Του Αλέξανδρου Παντελάκου,
Μετά τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για το επικείμενο Brexit, τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και η Ε.Ε. βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά για τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κίνησης. Καθώς οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το προσεχές χρονικό διάστημα, οι οικονομολόγοι σπεύδουν να πραγματοποιήσουν αναλύσεις για το οικονομικό περιβάλλον που τείνει να παίρνει μορφή.
Όπως παρουσιάζεται από τους αναλυτές, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που θα βιώσει η Μεγάλη Βρετανία είναι η πτώση του ΑΕΠ της κατά 9 μονάδες σε βάθος δεκαπενταετίας, πράγμα που μεταφράζεται σε απώλειες 57 δις. ευρώ και 600 χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος ενός τέτοιου διαζυγίου μεταφράζεται σε απώλειες της τάξεως των 40 δις. ευρώ.
Ο Τζόνσον ισχυρίζεται πως η Βρετανία είναι προετοιμασμένη για όλες τις επιπτώσεις αυτού του διαζυγίου, παρ’ όλα αυτά, όμως, οι ειδικοί έχουν πραγματοποιήσει ήδη τις εκτιμήσεις του για τις βασικότερες συνέπειες ενός άτακτου Brexit, οι οποίες επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.
Εμπόριο
Μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, η χώρα θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη από την Ε.Ε., με τη διακίνηση των προϊόντων να θεωρείται πλέον ως εισαγωγές-εξαγωγές, στις οποίες θα επιβάλλονται ως προβλέπεται, τελωνειακοί δασμοί, απειλώντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της. Το μεγαλύτερό πλήγμα θα αντιμετωπίσουν οι τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ενώ θα πληγεί και η καίρια θέση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας και πιο συγκεκριμένα της παραγωγής και εξαγωγής οχημάτων.
Τρόφιμα, Φάρμακα, Καύσιμα
Η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι προετοιμασμένη για το χάος που πρόκειται να ακολουθήσει στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό οφείλεται κατά βάση στη μη ορθή εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση, εξαιτίας των χαοτικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων ετών. Οι Βρετανοί, οι οποίοι, φοβούμενοι μια ξαφνική αύξηση των τιμών των προϊόντων, θα σπεύσουν να δημιουργήσουν προμήθειες με την αγορά προϊόντων σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει μια έλλειψη στη βρετανική αγορά, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Ταυτόχρονα, λόγω της καινούριας γραφειοκρατίας που θα ακολουθήσει το Brexit, θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων από την Ε.Ε.
Οικονομία
Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών συμφωνεί πως το Brexit θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πλήγμα στη βρετανική οικονομία, ρίχνοντας την τιμή της λίρας έναντι του ευρώ, αυξάνοντας έτσι το κόστος των τιμών τόσο στις εισαγωγές όσο και στα ράφια των καταστημάτων. Επιπλέον, οι Βρετανοί θα προσπαθήσουν να μειώσουν τα έξοδά τους, φοβούμενοι για τα μελλοντικά τους εισοδήματα, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της οικονομίας. Τέλος, αρνητικά θα επηρεαστεί το χρηματιστήριο και το κόστος αναχρηματοδότησης των τραπεζών, το οποίο θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη χορήγηση δανείων.
Τουρισμός και μετακινήσεις πολιτών
Η τουριστική βιομηχανία δε θα μείνει αλώβητη από ένα τέτοιο διαζύγιο. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εκατομμύρια τουρίστες θα αναγκαστούν να αλλάξουν τα σχέδιά τους, να έρθουν αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία ή ακόμα και να ακυρώσουν τα σχέδιά τους. Επιπλέον, το Brexit θα επηρεάσει τις ταξιδιωτικές ασφάλειες, τις τραπεζικές χρεώσεις και φυσικά την περιαγωγή δεδομένων των τηλεπικοινωνιών. Τέλος, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στη Μεγάλη Βρετανία είτε εξαιτίας επαγγελματικών είτε ακαδημαϊκών υποχρεώσεων, οι οποίοι θα πρέπει να καταφύγουν στην αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας τους, για να εκδώσουν τον απαραίτητο τύπο βίζας, που θα καλύπτει τις ανάγκες τους.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1997, είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό (MUN, EuroPa.S, MBE, κ.α.). Ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό.