Του Οδυσσέα Γραμματικάκη,
Όποιος έχει καθαρό σχέδιο, ακόμη κι αν αυτό οδηγεί καμία φορά στον γκρεμό, συνήθως κερδίζει. Έτσι κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές της Πέμπτης, στην 4η εκλογική διαδικασία που έλαβε μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε 5 χρόνια.
Η δίνη του Brexit που ταλανίζει τους Βρετανούς και το βρετανικό πολιτικό σκηνικό δείχνει να λαμβάνει τέλος, αφού ο αρχηγός των Συντηρητικών βγήκε ο απόλυτος κυρίαρχος των εκλογών με 364 βουλευτές και ενισχυμένος με 66 νέες έδρες από τις εκλογές του 2017. Το σύνθημα του “Get Brexit Done” πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Από την άλλη, οι Εργατικοί υπέστησαν μια από τις πιο οδυνηρές ήττες στην ιστορία του κόμματος τους, χάνοντας 42 έδρες και μένοντας με 204 βουλευτές στο νέο κοινοβούλιο.
Η ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν έρχεται στο τέλος της μετά από 5 σχεδόν χρόνια, καθώς ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι θα παραιτηθεί στην αρχή της νέας χρονιάς. Οι Συντηρητικοί κατάφεραν να πάρουν πολλές έδρες που ανήκαν παραδοσιακά στους Εργατικούς, το λεγόμενο “Red Wall”, έδρες με ψηφοφόρους που ανήκουν στην εργατική τάξη. Οι λόγοι της συντριβής των Εργατικών είναι αρκετοί. Κάποιοι υποστηρίζουν την χλιαρή θέση του Κόρμπιν και του κόμματος -γενικότερα- προς την παραμονή της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Εργατικοί υποσχέθηκαν δεύτερο δημοψήφισμα πάνω σε μια νέα συμφωνία που θα διαπραγματευτούν με την ΕΕ μέσα σε έξι μήνες. Άλλοι θεωρούν ότι η ηγεσία του Κόρμπιν και η αριστερή στροφή των Εργατικών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποστροφή των ψηφοφόρων προς το κόμμα και κάποιοι στηρίζουν την αιτία της ήττας στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στην αντίδραση του κόμματος έναντι των κατηγοριών περί αντισημιτισμού και τέλος, μερικοί θεωρούν ότι εξαιτίας της άρνησης να υποστηρίξουν το Brexit χάθηκε ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης στον Βορρά που υποστήριζε σθεναρά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο Κόρμπιν όσο και να προσπάθησε να αλλάξει το διακύβευμα των εκλογών και να το μεταφέρει από το Brexit, σε θέματα όπως η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική δικαιοσύνη που υποσχόταν, δεν τα κατάφερε καθώς οι ψηφοφόροι ζήτησαν να υλοποιηθεί το Brexit πάση θυσία.
Αυτή η διάθεση των ψηφοφόρων φάνηκε και στην εκλογική αποδοκιμασία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του κόμματος που είχε υποσχεθεί να μην υλοποιήσει το Brexit. Όχι μόνο χάσανε δύο έδρες από τις εκλογές του 2017, μένοντας με 11 βουλευτές αλλά και η πρόεδρος του κόμματος ,Τζο Σουίνσον, έχασε την έδρα της στην Σκωτία από το εθνικιστικό κόμμα της Σκωτίας SNP, το οποίο κέρδισε κατά κράτος Συντηρητικούς και Εργατικούς στην Σκωτία καταλαμβάνοντας 48 από τις 60 έδρες.
Το Brexit θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ένα σενάριο που πριν κάποιους μήνες πολλοί αναλυτές θα απέρριπταν αλλά με την πλειοψηφία που κέρδισε ο Τζόνσον πλέον είναι δύσκολο να αποτραπεί. Τα προβλήματα για τον Τζόνσον δεν θα σταματήσουν εδώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει παρελθόν για την Βρετανία, αλλά το θέμα αποχώρησης της ΕΕ δημιουργεί προβλήματα στη Σκωτία που ήδη η Πρωθυπουργός της και πρόεδρος του SNP, Νικόλα Στάρτζεον δήλωσε ότι θα απαιτήσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, ο Τζόνσον καλείται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για ένεση δισεκατομμύριων στο εθνικό σύστημα υγείας και την δημιουργία 40 νέων νοσοκομείων. Ακόμη, ένας βραχνάς στη νέα κυβέρνηση θα είναι η Διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών, με σημαντικούς εταίρους της Βρετανίας όπως οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ. Αυτές οι εμπορικές συμφωνίες μπορεί να περιλαμβάνουν επενδύσεις των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών στο εθνικό σύστημα υγείας και σε άλλες υπηρεσίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν κάποια χρόνια είχε δηλώσει ότι σε μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, όλα θα βρίσκονται στο τραπέζι και αυτή η διαπραγμάτευση τρομάζει πολλούς Βρετανούς πολίτες διότι βλέπουν ότι μέσω των εμπορικών συμφωνιών που θα συναφθούν οι δημόσιες υπηρεσίες τους θα υποβαθμιστούν κατά πολύ.
Το βράδυ των εκλογών, οι Συντηρητικοί πετύχανε έναν θρίαμβο, ένα προσωπικό στοίχημα που κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον και οι κουρασμένοι ψηφοφόροι πλέον θέλουν να υλοποιηθεί ένα πράγμα: η έξοδος από την ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο.
Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.