14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣύντροφοι, δυστυχώς αποτύχατε

Σύντροφοι, δυστυχώς αποτύχατε


Του Γιάννη Μυταυτσή,

Έμελλε τα τεσσαρακοστά πέμπτα γενέθλια για το ΠΑΣΟΚ να είναι και ο επικήδειος ύμνος του. Η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ προχωρά σε ένα συνέδριο – μνημόσυνο που εν ολίγοις καταργεί την ιστορική παράταξη της κεντροαριστεράς η οποία από το 1974 έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ελληνική κοινωνία.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε Απρίλιο του 2017, όταν βγήκαν στο φως τα πρώτα δείγματα του «αποφασίζω και διατάζω», όπου σε εκείνη τη συνεδρίαση ΚΠΕ ο Στέφανος Ξεκαλάκης (εκλεγμένος γραμματέας ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ) και ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότειναν να γίνει είτε ιδρυτικό συνέδριο, είτε συνέδριο ανοιχτό στη βάση της παράταξης για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκινώντας παράλληλα ο διάλογος με τις υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετείχαν μετέπειτα στο ΚΙΝΑΛ ανεξαρτήτου της μελλοντικής πορείας τους. Το αποτέλεσμα αυτής της ΚΠΕ ήταν να ξηλωθεί ο τελευταίος εκλεγμένος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και να του αφαιρεθούν όλες οι αρμοδιότητες με διαδικασίες συνοπτικές, γιατί λειτούργησε βάσει των αποφάσεων του συνεδρίου του 2015. Συνεπώς, το Νοέμβριο του 2017 έγινε η εκλογή του αρχηγού για το νέο φορέα χωρίς να υπάρχει ο νέος φορέας, δηλαδή αντιστρόφως ανάλογα, διότι χωρίς να έχεις τον φορέα των ιδεών πως ψάχνεις τον εκφραστή του; Σ’ αυτή τη νέα αρχή το μήνυμα προφανώς και ήταν η αλλαγή μια αλλαγή την οποία ζητούσε περισσότερο η βάση του χώρου, η οποία στήριξε το ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια στα οποία επωμίστηκε το βαρύ φορτίο για τη διάσωση της χώρας δίχως να υπολογίζει το κομματικό κόστος. Η πραγματικότητα προφανώς και διέφερε από τα όμορφα λόγια, καθώς το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το Μάρτιο του 2018 δεν αποφάσισε αλλά παρέκαμψε τις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής συνέδρων από τη βάση του κόμματος – τους 212.000 πολίτες, οι οποίοι ψήφισαν το νέο εγχείρημα για την ανάκαμψη και ανασύνταξη του ιστορικού χώρου -, εκλογής ΚΠΕ και γραμματέα από τους συνέδρους του κόμματος καθώς και εκλογής Ν.Ε. Ήταν ένα λάθος μήνυμα το οποίο στιγμάτισε τη νέα αρχή. Παρόλα αυτά στο πρώτο crash test του νέου κόμματος, στις Ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, όπου η θέση που έλαβε το Κίνημα Αλλαγής εξαπατούσε τη πραγματικότητα, διότι όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα ποσοστά (αριθμητικά) σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014 αλλά μειώθηκαν κατά 21.000 ψηφίσαντες. Σημειώνοντας όμως κατά τα λεγόμενα της ηγετικής ομάδας εκλογική επιτυχία στις εκλογές του Ιουλίου αυξάνοντας κατά 115000 περίπου ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Σε μια περίοδο τεσσάρων ετών όπου το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα Κίνημα Αλλαγής μπορούσε να αποδομήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκμεταλλευτεί το κενό που δημιούργησε μετά τις θηριωδίες του αντιθέτως φάνηκε να υστερεί. Δηλαδή αντί να επιλέξει μια πανστρατιά στελεχών για τις εκλογές, κινήθηκε επιλεκτικά με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αποπομπή του Βαγγέλη Βενιζέλου αλλά και την επιλογή μόνο του Κρεμαστινού και όχι και του Νικητιάδη στα Δωδεκάνησα, όπου λόγω εκλογικού νόμου χάθηκε η έδρα, με τον πρώτο να θεωρεί ότι η κατάλληλη κατεύθυνση της παράταξης είναι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά οι πρακτικές ενός κλειστού μαγαζιού συνεχίζονται ακόμη και τώρα, καθώς το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε ως μια συνομοσπονδία κομμάτων και όχι ως ένα ενιαίο κόμμα. Έτσι, η θητεία της προέδρου στο ΠΑΣΟΚ είχε λήξει από το περασμένο καλοκαίρι και το επικείμενο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού καπελώνεται από την αλλαγή του καταστατικού, που προβλέπει ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα είναι και παράλληλα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας σε ένα συνέδριο fast track μη σεβόμενη την ιστορία και τη βάση του ΠΑΣΟΚ με διορισμένους συνέδρους, επαναλαμβάνοντας τα παρατράγουδα των διορισμένων συνέδρων του 2018. 

Τελικά, μήπως το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν η αλλαγή του σήματος αλλά η αλλαγή της σκέψης, των προτάσεων και θέσεων για τη χώρα; Μήπως το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι το «εγώ» υπερτερούσε από το «εμείς»; Το ζήτημα είναι το ΠΑΣΟΚ να ακούσει έστω για μια φορά τη βάση του και όχι τις αποφάσεις των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη.


Ιωάννης Μυταυτσής

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.