9.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Ναπολέων Ζέρβας

In Memoriam: Ναπολέων Ζέρβας


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

Στις 17 του Μάη του 1891 γεννήθηκε στην Άρτα ο Ναπολέων Ζέρβας, ένας άνθρωπος, ο οποίος έζησε πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και το 1920 φτάνει στο βαθμό του ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία. Είχε ανάμειξη σχεδόν σε όλα τα γεγονότα της ταραγμένης περιόδου του Μεσοπολέμου. Ουσιαστικά, είχε ταχθεί με την πλευρά των Βενιζελικών και έτσι η στρατιωτική του καριέρα είχε αρκετές αλλαγές.

Το 1936 η κατάσταση της χώρας σταθεροποιείται μεν αλλά με την επιβολή μιας δικτατορίας. Το 1937 ο Ζέρβας μαζί με τον Λεωνίδα Σπάη, απότακτο βενιζελικό αξιωματικό, ιδρύουν μια οργάνωση, που ήταν επιφορτισμένη με έναν αγώνα αντιδικτατορικό. Ο Ζέρβας συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία της συνεργασίας με φιλοναζιστικούς κύκλους, αλλά τελικά αποφυλακίστηκε λίγο μετά την εισβολή των ναζί.

Στα χρόνια της Κατοχής ξεκινά τις ενέργειες για τη σύσταση μιας Εθνικής Οργάνωσης, αλλά συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς. Εν τέλει θα αποφυλακιστεί με την παρέμβαση του Νικόλαου Λούβαρη. Σύντομα μετά την αποφυλάκισή του ιδρύει στις 9 Σεπτεμβρίου 1941 τον ΕΔΕΣ μαζί με τους Λεωνίδα Σπάη, Ηλία Σταματόπουλο και Μιχάλη Μυριδάκη. Ο στόχος της οργάνωσης ήταν να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του βενιζελισμού και του Νικολάου Πλαστήρα. Στην αρχή δεν είχε στόχο την αντίσταση στις κατοχικές δυνάμεις, αλλά ήθελε να εγκαθιδρύσει στη χώρα μια δημοκρατία σοσιαλιστικού τύπου και έκρινε τη στάση του εξόριστου βασιλιά προδοτική. Ο βασικός πυρήνας της οργάνωσης ήταν η Αθήνα και συγκεκριμένα κάποιες συνοικίες προσφυγικές, όπου το κλίμα ήταν θετικό απέναντι στον βενιζελισμό. Μέχρι το 1942 ο σύνδεσμος δεν μπορεί να επεκτείνει την επιρροή του και μόνο μετά από επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας θα προβάλει ένα καταστατικό, στο οποίο θα παρουσιάζει πως έχει στόχο την αντίσταση στους κατακτητές.

Ο Ζέρβας είχε επαφές με τους ναζί. Αρχικά, στο Αγρίνιο με τον Λούντβιγκερ κάτι που απασχόλησε τον Λαντς και τον Βάιχς. Δε διέθετε ισχυρό στράτευμα, ούτε σε μέγεθος ούτε σε οπλισμό και έτσι, ουσιαστικά τα στρατεύματά του χρησιμοποιήθηκαν από τους ναζί για τη φύλαξη των περασμάτων ανεφοδιασμού από τις επιθέσεις του ΕΛΑΣ. Αυτό συνέβη γιατί η 1η Ορεινή Μεραρχία του Βάιχς βρισκόταν στο Μαυροβούνιο. Η συμφωνία αν και μυστική, ήταν γνωστή και σε άλλους αξιωματικούς των ναζί. Όταν ο πόλεμος έδειχνε πως θα νικηθεί από τους Συμμάχους, ο ΕΔΕΣ προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους ναζί. Ο ΕΔΕΣ είχε λάβει ένα μικρό κομμάτι γης για να βοηθήσει στην απόβαση των Συμμάχων στην Πάργα. Ο Λερ έδωσε άδεια στον Λαντς να επιτεθεί στην περιοχή, αλλά ο Ζέρβας και τα στρατεύματά του σώθηκαν από τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία απέναντι στους ναζί.

Μετά τον πόλεμο, το 1947, έγινε υπουργός Δημόσιας τάξης και εν συνεχεία ανέλαβε το υπουργείο Δημοσίων έργων το 1950. Απεβίωσε το 1957 στις 10 Δεκεμβρίου.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).