13.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025

Race for the cure 2019


Της Φρατζέσκας Σωτηροπούλου,

Την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, πάνω από 36.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Ζάππειο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν έναν κοινωνικό σκοπό. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά και αθλητές έδωσαν το παρόν και έτρεξαν διαδίδοντας το μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος.

Το Greece Race for the Cure είναι ένας συμβολικός αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων, καθώς και περίπατος 2 χιλιομέτρων, που πραγματοποιείται τα τελευταία 11 χρόνια στην Αθήνα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και με την έγκριση της αμερικανικής Οργάνωσης Susan G. Komen. Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση ανάμεσα σε άλλες 140 σχετικές που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, στον περίπατο μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί και η διαδρομή είναι πραγματικά πολύ ευχάριστη, ενώ ο αγώνας δρόμου απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να χρονομετρήσουν την απόδοση τους, αφού αποτελεί και το αγωνιστικό τμήμα του Greece Race for the Cure. Φέτος, για πρώτη χρονιά, ο αγώνας αυτός συνδιοργανώθηκε με τον 33ο Γύρο της Αθήνας του ΟΠΑΝΔΑ, που από το 1982 αποτελεί αναφαίρετο κομμάτι της ζωής των Αθηναίων. Ετσι δημιουργήθηκε  μια πάρα πολύ όμορφη εκδήλωση, που την αποτελούσε μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων με chip χρονομέτρησης. Κοινός σκοπός όλων των συμμετεχόντων ήταν να καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, αλλά και να ενθαρρύνουν την υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης των ασθενών.

Το Greece Race for the Cure δίνει έναν πολύ σημαντικό αγώνα και προσπαθεί να βοηθήσει κάθε Ελληνίδα να ενημερωθεί για τον καρκίνο του μαστού, καθώς και για τη σημασία πρόληψής του. Επίσης, προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των άρρωστων γυναικών και να στηρίξει ψυχολογικά τις οικογένειές τους. Τα παραπάνω γίνονται, μάλιστα, φανερά από το γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του αγώνα διατίθενται σε προγράμματα του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την έγκαιρη διάγνωση και την υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο μαστού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κύριος Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Κώστας Μπακογιάννης, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, κύρια Άννα Ροκοφύλλου, όπως επίσης και η Κυρία Αθηνά Βούρτση, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού και η κυρία Ελευθερία Ιγνατιάδου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού.

Είναι εξαιρετικά συγκινητικό να διοργανώνονται παρόμοιες δράσεις, διότι προάγουν τόσο τον εθελοντισμό, καθώς ένας σημαντικός αριθμός εθελοντών βρισκόταν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, όσο και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας. Επιπλέον, τέτοιες εκδηλώσεις έχουν αναμφισβήτητα θετική επίδραση και σε ασθενείς οι οποίοι αισθάνονται ότι οι συμπολίτες τους είναι πρόθυμοι να τους υποστηρίξουν και να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε ο καρκίνος του μαστού να αποτελεί μια μέρα παρελθόν. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, σε περισσότερες σχετικές εκδηλώσεις, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα!


Φρατζέσκα Σωτηροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10/6/1999. Από το 2017 σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοιώσεων όπως Μ.Β.Ε και RhodesMRC. Της αρέσει ο εθελοντισμός και υπήρξε εθελόντρια στις ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού της UniqueMinds το 2019. Στο OffLine Post της αρέσει να αρθρογραφεί κυρίως για τα νομικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.