8.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Ελένη Βλάχου

In Memoriam: Ελένη Βλάχου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

14η Οκτωβρίου 1995: Την τελευταία της πνοή αφήνει η δημοσιογράφος, εκδότρια και χρονογράφος, Ελένη Βλάχου. Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1911 στην Αθήνα και ήταν η κόρη του δημοσιογράφου και λογοτέχνη, Γεωργίου Βλάχου, του εμπνευστή και εκδότη της εφημερίδας «Καθημερινή».

Δημοσίευσε το πρώτο της κείμενο στην «Καθημερινή», τον Δεκέμβριο του 1935, το οποίο αφορούσε τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις της από την Άπω Ανατολή. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να γράφει χρονογραφήματα, υπογράφοντας ως «Ε», στην ίδια εφημερίδα, ενώ το 1936 μετέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, ως αθλητική συντάκτης και εκεί γνωρίστηκε με τους Χίτλερ και Γκέμπελς. Τον Ιούλιο του 1950, εξέδωσε το μηνιαίο περιοδικό «Εκλογή». Μετά τον θάνατο του πατέρα της, το 1951, ανέλαβε ως διευθύντρια της εφημερίδας, ενώ παράλληλα εξέδιδε το περιοδικό «Εικόνες», το 1955 και την εφημερίδα «Μεσημβρινή», το 1961. Το 1967, αντιτιθέμενη στο καθεστώς της 21ης Απριλίου, διέκοψε την έκδοση των εντύπων της. Της επιβλήθηκε από το καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμός, αλλά στις 15 Δεκεμβρίου 1967 δραπέτευσε, πηδώντας από την ταράτσα του σπιτιού της. Διέφυγε στο εξωτερικό και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο ως το τέλος της δικτατορίας. Όλο αυτό το διάστημα ταξίδεψε στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αφρική, αναπτύσσοντας αντιδικτατορική δράση. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1974 και τον Σεπτέμβριο επανακυκλοφόρησε την «Καθημερινή». Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία. Για πάνω από πενήντα χρόνια, ασχολήθηκε με το χρονογράφημα –εκτός από την περίοδο της δικτατορίας-, πετυχαίνοντας να καθιερώσει το δικό της προσωπικό ύφος. Τα χρονογραφήματά της έχουν λεπτότητα και αφηγηματική άνεση και συγχρόνως τα διακρίνει η διεισδυτικότητα και ο κοινωνικός προβληματισμός.

Η Ελένη Βλάχου, έξι χρόνια πριν πεθάνει, βρέθηκε αντιμέτωπη με κακουργηματικές ποινικές διώξεις και δικαστικές περιπέτειες, εξαιτίας της εμπλοκής της στο σκάνδαλο Κοσκωτά, λόγω της πώλησης της εφημερίδας «Καθημερινή» στον Γιώργο Κοσκωτά. Την 1η Ιουνίου 1989, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Δημήτριος Ευθυμιάδης, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της Βλάχου για: 1)αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, 2)συνομολόγηση απαγορευμένης δικαιοπραξίας σε συνάλλαγμα, 3)παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και 4)ηθική αυτουργία σε παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος. Μετά την απολογία της στον ανακριτή, Ιωάννη Κασσιωτάκη, αφέθηκε ελεύθερη με χρηματική εγγύηση 30 εκατομμυρίων δραχμών και με επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της κάθε 1η και 15η του μήνα. Η Βλάχου ζήτησε αντικατάσταση των περιοριστικών όρων δηλώνοντας ότι:

«Ο χαρακτηρισμός μου στο σκεπτικό της διατάξεως ως “ιδιαιτέρως επικίνδυνης” για δήθεν παραβίαση του Δικαίου και για πράξεις που ζημίωσαν τελικά τον εαυτό μου και την περιουσία μου είναι ακραίος, άστοχος και αδικαιολόγητος. Ότι ο Γεώργιος Κοσκωτάς δε μου κατέβαλε νομίμως ένα μέρος της οφειλής του και εγώ εν αγνοία των ενεργειών του το αποδέχτηκα, αρκεί για να με εντάξει στην ίδια κατηγορία και στην ίδια νομική έννοια με κοινούς απατεώνες και κακοποιούς όλων των κατηγοριών». Εν τέλει, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή.

Τέλος, η Γερμανική Πρεσβεία, κάθε δύο χρόνια, απονέμει το ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου», στους τομείς της ειδησεογραφικής κάλυψης και του σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο στην Ελλάδα. Ο πρώτος που τιμήθηκε με το εν λόγω βραβείο ήταν ο Γιάννης Διακογιάννης της εφημερίδας «Τα Νέα», το 2003. Το 2005 το βραβείο απονεμήθηκε στο δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Κώστα Ιορδανίδη, το 2007 στον Κώστα Αργυρό της ΕΡΤ και του «Ελεύθερου Τύπου» και το 2009 στη Μαρία Νικολάου, δημοσιογράφο της εφημερίδας της Κομοτηνής «Παρατηρητής της Θράκης».


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.