13.7 C
Athens
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΈνας νέος γύρος συζητήσεων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ξεκινά

Ένας νέος γύρος συζητήσεων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ξεκινά


Του Ιάσονα Χαλκίδη,

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, στου οποίου το χαρτοφυλάκιο περιέχονται, εκτός άλλων και τα ζητήματα μετανάστευσης και με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, με το στόχο μια εκ νέου συνάντηση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαιτέρως στη ζωτικής σημασίας βοήθεια της Ένωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ήδη, η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει επίσημη πρόταση στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, την ενίσχυση της εντολής της Frontex, την ενίσχυση των κοινών ευρωπαϊκών μηχανισμών επιστροφής και των κινήτρων για τρίτες χώρες που συνεργάζονται στα πλαίσια της καταπολέμησης του προαναφερθέντος ζητήματος. Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στάθηκε τόσο στα παραπάνω, όσο και στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών όσον αφορά το ζήτημα του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με την κ. Γιόχανσον και τον κ. Σχοινά, να υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη συμμερίζεται τη δυσμενή κατάσταση συνεχούς πίεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως το εν λόγω ζήτημα αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι απλά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει μόνη της η Ελλάδα.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν επίσης και στην αναγκαιότητα της σύναψης μιας νέας ή ανανέωσης της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που είναι κρίσιμη και επιτακτικής σημασίας για την επίτευξη μιας οργανωμένης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αλλά της βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπρόσθετα, την εν λόγω συζήτηση συνέχισαν και σήμερα οι δύο απεσταλμένοι της ΕΕ και στην Άγκυρα, για να ενισχύσουν τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση. Ο αντιπρόεδρος και η επίτροπος συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, καταθέτοντας παράλληλα με την επίσκεψή τους στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, το γεγονός ότι οι εξελίξεις έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο λόγω του ότι μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών έχει αποτύχει μέχρι πρότινος. Αυτό συμβαίνει κυριότερα λόγω της άρνησης των χωρών του Βίσεγκραντ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, αλλά της Αυστρίας, να δεχτούν μετανάστες, με τη Γερμανία να τάσσεται υπέρ του «ακριβοδίκαιου διαμοιρασμού» των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψιν το δημογραφικό και οικονομικό μέγεθος του κάθε κράτους μέλους, μέτρο το οποίο θα βοηθούσε ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά. Βέβαια, μια άλλη χώρα με ισχυρή γνώμη εντός των κόλπων της Ένωσης, η Γαλλία επιμένει ότι οι χώρες υποδοχής και πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία για παράδειγμα, πρέπει να φέρουν κυριότερα την ευθύνη, προτείνοντας τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς αυτές από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, δεχόμενες επίσης και την περαιτέρω βοήθεια των Βρυξελλών στον έλεγχο των συνόρων και τις επαναπροωθήσεις μέσω της Frontex, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του κοινού Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με φόντο το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Εν κατακλείδι, με τις τουρκικές πιέσεις προς την Ελλάδα να γίνονται ακόμη πιο πολύπλευρες και έντονες, όπως η περαιτέρω όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών πάνω στο ζήτημα της περιβόητης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η μερική ή ολική επίλυση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος με την αποφασιστική συνδρομή της ΕΕ γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς η πίεση από το μέτωπο του μεταναστευτικού προβλήματος αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο αβάσταχτη. Καταληκτικά, εκτός από τις αποφασιστικές κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τα ουκ ολίγα ανοιχτά ζητήματα που κατέχει με την Τουρκία, είναι σημαντικό να λειτουργήσει και επί του πρακτέου ο μηχανισμός αλληλεγγύης της ΕΕ σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος της φέρει σημαντικής βοήθειας και να δείξει επιτέλους αποτελεσματικά τα αντανακλαστικά όσον αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν όχι μόνο τα ελληνικά, αλλά πάνω από όλα τα κοινά Ευρωπαϊκά σύνορα.


Ιάσων Χαλκίδης

Είναι βαλκανιολόγος, 25 χρονών και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Κάνει το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, με ιδιότητα τις Δημόσιες Σχέσεις και τη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά και ομιλεί 5 ξένες γλώσσες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ