9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο τεστ των 100 ημερών

Το τεστ των 100 ημερών


Του Γιώργου Κίτη,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι Πρωθυπουργός μέχρι τώρα. Υπερυπουργός είναι. Δε φαίνεται να συντονίζει απλώς το κυβερνητικό έργο, αλλά να το ελέγχει από κοντά, να είναι «Υπουργός» του κάθε Υπουργού. Δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου που τα κάνει όλα, ενός «ανθρώπου-ορχήστρα». Ο Κυριάκος ετοιμάζει τον νόμο, ο Κυριάκος πάει τον νόμο στον Κυριάκο για να τον ψηφίσει και να τον υπογράψει ο Κυριάκος. Καλό το επιτελικό κράτος, αλλά η υλοποίησή του δύσκολα γίνεται πραγματικότητα, μόνο απ’ τη σκοπιά του ανθρώπινου δυναμικού να το δει κανείς. Μένει η ψηφιακή διακυβέρνηση για να δούμε αν μπορεί να αλλάξει αυτή η διαχείριση.

Οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης πέρασαν και οι εντυπώσεις της κοινής γνώμης είναι μάλλον θετικές, χωρίς βέβαια να έχουν γίνει θεμελιακές μεταβολές και δίχως να έχει πειραχτεί το «βαρύ» κράτος, η γραφειοκρατία. Ας υποβάλουμε λοιπόν την κυβέρνηση στο τεστ των πρώτων 100 ημερών.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στην ασφάλεια φαίνεται να ακολουθείται μια μάλλον συντηρητική ατζέντα. Η επιλογή Χρυσοχοΐδη φαίνεται πως τους ικανοποίησε όλους, αφού θεωρήθηκε ως ένας ικανός, σύγχρονος πολιτικός χωρίς έντονο ιδεολογικό στίγμα και συγκρούσεις. Ένας «καλός κεντρώος», από αυτούς που δε μας πειράζουν. Με κινήσεις όπως ο τερματισμός των καταλήψεων και η βελτίωση της κατάστασης στην ΑΣΟΕΕ μοιάζει να προωθείται η εμπέδωση του δόγματος «τάξη και ασφάλεια». Η κυβέρνηση έχει κερδίσει εδώ τις εντυπώσεις και μένει να φανεί αν η εντυπωσιακή αρχή θα αγγίξει την ουσία των προβλημάτων. Ακολουθούν καυτά ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η διαχείριση της κατάργησης του ασύλου. Τυπικά οι καταλήψεις είναι παράνομες και το άσυλο έχει καταργηθεί, οπότε υπάρχει νομικά η δυνατότητα απλώς να επεμβαίνει η αστυνομία. Αξίζει να δούμε πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το μείζον αυτό θέμα, με το πολιτικό κόστος και τη φθορά να μοιάζει αναπόφευκτη σε περίπτωση επεμβάσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εδώ ακολουθείται μάλλον φιλελεύθερη γραμμή, με μετριοπαθή προσέγγιση. Δε ζητεί ακόμη η κυβέρνηση μείωση του πλεονάσματος, «τα πάει καλά με όλους» και αναμένει τη βελτίωση του κλίματος προς τη χώρα, ώστε να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους. Στο πλαίσιο αυτό και για να δείξει συνέπεια, αποπλήρωσε πρόωρα το δάνειο στο ΔΝΤ. Προφίλ σοβαρότητας. Ταυτόχρονα στο φορολογικό τοπίο δεν έχουν αλλάξει πολλά, με πινελιές σε εργασία και μεταρρυθμίσεις στα αγαπημένα ακίνητα της μεσαίας τάξης. Η χώρα πρέπει να γίνει ελκυστική για επενδύσεις και φαίνεται ότι χρειάζονται βαθιές τομές προς τον σκοπό αυτό. Οι συνατήσεις με επενδυτές από μόνες τους δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθείται το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή; Ήπιες αντιδράσεις και μετριοπάθεια, κυρίως στο φλέγον ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ. Εδώ ολόκληρη Ένωση αρκείται σε ευχολόγια και ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων. Φυσικά, η μετριοπάθεια αυτή αντανακλά από την άλλη μεριά μια σοβαρότητα από την ελληνική πλευρά εν όψει των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων που ακολουθούν.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η κυβέρνηση, με την απόφαση Βρούτση για κατάργηση της εγκυκλίου που διευκόλυνε τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, σηματοδότησε την έναρξη της δικής της πολιτικής. Πέραν τούτου, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο, και πλην της διαχείρισης των κονδυλίων, η διαχείριση του προσφυγικού φαίνεται ότι αποτελεί ζήτημα ευρύτερων γεωπολιτικών συσχετισμών. Εντυπωσιακές διαφορές δεν έχουμε δει.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα περιθώρια άσκησης πολιτικής στην παιδεία, που παραδοσιακά αντανακλά και το ιδεολογικό στίγμα της εκάστοτε κυβέρνησης. Κατάργηση Νομικής Σχολής Πάτρας, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργηση κλήρωσης για τις παρελάσεις, ν+2 (επίκειται) και αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας συνθέτουν ένα παζλ μεταρρυθμίσεων που –θετικές ή αρνητικές- μαρτυρούν μια υπερδραστηριότητα.


Γιώργος Κίτης

Γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα. Από το 2017 σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών, παρακολουθώντας ταυτόχρονα εκδηλώσεις και συνέδρια του πολιτικού και νομικού χώρου. Συμμετέχει σε εκπαιδευτικές προσομοιώσεις ευρωπαϊκών και παγκόσμιων θεσμών και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών (ELSA). Από τον Απρίλιο του 2019 αποτελεί μέλος του τμήματος επικοινωνίας στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.