9.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Φιλίππο Τομάζο Μαρινέτι

In Memoriam: Φιλίππο Τομάζο Μαρινέτι


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1876 γεννήθηκε ο Ιταλός φουτουριστής ποιητής και συγγραφέας Φίλιππο Τομάζο Μαρινέτι, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήταν γιός του Ιταλού δικηγόρου Ενρίκο Μαρινέτι και της Αμάλια Γκρόλι.

Από μικρός ενδιαφέρθηκε για τη λογοτεχνία και ως μαθητής στο Γαλλικό Ιησουιτικό κολλέγιο Saint-François Xavier εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό Le Papyrus. Στα πρώτα χρόνια των σπουδών του ασχολήθηκε με τη νομική επιστήμη στα Πανεπιστήμια της Παβίας και της Γένοβας. Μετά το πέρας των σπουδών του παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφική τέχνη. Αρχίζει να συγγράφει τα πρώτα του πεζά κείμενα αλλά και ποιήματα και να τα δημοσιεύει τόσο στα Ιταλικά όσο και στα Γαλλικά.

Υπήρξε ο ιδρυτής του λογοτεχνικού περιοδικού Poesia, γύρω στο 1905, το οποίο συνέχισε να εκδίδεται στο Μιλάνο για περίπου τέσσερα χρόνια. Στη συλλογή των ποιημάτων του ο Μαρινέτι χαιρέτησε το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενθάρρυνε υπέρ του δέοντος τη συμμετοχή της Ιταλίας σε αυτόν. Mερικά από τα πρώτα ποιητικά έργα του, όπως το Destruction (Καταστροφή, 1904) είναι δείγματα του πειραματισμού του. Την ίδια εποχή αρχίζει να σχηματοποίει και την Φουτουριστική φόρμα των κειμένων του.

Ο Φουτουρισμός εγκαινιάζεται και επίσημα από τον Μαρινέτι, στις 20 Φεβρουαρίου του 1909, όταν στην πρώτη σελίδα της Γαλλικής εφημερίδας Le Figaro δημοσιεύει το Μανιφέστο του Φουτουρισμού. Στο κορυφαίο για πολλούς έργο του Μαρινέτι, διαφαίνεται ξεκάθαρα ο επηρεασμός από τον Υπεράνθρωπο του Νίτσε, είχε έντονα τα μελλοντικά χαρακτηριστικά τα οποία θα αποδίδονταν στο Φουτουριστικό ρεύμα. Ως βασικά χαρακτηριστικά είχε την ολοκληρωτική ρήξη με το παρελθόν και τις αξίες του (προέτρεπε στην καταστροφή μουσείων και βιβλιοθηκών), τον εκθειασμό της βιομηχανίας (θεωρούσε ομορφότερο το αυτοκίνητο από την νίκη της Σαμοθράκης) και φυσικά δεν έλειπαν οι εθνικιστικές και πατριωτικές επιρροές. Ο Φουτουρισμός ήρθε σε μια Ιταλία η οποία ήταν ακόμα προσκολλημένη σε έναν παραδοσιακό και θρησκόληπτο τρόπο ζωής και καλλιτεχνικά μεσουρανούσε ακόμα ο κλασικισμός.

Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί το πρώτο μυθιστόρημά του με τίτλο Mafarka le futuriste, αρκετά ασυνάρτητο και υπερβολικά αλληγορικό, στο οποίο παρουσιάζει με παραβολές τη γέννηση του Φουτουρισμού ως καλλιτεχνικού ρεύματος.

Το 1918 ο Μαρινέτι ιδρύει το Φουτουριστικό Πολιτικό Κόμμα (Partito Politica Futurista), ενώ ο ίδιος θα αποτελέσει έναν από τους κύριους υποστηρικτές του Ιταλικού Φασιστικού Κόμματος του Μουσολίνι. Το 1919, μαζί με τον εθνικοσυνδικαλιστή Αλσέστε ντε Αμπρίς θα συγγράψει το Φασιστικό Μανιφέστο.

Ο Μαρινέτι θα πεθάνει σα σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου του 1944, από καρδιακή προσβολή στο Μπελάτζιο της Ιταλίας σε ηλικία 79 ετών. Παρά την μεγάλη ηλικία του, είχε λάβει μέρος στον Ιταλικο-Αιθιοπικό πόλεμο του 1935, αλλά και στη Ναζιστική εκστρατεία κατά της ΕΣΣΔ το 1942 ως μέλος των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ύστερα από τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, επέστρεψε εξαθλιωμένος και καταπονημένος στη Βενετία, όπου και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.