10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΕσύ ανακυκλώνεις σωστά;

Εσύ ανακυκλώνεις σωστά;


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Τα τελευταία χρόνια η ανακύκλωση αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές, σε σχέση με το παρελθόν. Δυστυχώς, έπρεπε να φτάσουμε τον πλανήτη μας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα για να αντιληφθούμε τη σημασία της, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Πολλοί έχουν αποδεχτεί την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης, λίγοι, ωστόσο, γνωρίζουν πώς να ανακυκλώνουν σωστά. Η ορθή ανακύκλωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος της επαναχρησιμοποίησης υλικών και της μείωσης απορριμμάτων σε θάλασσες και χωματερές. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί απλά να ανακυκλώνεις, άλλα να ανακυκλώνεις σωστά! Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό;

Ας ξεκινήσουμε από τα πολυσυζητημένα πλαστικά καλαμάκια που καθημερινώς χρησιμοποιείς για να πιεις τον καφέ σου. Ίσως κάποια στιγμή να έχεις αναρωτηθεί γιατί γίνεται τόσος πανικός για την αντικατάστασή τους αφού, όπως όλα τα πλαστικά, θα ανακυκλώνονται και τα καλαμάκια. Δυστυχώς, όμως, αυτή η εκστρατεία κατά της χρήσης τους είναι απολύτως βάσιμη, καθώς τα καλαμάκια δεν ανακυκλώνονται. Ο λόγος είναι ότι είναι τόσο μικρό το μέγεθός τους, με αποτέλεσμα να αναμιγνύονται με άλλα υλικά και να απορρίπτονται ως σκουπίδια. Αυτό είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, αφού διασπώνται δύσκολα και τις περισσότερες φορές καταλήγουν στον ωκεανό, προκαλώντας μεγάλες απειλές στη θαλάσσια ζωή.

Επόμενο λάθος που πιθανώς κάνεις είναι το να πετάς σπασμένα γυαλιά στους κάδους ανακύκλωσης. Προφανώς γυάλινες συσκευασίες, μπουκάλια κλπ ανακυκλώνονται κανονικά. Παρόλα αυτά, αν είναι σπασμένα μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν. Πιο συγκεκριμένα, οι εργάτες κατά την επεξεργασία των προϊόντων τραυματίζονται και τα γυαλιά δεν μπορούν, σαφώς, να ανακυκλωθούν αν είναι μικρά κομμάτια. Επίσης, και το χαρτί αν είναι μικρότερο από μια σελίδα Α4 δεν δύναται να ανακυκλωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι στο δρόμο και θέλεις να πετάξεις ένα εισιτήριο ή μια απόδειξη που μόλις έβαλες, καλύτερα να τα πετάξεις στον πράσινο κάδο για να διευκολύνεις και τη δουλειά των εργατών.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι τα καπάκια ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Πράγματι, όταν πετάς τα μπουκάλια στο μπλε κάδο, μην ξεχνάς να αφαιρείς τα καπάκια. Θυμήσου, όμως, να μην τα πετάξεις! Αυτά ανακυκλώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία τους για αναπηρικά καροτσάκια. Εδώ και ορισμένα χρόνια έχει ξεκινήσει η δράση συλλογής από καπάκια, από μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, που έχει ως στόχο την υποστήριξη ατόμων με κινητικές δυσκολίες χρησιμοποιώντας τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον για την επίτευξή του.

Τέλος, χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις συσκευασίες, καθώς αναγράφουν αν είναι κατάλληλες για ανακύκλωση. Πολλές φορές όλοι κάνουμε το λάθος να πετάμε στον μπλε κάδο κουτιά από χυμούς ή άλλες χάρτινες συσκευασίες, οι οποίες, όμως, δεν ανακυκλώνονται. Αυτό συμβαίνει διότι πολλές φορές στην κατασκευή τέτοιων συσκευασιών χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός πλαστικού και χαρτονιού, με συνέπεια να μην είναι δυνατός ο διαχωρισμός και επομένως και η ανακύκλωση τους. Επιπλέον, καλό θα ήταν να μην ξεχνάς να καθαρίζεις ενδελεχώς τις συσκευασίες, καθώς αν είναι βρώμικες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση που βιώνουμε και να βοηθήσουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, οφείλουμε να είμαστε σωστοί απέναντι του. Η ανακύκλωση δεν πρέπει να είναι επιλογή του κάθε νοικοκυριού, αλλά υποχρέωση. Υποχρέωσή μας, ωστόσο, είναι και το καθετί που αναλαμβάνουμε να πράττουμε, να το πράττουμε σωστά! Εξάλλου ποιο το νόημα της ανακύκλωσης αν τη μία μέρα τα τοποθετούμε στον μπλε κάδο και την επόμενη καταλήγουν στις χωματερές και στους ωκεανούς; Ας είμαστε υπεύθυνοι, λοιπόν, για το καλό όλων μας!


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.