Της Μαρίας Κρουσταλλίδη,
Πώς αποδίδεται το χρίσμα;
Η ανάδειξη υποψηφίου Προέδρου αποτελεί μια μακρά, και συχνά πολύμηνη διαδικασία, η οποία, όπως και κατά την περίοδο που διανύουμε, δημιουργεί ένα έντονο προεκλογικό κλίμα σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ακόμα και ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές. Το σύστημα σύμφωνα με το οποίο τα κόμματα δίνουν το χρίσμα στους τελικούς εκπροσώπους τους -και επίδοξους Προέδρους των ΗΠΑ- αντανακλά την πολυεπίπεδη πολιτειακή οργάνωση της χώρας. Ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο, οι συνελεύσεις των κομμάτων σε κάθε μία από τις 50 Πολιτείες διεξάγουν συνελεύσεις μελών τους.
Ανάλογα με την υφιστάμενη ανά Πολιτεία νομοθεσία, αλλά και την παράδοση του κάθε κόμματος, η τοπική συνέλευση διεξάγεται είτε με κάλπες, όπου ο κάθε ψηφοφόρος επιλέγει τον υποψήφιο της προτίμησής του (primaries), είτε με την επιλογή όχι των ίδιων των υποψηφίων, αλλά ,τεχνικά, των αντιπροσώπων οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την τελική αυτή επιλογή σε εθνικό επίπεδο (caucuses). Οι αντιπρόσωποι συνήθως δηλώνουν την αμετάκλητη υποστήριξή τους για κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, δεσμευτική της τελικής τους θέσης στην εθνική συνέλευση. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλες τις κομματικές συνελεύσεις παρευρίσκονται και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των ομιλιών.
Στη συνέχεια, η εθνική συνέλευση κάθε κόμματος αναδεικνύει τον επικρατέστερο υποψήφιο και συνυποψήφιό του για το αξίωμα του Προέδρου και Αντιπροέδρου αντίστοιχα, αποτέλεσμα που συνήθως δεν προκύπτει μετά από μία μόνο ψηφοφορία, ενώ τις περισσότερες φορές από τα χαμηλότερα επίπεδα συνελεύσεων δε διαφαίνεται ξεκάθαρα ένας επικρατέστερος εκ των υποψηφίων. Έτσι, μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αφήνει περιθώριο για ανατροπές, ακόμα και την τελευταία στιγμή και απαιτεί τεράστιες προεκλογικές δαπάνες, αποτελώντας μια ευκαιρία ευρέως διαλόγου με κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις και βαρύνουσα σημασία για την ταυτότητα του κάθε κόμματος.
Σε ποιο στάδιο της διαδικασίας βρισκόμαστε σήμερα;
Με την Εθνική Συνέλευση των Δημοκρατικών προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2020, το κόμμα έχει ήδη διανύσει περίπου 6 μήνες από την έναρξη των επίσημων εκστρατειών για το πολυπόθητο χρίσμα, με τους πιο ισχυρούς υποψηφίους να έχουν αναδυθεί. Πρόκειται για μια περίοδο μεγάλης στρατηγικής σημασίας, όπου οι μαχόμενοι για το Δημοκρατικό χρίσμα μοχθούν για να εδραιώσουν τόσο την υποψηφιότητά τους, όσο και ένα -όσο το δυνατόν σταθερότερο– προβάδισμα στην αναμέτρηση.
Joe Biden
Στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων βρίσκεται ο 74χρονος πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, για πρώτη φορά μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, τον Απρίλιο του 2019. Πρόκειται για ένα ευρέως προβαλλόμενο πρόσωπο στην εγχώρια και διεθνή επικαιρότητα, λόγω της ανάμειξης του γιου του ,Hunter Biden, σε ένα σκάνδαλο πυροδοτούμενο από τον Πρόεδρο Donald Trump κατά τις έρευνες για την καθαίρεσή του από το αξίωμα.
Ο Trump ισχυρίζεται πως ο νεότερος Biden εκμεταλλεύτηκε το αξίωμα του πατέρα του στην Κυβέρνηση Obama, προς όφελος της Ουκρανικής εταιρίας φυσικού αερίου Burisma Holdings, όπου εργαζόταν ως ιδιαίτερα ακριβοπληρωμένος σύμβουλος. Οι Ουκρανικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα στην εταιρία για διαφθορά, η οποία όμως δεν αποκάλυψε κανενός είδους αξιόποινη πράξη. Ο Πρόεδρος Trump, μάλιστα, σε τηλεφώνημά του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Zelensky, ζήτησε οι τοπικές αρχές να αποδώσουν ευθύνες για την υπόθεση, που ο ίδιος υποστηρίζει ένθερμα -αλλά χωρίς καμία ουσιαστική ή απτή απόδειξη- ότι πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο κατάχρησης εξουσίας.
Το ζήτημα έχει λάβει έκταση λόγω των συνεχών δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε, μάλιστα, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, την οικογένεια Biden «ξεκάθαρα και απλά εξαγορασμένη». Στην ακρόαση για την καθαίρεσή του στη Γερουσία πρόκειται η εν λόγω κατηγορία να ερευνηθεί ενδελεχώς, προκειμένου να ληφθεί η τελική η απόφαση εάν είναι κατασκευασμένη.
Ποια η γενική εικόνα για το Δημοκρατικό χρίσμα;
Εν κατακλείδι, σχεδόν ισόπαλοι για τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις είναι οι Γερουσιαστές Elizabeth Warren και Bernie Sanders. Η Warren έχει εξαγγείλει ένα εξαιρετικά τολμηρό, φιλελεύθερο πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης, με έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικών παροχών, ερχόμενη σε αντίθεση με τους περισσότερο μετριοπαθείς της αντιπάλους. O Sanders έχει αντιταχθεί ανοιχτά σε πολιτικές του Προέδρου Trump για τη μετανάστευση και τις παροχές υγείας και αποτελεί τυπικό παράδειγμα ενός Δημοκρατικού υποψηφίου, από ιδεολογικής πλευράς. Εν τέλει, ομολογουμένως είναι ιδιαίτερα νωρίς για να μπορεί να υπάρξει μια αξιόπιστη και νηφάλια εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος, ενώ η έκβαση της διαδικασίας καθαίρεσης του υπάρχοντος Προέδρου και το σκάνδαλο Biden αναμένεται να δώσουν τον παλμό στα επόμενα στάδια της αναμέτρησης.