Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,
Την εβδομάδα που μας πέρασε τα βλέμματα στράφηκαν στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής, όπου ο περονιστής εκπρόσωπος της κέντρο-αριστεράς Αλμπέρτο Άνχελ Φερνάντεζ κέρδισε την προεδρία με το κόμμα του «Frente de todos», ελληνιστί «Μπροστά σε όλους». Στον ρόλο του αντιπροέδρου δίπλα του επιστρέφει η Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, πρώην πρόεδρος της χώρας- και μάλιστα η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της Λατινοαμερικάνικης χώρας. Αξίζει να σημειωθεί το σημαντικό ποσοστό της νίκης (από τον πρώτο κιόλας γύρο) με καταμέτρηση 97,13% των ψήφων, βγήκε νικητής με 48,10% των καταμετρημένων ψήφων που αριθμητικά συνεπάγεται 12.473.709 ψήφους. Ποιος είναι όμως ο κύριος Φερνάντεζ ο οποίος πλέον εκπροσωπεί τον λαό της Αργεντινής;
Γεννημένος στο Μπουένος Άιρες το 1959 και πτυχιούχος νομικής, ο Αλμπέρτο Α. Φερνάντεζ εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή ως βοηθός διευθυντή σε νομικά ζητήματα του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ιδιότητα συμμετείχε και στον Γύρο της Ουρουγουάης της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT). Το επόμενο βήμα στην πολιτική ήρθε το 2000, όταν εκλέχθηκε μέλος του Δημοτικού Νομοθετικού Σώματος του Μπουένος Άιρες, θέση που όμως άφησε το Μάιο του 2003 για κάτι που στάθηκε σημαντικό στην καριέρα του. Πιο συγκεκριμένα, του ανατέθηκε ο ρόλος του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου επί της προεδρίας του Νέστορ Κίρχνερ και από την οποία παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2008, εν μέσω της προεδρίας της Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ – νυν αντιπρόεδρο.
Όταν τον Μάιο του 2019 η κυρία ντε Κίρχνερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα τους, κανείς δεν πίστευε στη νίκη τους ως κόμμα της αντιπολίτευσης. Όσο προχωρούσε, όμως, ο καιρός και οι προεκλογικές καμπάνιες συνεχίζονταν, ο κόσμος έπαιρνε το μέρος των «Φερνάντεζ». Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει οικογενειακή συγγένεια, αν και ο Αλμπέρτο Φερνάντεζ είχε πολύ καλές σχέσεις με τη νέα αντιπρόεδρο και τον εκλιπόντα σύζυγο της, Νέστορ Κίρχνερ, καθώς υπήρξαν άτομα με τα οποία αναδείχθηκε στην πολιτική.
Το Περονιστικό κόμμα, «Justicialist Party» (η ακριβής μετάφραση είναι Δικαστικό Κόμμα), προέβη στη δημιουργία συνασπισμού με όλες τις εκφάνσεις του Περονισμού στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής, τα κόμματα της Κέντρο-αριστεράς και Αριστερά. Το όνομα αυτού «Frente de Todos», που σημαίνει «Μπροστά σε όλους». Στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου που πέρασε, η έκφραση της επιθυμίας των Αργεντινών ήταν ξεκάθαρη. Η νίκη φαινόταν δυναμική στον ορίζοντα.
Και τώρα;
Με μια οικονομική κρίση που έχει αφήσει το ένα τρίτο της Αργεντινής σε φτώχεια, ο νέος Πρόεδρος δηλώνει πως «και ελπίζω πως αυτοί που υπήρξαν αντίπαλοι μας τα τελευταία 4 χρόνια (αναφερόμενος στην προεδρία του Μάκρι) να αναγνωρίζουν τι άφησαν πίσω για εμάς και να μας βοηθήσουν να ξαναχτίσουμε τη χώρα από τις στάχτες που άφησαν». Τα πράγματα φαίνονται ευνοϊκά σε αυτό το θέμα, καθώς τόσο ο νέος όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος κατανοούν την ανάγκη συνεργασίας τους για μια ομαλή μετάβαση του λαού από την μία προεδρία στην άλλη.
Ακόμη, η φράση-κλειδί σε αυτή τη συνεργασία είναι το «με όποιο τρόπο μπορούμε», καθώς για τον κύριο Φερνάντεζ προτεραιότητα αποτελεί να πάψουν τα βάσανα του Αργεντίνικου λαού. Με το ένα δέκατο του πληθυσμού στην ανεργία, έναν πληθωρισμό που ξεπερνά το 50% και τη συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο να πέφτει απότομα, το δάνειο που πήρε ο απερχόμενος πρόεδρος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας είχαν δημιουργήσει μια ανυπόφορη ατμόσφαιρα στην Αργεντινή και μια απαισιοδοξία για το μέλλον.
Ωστόσο, όπως και σε κάθε εκλογική διαδικασία, οι πρώτες μέρες αναπτερώνουν το ηθικό του λαού, ειδικά αν η εκλεγείσα κυβέρνηση είναι ευρέως αγαπητή και φαίνεται έτοιμη και πρόθυμη για μια ουσιαστική αλλαγή. Ο λαός υποδέχτηκε το δίδυμο «Φερνάντεζ» με ενθουσιασμό, αν και η δεξιά ηγεσία της Βραζιλίας εξέφρασε την αποδοκιμασία και τους προβληματισμούς της, προμηνύοντας ταραχές στις περιφερειακές σχέσεις. «Η Αργεντινή επέλεξε λάθος» είπε, αντί για συγχαρητήρια, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, πρόεδρος της Βραζιλίας. Αλλά ακόμα είναι νωρίς να κρίνουμε. Ο χρόνος θα δείξει.