10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΗ έκθεση του ΔΝΤ, μετά την αξιολόγηση της ελληνικής πραγματικότητας

Η έκθεση του ΔΝΤ, μετά την αξιολόγηση της ελληνικής πραγματικότητας


Του Βασίλη Δόγκα,

Μετά την δημοσίευση του άρθρου 4 μερικές μέρες πριν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να κάνει λόγο για μία σχετικά «γκρι» κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με προοπτικές «λευκού» στο άμεσο μέλλον. Τα πεδία στα οποία προτείνει αλλαγές και τροποποιήσεις είναι αυτά του ρυθμού ανάπτυξης, του πλεονάσματος και του δημοσίου χρέους. Τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητες ενέργειες την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου, την περικοπή της 13ης σύνταξης και ακόμη, την κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η ανάλυση βιωσιμότητας που διεξήχθη από το ΔΝΤ έδειξε ως αποτέλεσμα ότι, το 2028, το χρέος θα είναι κατά περίπου δέκα μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, ύψους 145% του ΑΕΠ (αλλιώς Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος – με άλλα λόγια την ποσότητα παραγόμενων αγαθών της χώρας μας) έναντι του 185%, στο οποίο βρισκόταν το 2018. Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίσθηκε ότι φέτος θα καλυφθεί, κάτι το οποίο δεν ισχύει και για το επόμενο έτος, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι ίσο με 3,1% του ΑΕΠ. Από 3,7% του ΑΕΠ φέτος, υποχωρεί σε 3,1% το 2020, στη συνέχεια πέφτει στο 2,7% το 2021 και στο 2,6% το 2022. Τέλος, έχοντας ως ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2019, προβλέπεται περαιτέρω άνοδος κατά 0,5% από αυτό το επίπεδο μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αυτή η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και τις υψηλότερες ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες διευκολύνθηκαν από τα ξένα κεφάλαια που εισήχθησαν στην οικονομία τους περασμένους μήνες. Επιπλέον, αναφέρει ότι: «η νέα κυβέρνηση ορθώς δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη, αλλά αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη. Οι προοπτικές ανάπτυξης επηρεάζονται από κληρονομιές του παρελθόντος (υψηλό δημόσιο χρέος, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κλπ), χαμηλή παραγωγικότητα, έλλειψη επενδύσεων, ασθενή κουλτούρα πληρωμών και δυσμενή δημογραφικά στοιχεία», ξεκαθαρίζοντας έτσι τις δυσμενείς συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το ΔΝΤ αναφέρει, βέβαια, ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά την επόμενη δεκαετία και ότι υπάρχει χαμηλός –πλέον- κίνδυνος ρευστότητας σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Μεγάλη βάση έδωσε και στον ρόλο των τραπεζών, για τις οποίες τονίζει: «Οι αδύναμες τράπεζες εμποδίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι στόχοι της κυβέρνησης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική υποστήριξη. Ωστόσο, χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη, φιλόδοξη και καλά συντονισμένη στρατηγική για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας των τραπεζών». Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, το Ταμείο επικροτεί τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, όμως σημειώνει πως χρειάζονται περισσότερα για να στηριχθεί υψηλότερο επίπεδο απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ρίχνει βαρύτητα στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους  και στη δημιουργία νέων πολιτικών με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης.

Πλέον, προσπαθώντας να διατηρήσει το ευνοϊκό κλίμα και να κερδίσει την εύνοια των θεσμών, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει πρόωρη αποπληρωμή δανείου στο ΔΝΤ ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως εκροή της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για πρόωρο διακανονισμό της οφειλής των δανείων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφαίνεται η ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, η διασφάλιση άμεσων κερδών για το Ελληνικό Δημόσιο, η βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, καθώς και η έμμεση ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών. Την ίδια στιγμή, τέλος, ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει πως η κυβέρνηση θέτει ως στόχο την επίτευξη ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020, θέτοντας τον πήχη λίγο πιο ψηλά από τις προβλέψεις του Ταμείου.


Βασίλης Δόγκας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ