11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙράν, Νοέμβριος 2019: Η αύξηση της τιμής της βενζίνης βάφτηκε με αίμα...

Ιράν, Νοέμβριος 2019: Η αύξηση της τιμής της βενζίνης βάφτηκε με αίμα για τον Ιρανικό λαό


Του Φάνη Γραμμένου,

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, ευρισκόμενη στο κέντρο της Μέσης Ανατολής, παρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της, που πυροδοτούνται από το τεταμένο θρησκευτικό πεδίο, εξακολουθεί να αποτελεί μια δύναμη σημαίνουσα για τον κόλπο. Σημειωτέον, ότι βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως με τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, ενώ βρίθει πολλών ακόμη φυσικών πόρων, μεταξύ των οποίων το φυσικό αέριο, ο μόλυβδος, ο σίδηρος και το χρώμιο.

Τα δεδομένα στην ιρανική σκαλέτα, φάνηκε να μεταβάλλονται μετά την προ-διμήνου ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για επιβολή κυρώσεων στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας. Συγκεκριμένα, το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η Αμερική παρείχε δισεκατομμύρια δολάρια στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και τη Δύναμη αλ- Κόντς, καθώς και στο φερόμενο ως τρομοκράτη σύμμαχο τους, τη Χεζμπολάχ, στο Λίβανο. Οι προαναφερθείσες οργανώσεις, θεωρούνται τρομοκρατικές από την Ουάσινγκτον. Το Ιράν, συνηθισμένο πλέον σε τέτοιου είδους μέτρα ήδη από τον Νοέμβριο του 2018 και τις κυρώσεις που αφορούσαν τη χρηματοδότηση των πυρηνικών προγραμμάτων, όφειλε να βρει την καλύτερη δυνατή λύση, για να αποφύγει ένα ατέρμονο οικονομικό αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί προτίμησε την ξαφνική αύξηση της τιμής της βενζίνης, αύξηση ύψους 50% της τιμής, που βρισκόταν προηγουμένως στα 10.000 ριάλ (8 λεπτά του ευρώ). Τώρα ορίστηκε στα 15.000 ριάλ (0,12 λεπτά του ευρώ) για μέγιστη ποσότητα 60 λίτρων το μήνα. Κάθε επιπλέον λίτρο θα χρεώνεται 30.000 ριάλ (0,22 λεπτά του ευρώ). Το βράδυ της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου, με το που ανακοινώθηκαν τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις του ιρανικού λαού υπήρξαν οξείες. Μεταξύ των τεκταινόμενων εξελίξεων, το μεγάλο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ παράλληλα προκλήθηκαν πάμπολλες καταστροφές. Σάλος ωστόσο, έχει προκληθεί με τον ακριβή αριθμό των διαδηλωτών που βρήκαν τραγικό θάνατο μετά την κατασταλτική παρέμβαση της ιρανικής κυβέρνησης. Ενώ τα ιρανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν μόλις 9 νεκρούς, φόβοι εκφράζονται από τη Διεθνή Αμνηστία για πολλαπλάσιο αριθμό θανόντων. Η πρόσφατη ανακοίνωσή της, αυτή της 19ης Νοέμβρη, κάνει λόγο για 106 θανάτους διαδηλωτών, σε 21 ιρανικές πόλεις.Η ιρανική κυβέρνηση, φοβούμενη εμφανώς από τις διαστάσεις που έλαβε η παρεμβατική της παρουσία στη διαδήλωση, προχώρησε σε μια πράξη όχι και τόσο αντιπροσωπευτική του δημοκρατικού της πολιτεύματος. Οι ιρανικές αρχές περιόρισαν προοδευτικά την πρόσβαση των ιρανών πολιτών στο διαδίκτυο, ήδη από το από την επομένη των ανακοινώσεων, δυναμιτίζοντας τα ήδη οξυμένα πνεύματα, δεδομένου ότι ο λαός δεν είχε τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις και τον πραγματικό αριθμό των θανόντων. Σύμφωνα με το Spectator Index, οι κυβερνητικές αρχές προέβησαν σε αυτή την ενέργεια, προκειμένου να ανακόψουν την τάση των Ιρανών να οργανώνονται σε ομαδικές διαδηλώσεις. Σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, το κύμα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε σε εικοσιπέντε ιρανικές πόλεις, εκ των οποίων η Τεχεράνη, το Ισπαχάν, η Μασχάντ, οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την απεριόριστη στήριξη του στις ειρηνικές διαδηλώσεις των Ιρανών, καταγγέλλοντας τα φαινόμενα βίας κατά των διαδηλωτών, καθώς και τον αντιδημοκρατικό περιορισμό των επικοινωνιών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αμπντολρεζά Ραχμάνι Φάζλι ανέφερε χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πράξουν τα δέοντα για να αποκαταστήσουν την ηρεμία, δεδομένου ότι όσοι διαμαρτύρονται για τις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης «καταστρέφουν δημόσια περιουσία», καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επεκτείνονται σε ολόκληρο το Ιράν. «Απωθήσαμε τον εχθρό στη στρατιωτική αρένα. Απωθήσαμε τον εχθρό στον πολιτικό πόλεμο», ήταν τα λόγια του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, χωρίς ωστόσο, να γίνεται σαφές ποιος είναι αυτός ο εχθρός. Καταληκτικά, οι επόμενες μέρες για τον ιρανικό λαό φαίνονται σίγουρα κρίσιμες, τόσο για την τελική σταθεροποίηση της τιμής της βενζίνης, όσο και για την έκβαση της δημοκρατικότητας στην περιοχή.


Φάνης Γραμμένος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999 και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, έλκει την καταγωγή του από την Λακωνία την οποία αγαπά ιδιαίτερα. Φοιτεί στο 3ο έτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ιδιαίτερη έφεση στο Διεθνές Δίκαιο και τα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε προσομοιώσεις δικών (MICC Poland, Greece 2019), καθώς και σε άλλα προσομοιωτικά μοντέλα οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europa.S). Στην ομάδα του OffLine Post, έχει αναλάβει την συγγραφή άρθρων διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να έχουν ενεργό δράση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ