15 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΗ εισβολή της Τουρκίας στη Συρία από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου


Της Αθηνάς Σωτηρίου,

Πρώτη η Γερμανία υποστήριξε ότι υφίσταται παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας με την εισβολή της στη Συρία, ενώ οργισμένο είναι και το ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε την επιβολή ποινών στην Τουρκία, που παραβίασε θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου με τη στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία. Ακόμη, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών από την εισβολή αυτή -μέχρι στιγμής- 300.000 πολίτες έχουν εκδιωχθεί.

Η Τουρκία με την εισβολή της φαίνεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα παραβίαση της γενικής αρχής της μη επέμβασης στις υποθέσεις ξένου κράτους, η οποία έχει λάβει χαρακτήρα διεθνούς εθίμου, όπως υπογραμμίστηκε στην υπόθεση Νικαράγουα καθώς και πλήθος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διατάξεων του ανθρωπιστικού δικαίου (συγκεκριμένα, την υποχρέωση των μαχόμενων πλευρών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί η βλάβη των αμάχων).

Οι εκδιώξεις ανθρώπων από τις εστίες τους, καθώς και η μαζική σφαγή αμάχων από τις τουρκικές δυνάμεις αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα. Σύμφωνα με ομολογία ενός Κούρδου εργάτη στον Ερυθρό Σταυρό, ο ίδιος αναγκάστηκε να σύρει πτώματα από τα συντρίμμια τουρκικής αεροπορικής επιδρομής στις 12 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., κατά την οποία δύο πυρομαχικά προσγειώθηκαν κοντά σε ένα σχολείο στο Salhiye, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο πολίτες που είχαν εκδιωχθεί λόγω της μάχης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έξι τραυματίες και τέσσερις νεκρούς.

Επιπλέον, ένας άλλος εργαζόμενος του τουρκικού Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε πως έσωσε ένα αγόρι 11 χρονών και ένα κορίτσι 8 χρονών που είχαν τραυματιστεί, όταν βόμβες εξερράγησαν καθώς έπαιζαν στην αυλή του σπιτιού τους κοντά στο τέμενος Al-Salah στο Qamishli. Το αγόρι αργότερα πέθανε λόγω των πληγών, ενώ το πόδι του κοριτσιού χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί. Ο εργάτης επιβεβαίωσε πως δεν υπήρχαν στρατιωτικές βάσεις πουθενά κοντά στην περιοχή.

Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι για το κατά πόσο οι εκδιωχθέντες λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες τροφής και νερού, ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές για εκδιωχθέντες που κοιμούνται στον δρόμο ή σε κήπους σπιτιών.

Πέρα από αυτά, όμως, καταγράφονται και περιστατικά υποχρεωτικών απελάσεων στη Συρία παρά τον κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από Τούρκους αστυνομικούς και συγκεκριμένα παρά την παραβίαση του άρθρου 3 ΕΣΔΑ, σύμφωνα με το οποίο ρητά απαγορεύεται η υποβολή ανθρώπων σε βασανιστήρια ή η εξευτελιστική μεταχείρισή τους. Αναφέρεται, επίσης, ότι η αστυνομία εξαπάτησε αρκετούς πρόσφυγες, ώστε να υπογράψουν δηλώσεις «εθελούσιας» επιστροφής στη Συρία, παριστάνοντας ψευδώς σε αυτούς πως υπέγραφαν έγγραφα για την παραμονή τους στην Τουρκία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, ψευδώς ισχυρίστηκε πως δεν είχαν εγγραφεί νόμιμα στον αντίστοιχο δήμο της Τουρκίας και πως γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να απελαθούν πίσω στη Συρία.

Η διεθνής Αμνηστία έχει ήδη καταγράψει 20 επιβεβαιωμένα περιστατικά απέλασης. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι απελαθέντες εστάλησαν μέσα σε λεωφορείο με πολλούς ακόμα ανθρώπους, με τα χέρια τους δεμένα.


Πηγές:


Αθηνά Σωτηρίου

Γεννήθηκε στην Ηγουμενίτσα το 1997 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον χορό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηνά Σωτηρίου
Αθηνά Σωτηρίου
Γεννήθηκε στην Ηγουμενίτσα το 1997 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον χορό.