10.3 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΌσα ξέρει ο Ζόραν Ζάεφ

Όσα ξέρει ο Ζόραν Ζάεφ


Της Ανθής Ντόλα,

Στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει το όνομα του Ζόραν Ζάεφ με την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος και με την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών. Πέραν τούτου, σοφό θα ήταν να προσπαθήσουμε να δούμε τον Πρωθυπουργό του γειτονικού κράτους ως ένα σημαντικό πολιτικό πρόσωπο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ας μην ξεχνάμε πως κατέχει μία εξέχουσα πολιτική θέση σε ένα κράτος, το οποίο για χρόνια παρέμενε στην αφάνεια, ενώ παράλληλα διατηρούσε κακές σχέσεις με τα γειτονικά του κράτη. Επομένως, αναφερόμαστε σε μία πολιτική φυσιογνωμία, η οποία φέρνει νέο αέρα στην βαλκανική πολιτική σκηνή, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την επίτευξη της καλής γειτνίασης αλλά και την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη Βαλκανική χερσόνησο.

Πρωταρχικός στόχος είναι να κατανοήσουμε την εξωτερική πολιτική του Ζ.Ζάεφ με επίκεντρο την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Βόρειας Μακεδονίας. Η εξέλιξη της χώρας του θα έρθει μέσω του εξευρωπαϊσμού της αλλά και της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ, γεγονός που αποτελεί και τον βασικό στόχο του βόρειο-μακεδόνα Πρωθυπουργού. Ο Ζ.Ζάεφ οραματίζεται τη Βόρεια Μακεδονία ως μία ευρωπαϊκή χώρα κοινωνικά ισορροπημένη, η οποία θα εισέλθει, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, στο πολιτικό παιχνίδι της Βαλκανικής χερσονήσου. Δεν έχει αυταπάτες και γνωρίζει πως οι παραπάνω στόχοι είναι δύσκολοι, αλλά επιχειρεί να φτάσει όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε αυτούς και ίσως, γιατί όχι, να μείνει στην ιστορία της χώρας του ως ο Πρωθυπουργός που έβαλε την Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσπαθεί να αλλάξει την εσωτερική κατάσταση της χώρας του βελτιώνοντας τη σχέση της με τα γειτονικά κράτη αλλά και προσαρμόζοντάς την, όσο το δυνατόν περισσότερο, στα πλαίσια ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Σημαντικό αγαθό η καλή γειτνίαση, ώστε να κατορθώσεις να εξευρωπαϊστείς και ο πρωθυπουργός της Βορείου Μακεδονίας το γνωρίζει καλά αυτό. Η χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της από τον τέως πρωθυπουργό Γκρούεφσκι είχε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σχέσεις με τα γειτονικά της κράτη. Η πολιτική του Γκρούεφσκι χαρακτηρίστηκε από εθνικιστικές ενέργειες αλλά και προκλητικές δηλώσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Βουλγαρία και την Αλβανία. Η πρωθυπουργία του Ζάεφ ήρθε όμως για να αλλάξει τα πράγματα, γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Οι επισκέψεις του ίδιου του βόρειο-μακεδόνα πρωθυπουργού και βουλευτών του στα γειτονικά κράτη διαμόρφωσαν μία θετικότερη εικόνα της χώρας. Το Σύμφωνο Φιλίας με την Βουλγαρία αλλά και η πολυσυζητημένη υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών με την Ελλάδα κατέστησε την Βόρειο Μακεδονία έναν καλό και διαλλακτικό γείτονα, ο οποίος κάνει κινήσεις καλής θέλησης αλλά και συμφιλίωσης με τους παλιούς του “εχθρούς”, βελτιώνοντας έτσι τις διμερείς σχέσεις.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάλαβε πως η καλή γειτνίαση θα ωφελήσει τον ίδιο αλλά και τους γείτονές του. Θα πετύχαινε μία πολιτική σταθερότητα ιδιαίτερα σημαντική για τα βαλκανικά κράτη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Η σταθερότητα, η διασφάλιση της  εσωτερικής πολιτικής και κοινωνικής ισορροπίας αλλά και η εξασφάλιση των καλών διακρατικών σχέσεων θα άνοιγε την πόρτα της Ε.Ε. για την Βόρειο Μακεδονία, ενώ παράλληλα θα διασφάλιζε την ασφάλεια του κράτους απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους και σε μία ενδεχόμενη διάσπαση του κράτους. Η βελτίωση σε όλους τους παραπάνω τομείς θα είχε ως αποτέλεσμα και τη βελτίωση της εικόνας της Βαλκανικής χερσονήσου, η οποία θα απεγκλωβιζόταν σε μεγάλο βαθμό από έχθρες χρόνων που διαταράσσουν την γαλήνη των κρατών της. Εν κατακλείδι, ο Ζόραν Ζάεφ βολιδοσκόπησε την κατάσταση και κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει. Άραγε η Ελλάδα και η Ε.Ε. βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος μαζί του; Θα φανεί ίσως σε βάθος χρόνου.


Ανθή Ντόλα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ