7.9 C
Athens
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕλληνική Εξωτερική ΠολιτικήΠροάγγελος αξιοσημείωτων επιχειρηματικών συμφωνιών η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Σαγκάη

Προάγγελος αξιοσημείωτων επιχειρηματικών συμφωνιών η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Σαγκάη


Της Σωτηρίας Κόρδα,

Με γνώμονα να επανασυστήσει την Ελλάδα στην κινεζική αγορά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στην Σαγκάη, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης China International Import Expo 2019 (2- 5 Νοεμβρίου), στην οποία η Ελλάδα ήταν μία από τις τιμώμενες χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή των εγκαινίων της Έκθεσης τόνισε ιδιαίτερα τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά τα δέκα επώδυνα χρόνια της κρίσης. Το Μέγαρο Μαξίμου, ικανοποιημένο από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό-επενδυτικό επίπεδο, δίνει την εικόνα μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, με υψηλό δείκτη φερεγγυότητας και ασφάλειας. Στα πλαίσια των συναντήσεων, επετεύχθησαν συμφωνίες τόσο με τον Πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, Li Zixue, όσο και με τον Πρόεδρο Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, Chen Siqing.

Η κυβέρνηση, προσηλωμένη στην εφαρμογή των επιτακτικών μεταρρυθμίσεων, παραθέτει πληθώρα επιχειρημάτων για την προσέλκυση Ασιατών επενδυτών. Η θετική αντίδραση των διεθνών αγορών, η μείωση της φορολογίας, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, το “ξεκλείδωμα” μεγάλων επενδύσεων (όπως το Ελληνικό), αλλά και η δέσμευση για μέγιστη δυνατή υποστήριξη και βοήθεια των επενδυτών, δίνουν ώθηση στους Κινέζους επιχειρηματίες για άνοιγμα προς τη Μεσόγειο.

Εμπιστοσύνη, Ισορροπία, Αρμονία, οι βασικές αρχές των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας. Είναι γεγονός, πως αυτές οι σχέσεις προϋπάρχουν σε βάθος χρόνου. Οι δύο λαοί μοιράζονται τον αρχαίο ιστορικό πολιτισμό, αλλά και τη φιλοσοφία, από τη στιγμή που ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε τη σημερινή δυτική Κίνα. Συνεπώς, η κοινή μακρά διαδρομή έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η σύναψη επίσημων σχέσεων συνέβη στις 5 Ιουνίου 1972, όταν εγκαταστάθηκε η Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο. Έκτοτε, η αξιοσημείωτη οικονομική άνοδος και ο διαρκώς αυξανόμενος πολιτικός ρόλος της Κίνας προκάλεσαν στροφή στην ελληνική πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τη χώρα μας να επιδιώκει πιο στενές πολιτικές αλλά κυρίως, οικονομικές σχέσεις.

Η διεύρυνση αναπτυξιακών στρατηγικών, με κεντρικό πυλώνα την βιώσιμη ανάπτυξη, στηρίζεται στις συνέργειες με την Κίνα στον τομέα της ναυτιλίας. Η Ελλάδα, παραδοσιακά ως έθνος ναυτιλίας και θαλασσοπόρων, τα τελευταία 15 χρόνια εμπιστεύεται τα κινεζικά ναυπηγεία για πάνω από 1.000 πλοία, επένδυση που ξεπερνά τα 50 δις δολάρια, όπως ανέφερε σε ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά, επενδύοντας σταθερά στην καλή σχέση των δύο χωρών, παραθέτει ως αξιόλογο παράδειγμα την επένδυση 600 εκ. της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρίας COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Λι Κιανγκ, ανέφερε πως ύψιστος στόχος είναι η μετατροπή του Πειραιά σε κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ρητά πως αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξεως του 3% εντός του 2020. Τον τουρισμό θα ενισχύσει ακόμα η υπογραφή της νέας συμφωνίας για απευθείας σύνδεση Αθήνας-Σανγκάης με την αεροπορική εταιρία Juneyao.

Επιπρόσθετα, έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύουν Κινέζοι επιχειρηματίες για την στήριξη ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα, αλλά και για τη δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά. Η βεντάλια των θεμάτων της διμερούς συνεργασίας είναι μεγάλη, με την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τα αγροτικά προϊόντα, τα logistics και τις ανανεώσιμες πηγές να αποτελούν μερικά παραδείγματα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί το επερχόμενο άνοιγμα (εντός Νοεμβρίου) του πρώτου καταστήματος της Τράπεζας της Κίνας, που αποτελεί την 4η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα, ως δυσεύρετος συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με γεωπολιτικά εξαιρετική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, επιδιώκει να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις της με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στο μέλλον, μπαίνοντας σε μια νέα εποχή εμπορικών δεσμών. Η χώρα μας, παραμένει πιστός σύμμαχος και εκφραστής της αυξανόμενης σημασίας της Κίνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, και αναμένει την συνεισφορά της στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων της εποχής.


Σωτηρία Κόρδα

Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ