11.1 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 9/12 - 13/12

Financial Report: 9/12 – 13/12


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

9/12/2019: Δεν μπορεί να βρει αντίδραση το Χρηματιστήριο που κατέγραψε μια ακόμα ισχυρά πτωτική συνεδρίαση, κατρακυλώντας ακόμη χαμηλότερα, στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08%, από τα επίπεδα των 873 μονάδες, στις 863,77 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 862,08 μονάδων και των 873,37 μονάδων.

Από τις 901 μονάδες, που εκκίνησε ο Δεκέμβριος για την εγχώρια αγορά, πλέον βρίσκεται να φλερτάρει με τις 860 μονάδες. Έχει εισέλθει σε μία κρίσιμη ζώνη, η οποία και θα κρίνει την πορεία της αγοράς έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για τη δυνατότητά της να αναιρέσει την ισχυρή διόρθωση, μετά την προσέγγιση των 900 μονάδων, είναι πολύ χαμηλή. Είναι φανερή η αδυναμία ή και μη επιθυμία διάθεσης ρευστότητας από την πλευρά των επενδύσεων επενδυτών, που θα βοηθούσε το Χρηματιστήριο να υψώσει τις άμυνες που απαιτούνται. Στην ενεργοποίηση των αγοραστών μπορούν να συμβάλουν μια σειρά από κρίσιμες εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, όπως οι βρετανικές εκλογές, η αλλαγή φρουράς στην ΕΚΤ, το Eurogroup, αλλά και η συνεδρίαση της Fed. Στο εσωτερικό αναμένουμε και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον τραπεζικό κλάδο, γεγονός που αναμένει καιρό η αγορά.

Εκτός των προαναφερθέντων, η αγορά περιμένει και το ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link, για την Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών είναι εξαιρετικά κρίσιμα, δεδομένου του ότι πολλά διεθνή funds διαμορφώνουν ήδη τη στρατηγική της νέας χρονιάς. Η Scope Ratings εκτιμά ότι το επενδυτικό κλίμα απέναντι την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκό για την επιτυχία του “Ηρακλή”. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα επιταχύνουν την μείωση των NPLs, καθώς θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν δομές τιτλοποίησης για να “καθαρίσουν” τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση της εικόνας των τραπεζών, όσο και στην προσέλκυση επενδυτών.

10/12/2019: Τέταρτη σερί πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα, έκλεισε με νέες απώλειες 0,24%, από τις 863,77 μονάδες, στις 861,69 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ 861,53 μονάδων και 867,18 μονάδες.

Συνεχίζεται ο πτωτικός κύκλος του Δεκεμβρίου, ο οποίος ήδη μετρά έξι πτωτικές στις επτά, με την ελληνική αγορά να μην έχει καταφέρει να βρεις τις άμυνες που χρειάζεται, ώστε να κρατηθεί κοντά στις 900 μονάδες και να διαχειριστεί χωρίς μεγάλες απώλειες το κλείσιμο του έτους. Οι περισσότερες κινήσεις πλέον έχουν ως κριτήριο την επόμενη χρονιά, με την αγορά να έχει θέσει προοδευτικά ως καταλύτες για τη στρατηγική της, την προσπάθεια της κυβέρνησης για χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων, μέσα από τα κέρδη ομολόγων και τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ. Οι δύο αυτοί στόχοι εντούτοις δεν θα κριθούν άμεσα, αλλά από την πορεία της ανάπτυξης, όσο και από τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική για την εγχώρια αγορά είναι ανάλυση της Moody’s που εξήγησε τους λόγους που κρατούν την αξιολόγηση της Ελλάδας σε χαμηλά επίπεδα και μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο μέτωπο της βιωσιμότητας του τραπεζικού της κλάδου και της ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας για την ώρα. Ωστόσο, όπως εκτιμά, μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες, οι ελληνικές τράπεζες θα επιχειρήσουν με αυξημένους ρυθμούς να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές μέσω της έκδοσης μη εξασφαλισμένων τίτλων, καθώς το οικονομικό κλίμα θα βελτιώνεται περαιτέρω. Θετικές ειδήσεις, σε αυτό το πλαίσιο, θα συμβάλλουν αναλυτικά στην εικόνα της χώρας.

11/12/2019: Βρήκε αντίδραση η ελληνική αγορά, με ένα άλμα 2,6%, σταματώντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,59%, από τις 863,77 μονάδες, στις 883,93 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης ήταν στις 864,81 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 884,08 μονάδες.

Μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και τις απώλειες 4,4% που κατέγραψε ο ΓΔ, η αγορά όφειλε να βγάλει αντίδραση και κατάφερε να ανακτήσει τα επίπεδα των 880 μονάδων. Οι εγχώριοι επενδυτές έδειξαν ότι δύσκολα θα εγκαταλείψουν τη “μάχη” της καλύτερης ετήσιας επίδοσης στο ΧΑ. Στην προκειμένη περίπτωση, πήραν σημαντική στήριξη από το γεγονός της ψήφισης του πολυαναμενόμενου σχεδίου “Ηρακλής” από τη Βουλή. Το σχέδιο στοχεύει στη μείωση των κόκκινων δανείων τουλάχιστον κατά 30 δισ. ευρώ σε βάθος 18μηνών. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι εγγεγραμμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Όπως έχει καταστεί σαφές σχεδόν από το σύνολο εγχωρίων και ξένων αναλυτών, το σχέδιο “Ηρακλής” θα είναι ένα σημαντικό όπλο για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει στο πλευρό της και τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών που βοηθούν στη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Ακόμα και η -παραδοσιακά επιφυλακτική απέναντι στην Ελλάδα- Citigroup εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία trades για το 2020. Η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων έχει βοηθήσει σημαντικά την ελληνική κεφαλαιαγορά, αφού επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει μπει και πάλι έντονα στα ραντάρ των διεθνών επενδυτικών οίκων. Σε καλό κλίμα ήταν και νέα ανάλυση της Eurobank που τονίζει ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Ελλάδα ξεπεράσει τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών καθώς, όπως επισημαίνει: “η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων μειώθηκε”. Αντίστοιχα και ο ΣΕΒ βλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης τόσο το δ’ τρίμηνο του 2019 όσο και το 2020.

12/12/2019: Άντεξε στις πιέσεις το Χρηματιστήριο και κινήθηκε ανοδικά.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14%, από τις 883,93 μονάδες, στις 885,21 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 877,68 μονάδων και των 888,00 μονάδων.

Μετά από μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και αρκετών πιέσεων από τους πωλητές η αγορά κατάφερε να συντηρήσει έστω και με δυσκολία τα επίπεδα των 880 μονάδων και μάλιστα να κλείσει θετικά, κόντρα στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Εντυπωσιακή ήταν, σε αυτή την περίπτωση, η επίδοση της ΔΕΗ που έδωσε σημαντική στήριξη στον αγορά. Ο ΓΔ εξακολουθεί να έχει μπροστά του το μεγάλο εμπόδιο των 900 μονάδων, το οποίο απαιτεί σημαντικές προσπάθειες για να ξεπεραστεί.

Προφανώς η αγορά σήμερα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με τους τελευταίους χειρισμούς της Τουρκίας να προκαλούν νευρικότητα. Από την άλλη, έπονται οι βρετανικές εκλογές, με τις αγορές να αναμένουν το αποτέλεσμα με επιφυλακτικότητας. Πάντως, οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν ικανοποίηση για τα σχόλια της Κ. Λαγκάρντ για την εντυπωσιακή ανάκαμψη της Ελλάδας. Βέβαια, η ίδια, στην πρώτη της συνέντευξη ως επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) θα πρέπει να ανακτήσουν την επενδυτική τους βαθμίδα. Αν οι Οίκοι Αξιολόγησης προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας το επόμενο έτος, δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, η Ελλάδα θα μπορεί να επωφεληθεί από την ένταξη των ομολόγων στο QΕ.

13/12/2019: Άμεση ήταν η επαναφορά του Χρηματιστηρίου στον προθάλαμο των 900 μονάδων, με μια ακόμα ανοδική συνεδρίαση στο τέλος της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,66%, από τις 885,21 μονάδες, στις 891,08 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ 887,00 μονάδων και 897,44 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,04%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 3,63%. Παρά ταύτα, πρωταγωνιστής της εβδομάδας ήταν η ΔΕΗ, η οποία έχει απόδοση “μόλις” 204% για το 2019 και 19% την εβδομάδα που πέρασε.

Ο ΓΔ βρέθηκε μία ανάσα από τις 900 μονάδες, όμως η σύγχυση που επικράτησε στο μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ανέκοψε ελαφρώς την ανοδική φόρα και της εγχώριας αγοράς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, άλλωστε, οι διεθνείς αγορές ενισχύονταν, εξαιτίας των διαρροών ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τις εμπορικές τους σχέσεις, δίνοντας τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε τα δημοσιεύματα, τη στιγμή μάλιστα που Κινέζοι αξιωματούχοι γνωστοποιούσαν στοιχεία της “πρώτης φάσης της συμφωνίας”. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Τραμπ επανήλθε… δίνοντας στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της συμφωνίας. Όλο αυτό το αλαλούμ επηρέασε και τα κέρδη του ΧΑ, όπως και των υπολοίπων αγορών, οι οποίες, ωστόσο, είχαν τη στήριξη του αποτελέσματος των βρετανικών εκλογών και τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός τακτικού Brexit.

Στο μεταξύ, την εγχώρια αγορά ενίσχυσαν καλά οι εκ νέου θετικές εκτιμήσεις της Citigroup που προχώρα σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2019 όσο και για τα επόμενα δύο χρόνια. Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πλέον πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,3% φέτος, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της κατά 0,6% σε σχέση με το 1,7% που προέβλεπε. Για το 2020 και 2021 εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,1%, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της 0,2% και 0,6% αντίστοιχα. Παράλληλα, σημειώνει ότι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας θα οδηγήσει σε συμφωνία για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ εκτιμά πως έρχονται αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους Οίκους.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ