Του Αλέξανδρου Ραπακούσιου,
Βατόμουρα
Η σημερινή στήλη, σαφώς επηρεασμένη από την προηγούμενη που αφορούσε απονομές και πλακέτες, ανακοινώνει με δέος τη σημερινή απονομή ανάλογων διακρίσεων, σε πρόσωπα τα οποία ομόρφυναν την περασμένη εβδομάδα με τα προφορικά και γραπτά τους έργα.
Good diplomacy
Το βραβείο-διάκριση για τις διπλωματικές ικανότητες, την οξύνοια και τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων απονέμεται στον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος με ένα απλό googlάρισμα εισηγήθηκε τη λύση στο περίπλοκο ζήτημα των εμπορικών σημάτων με τη Βόρεια Μακεδονία. Όπως αργότερα διευκρίνισε, έπειτα από τις αντιδράσεις, ο αυτόπτης μάρτυρας, πρόεδρος του ΣΕΒΕ, στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν πάρθηκε απόφαση, δίχως ωστόσο να προχωρήσει σε διάψευση του σκεπτικού «google». «Macedonia» των 400 εκατομμυρίων αποτελεσμάτων ή «Makedonia» των 12 εκατομμυρίων; Ιδού το ερώτημα. Η διάσημη μηχανή αναζήτησης δίνει πράγματι σήμερα πολλές απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα, από το πώς να μαγειρεύεις τις γλυκοπατάτες έως το πώς ενδείκνυται να μεγαλώνεις τα παιδιά σου. Τέτοιο δίλημμα, όμως, δεν περίμενα να ανήκει σε αυτά. Εκτός αυτού, η εισήγηση για την επιλογή του λιγότερο γνωστού και γλωσσικά άχρηστου τύπου, με εξαίρεση τους χρήστες greeklish, ήταν μία απόφαση που εάν δεν τη σκέφτηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να μας «μαρτυρήσει» ποιος, προκειμένου να του ταχυδρομήσουμε ισάξιο βραβείο.
Μάχιμης δημοσιογραφίας
Το άνωθεν βραβείο χρειάζεται να κοπεί στη μέση και να μοιραστεί σε δύο δημοσιογράφους που μεριμνούν για την ενημέρωση του ελληνικού κοινού, όπως άλλωστε επιτάσσει το δημοσιογραφικό καθήκον. Ο δημοσιογραφοκαυγάς μεταξύ Ν. Χατζηνικολάου και Α. Παπαχελά, εξαιτίας μιας γελοιογραφίας στην «Καθημερινή» που σατίριζε τις lifestyle ερωτήσεις που απηύθυνε ο πρώτος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής, προκάλεσε την αντίδραση του Ν. Χατζηνικολάου μέσω του λογαριασμού του στο twitter, όπου και αποκάλυψε πως ο διευθυντής της «Καθημερινής», Α. Παπαχελάς, συμμετέχει στον πρωινό καφέ της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, γράφοντας παραστατικά πως «γλείφει το χέρι του Πρέσβη στις συνεδριάσεις». Το αστείο με το ξεκατίνιασμα, βέβαια, είναι πως ούτε ο Ν. Χατζηνικολάου σχολίασε την ουσία της γελοιογραφίας, δηλαδή τις ερωτήσεις που αφορούσαν το αγαπημένο φαγητό του Πρωθυπουργού, ούτε ο Α. Παπαχελάς διέψευσε τη συμμετοχή του ιδίου στη διαδικασία θέσπισης και προώθησης της ημερήσιας ατζέντας της Πρεσβείας, του κεντρικού δηλαδή θέματος σ’ αυτό που αποκαλούμε «πρωινό καφέ».
Thanks for sharing
Το βραβείο «thanks for sharing» αποδίδεται στον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη, για τον κόπο στον οποίο μπήκε να μας ενημερώσει πως το σενάριο που ήθελε την Πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, ως υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θερμές ευχαριστίες στο τιμώμενο πρόσωπο για τη διάψευση ενός ούτως ή άλλως σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, το οποίο εάν η κυβερνητική πλειοψηφία ήθελε να προωθήσει, θα ήταν προτιμότερο να έδινε απευθείας τα κλειδιά του Μαξίμου στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Τρίχας
Κριτική που δεν αφορά τον λόγο και κυρίως τις πράξεις ενός δημοσίου και δη πολιτικού προσώπου, τείνει να περνά λανθασμένα μηνύματα σχετικά με το τι αξίζει να τοποθετείται στη σφαίρα της κριτικής και τι όχι. Η εικόνα σύγκρισης της εξωτερικής εμφάνισης δύο γυναικών με υπουργικά καθήκοντα, της Σουηδέζας υπουργού Πολιτισμού, A. Lind και της Ελληνίδας, Λ. Μενδώνη, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, για αρνητικούς, βεβαίως, λόγους. Αρκετές ήταν οι σελίδες, φαινομενικά «προοδευτικού» περιεχομένου και πολλά τα «προοδευτικά» likes σε άλλη μία κλασική περίπτωση κοινότυπης συγκριτικής φωτογραφίας που φιλοδοξεί κάποτε να αναβαθμιστεί σε meme. Αριστερά, η ηλικιακά νέα, Σουηδέζα Υπουργός Πολιτισμού με τα ράστα μαλλιά της, στον ρόλο του «καλού» και δεξιά η Ελληνίδα ομόλογος, μεγαλύτερης ηλικίας με τη συντηρητική της κόμη, στον ρόλο του «κακού». Το ερώτημα μεστό. Και; Υπηρετεί έστω και κάτι, η ύπαρξη ενός κοινού που επιδοκιμάζει και αποδοκιμάζει πρόσωπα, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τις τρίχες τους;
Αρχηγού κόμματος
Όπως υποδηλώνει και το όνομα, το βραβείο απονέμεται στον έναν και μοναδικό τιτάνα του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο κ. Βελόπουλος πρότεινε προσφάτως τον αθλητή, Λευτέρη Πετρούνια, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η είδηση θα μπορούσε κάλλιστα να τελειώνει εδώ. Με ευρωβουλευτές Γεωργούληδες και Ζαγοράκηδες, μέχρι και ο Πετρούνιας στο ανώτατο αξίωμα δε θα εξέπληττε κάποιον. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος δε γνωρίζει αυτό που διδάσκεται μέχρι και το δεκάχρονο ξαδελφάκι μας στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας. Ότι δηλαδή ο ΠτΔ θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του. Τιτάνας, αλλά αμαθής.
Δεύτερης ευκαιρίας
Δεν είναι τόσο βραβείο, όσο μία πιστοποίηση πως, ενώ οι τιμώμενοι αυτής της κατηγορίας έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους για μελλοντική βράβευση, παρ’ όλα αυτά έχουν κάμποσο δρόμο να διανύσουν ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Πιστοποίηση δεύτερης ευκαιρίας, λοιπόν, στη Νίκη Κεραμέως, ως την πρώτη Υπουργό Παιδείας που ξέχασε να αναφέρει λέξεις όπως «φασισμός», «ναζισμός» ή έστω «ολοκληρωτισμός» στο επετειακό μήνυμά της για την 28η Οκτωβρίου. Βραβείο «δεύτερης ευκαιρίας» αξίζει, όμως, και στην εφημερίδα «Η Άποψη», όπου σε διαδικτυακή της ανάρτηση σχετικά με δηλώσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Α. Λοβέρδου, για τη Novartis, ο συντάκτης ξέχασε να αφαιρέσει την πρόταση: «το έστειλε ο Λοβέρδος για την χθεσινή κατάθεση Μανιαδάκη, βάλε κάτι στο σάιτ χωρίς χαρακτηρισμούς», που βρισκόταν στο τέλος του κειμένου. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που εφημερίδα ανεβάζει άρθρο καθ’ υπόδειξιν πολιτικού. Τούτη την ώρα, όμως, οι σκέψεις μας ταξιδεύουν στον συγκεκριμένο συντάκτη και στις βρισιές που θα άκουσε από τους ανωτέρους του. Μεταξύ αυτών, όπως φαίνεται, συμπεριλαμβάνεται και ο βουλευτής.
Συνολικής προσφοράς Vol 1
Η τιμητική διάκριση συνολικής προσφοράς στο πολιτικό κεφάλαιο της χώρας απονέμεται στον Άδωνι Γεωργιάδη για τις δύο κορυφαίες δηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας. «Εταιρείες σαν την Novartis, μπορεί να χρηματίζουν πολιτικούς, γιατρούς ή δεν ξέρω ποιον άλλον, όμως σώζουν και ζωές». Σημείωση πως η εξαιρετική δήλωση του Υπουργού έγινε στην κάμερα της ελβετικής τηλεόρασης στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας για την ελληνική πτυχή του σκανδάλου και τον υπό διερεύνηση χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Ας μην ασχοληθούμε με ερωτήσεις ρητορικού χαρακτήρα, όπως το γιατί χρειάστηκε ένα ξένο μέσο να διερευνήσει την υπόθεση. Ούτε γιατί η Novartis, στην οποία ο Υπουργός είχε ασκήσει αγωγή, διαλαλώντας την ως εχθρό του, δεν επέλεξε να κινηθεί νομικά εναντίον του για μία δήλωση που αφήνει υπόνοιες χρηματισμού πολιτικών εκ μέρους της εταιρείας. Σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και στη δική μας, ουσία δεν είναι οι λέξεις που έχουν ειπωθεί από κάποιον, αλλά το σκεπτικό που αυτός ενστερνίζεται. Τι σημασία έχει ο χρηματισμός γιατρών και πολιτικών, όταν σώζεις ζωές; Αν δε φοβόμουν πως θα αδικήσω τους υπόλοιπους, ένα επιπλέον βραβείο, αυτό του «καλύτερου σκεπτικού», θα συμπλήρωνε το Wall of Fame στο -γεμάτο υγρασία- σπίτι του Υπουργού.
Συνολικής προσφοράς Vol 2
Χρειάστηκαν λιγότερο από δύο ώρες προκειμένου ο Α. Γεωργιάδης να ανασκευάσει τις δηλώσεις του περί «χρηματισμού Πολάκη και Τσίπρα» με αφορμή έναν νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για τις τιμές του φαρμάκου. Στο ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί κοινός συκοφάντης, επεσήμανε πως «αν είχα στοιχεία, θα πήγαινα στον Εισαγγελέα», αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων πως όσα ισχυρίστηκε ήταν επικοινωνιακές τσιχλόφουσκες. Η αναφορά του περιστατικού αφορμάται κυρίως από το γεγονός πως οι συνεχώς αυξανόμενες, ανυπόστατες και ψευδείς καταγγελίες από δημόσιο βήμα για χάρη της επικοινωνίας, έχουν εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα της ίδιας της Δημοκρατίας. Με θύτες νυν και πρώην, «κρητίκαρους» και μη, Υπουργούς…
Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η διετής συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της SAFIA, από όπου και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και φιλίες. Μέσω του OffLine Post, αρθρογραφεί κυρίως για την εγχώρια πολιτική σκηνή.