15 C
Athens
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕίναι οι Έλληνες του εξωτερικού πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

Είναι οι Έλληνες του εξωτερικού πολίτες δεύτερης κατηγορίας;


Του Νίκου Βασιλόπουλου,

Εδώ και μερικές μέρες είναι στην επικαιρότητα το θέμα της ψήφου του απόδημου ελληνισμού, αν έχουν δηλαδή οι Έλληνες του εξωτερικού δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές και με ποιον τρόπο μπορεί να συμβεί αυτό στην πράξη.  Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι το δικαίωμα ψήφου των ομογενών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, ωστόσο, η πολιτεία αδρανεί και δεν έχει εκδώσει τους απαραίτητους νόμους, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία αυτή. Και είναι αδικία διότι τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες Έλληνες, κυρίως νέοι, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και δεν μπορεί η πολιτεία να τους στερεί το δικαίωμα να εκφραστούν διά της ψήφου τους στις εθνικές εκλογές.

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει ανοίξει το θέμα αυτό, που αποτέλεσε εξάλλου και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευση, αναζητώντας συνεργασίες για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. Αν και δεν έχουμε ακόμα κάποια γραπτή πρόταση της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση, μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως δεν υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, αντίθετα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε θετική ως προς την αρχή, κάνοντας ξεκάθαρη τη θέση του κόμματος της να προσμετράτε η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε θετικός, με μόνη εξαίρεση την άρνησή του στην επιστολική ψήφο. Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε θετικός, ενώ ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε πως οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Είναι ευρέως γνωστό πως τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες νέοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, λόγο της κρίσης που ξέσπασε στην χώρα μας. Η πολιτεία με τις επιλογές της ανάγκασε τους νέους να μεταναστεύσουν. Τους ανάγκασε να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, επειδή αρνήθηκαν να συμβιβαστούν όσον αφορά τα όνειρά τους. Επομένως, δεν μπορεί η πολιτεία, που ανάγκασε τους νέους να μεταναστεύσουν, να τους στερεί το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εκφράζουν τη γνώμη τους  για την πορεία της χώρας μας .

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα αυτό κρίνεται θετική και μένει να δούμε αν θα αποτυπωθεί η περίφημη αποφασιστικότητά της στην πράξη, για ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας για μία μερίδα συμπολιτών μας, αφού ταυτόχρονα έρχεται να διορθώσει μία χρόνια αδικία.


Νίκος Βασιλόπουλος

Είναι πρωτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ασχολείται ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί  μέλος του Κινήματος Μαθητών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.