Του Βασίλη Δόγκα,
Η Ελλάδα έγινε η «αγαπημένη των αγορών» μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού χάρη στις ταχύτατες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, που αποσκοπούν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Το άκρως ευνοϊκό κλίμα που κυριαρχεί στη διεθνή αγορά ομολόγων και η στροφή της επενδυτικής διάθεσης προς την Ελλάδα αποτυπώθηκε και στην αγορά ομολόγων της. Η «risk-off» διάθεση των ξένων χαρτοφυλακίων απασχολεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις την περασμένη εβδομάδα μετά την επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.
Ακόμη, η ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων, όπως αυτή που ξέσπασε μερικές μέρες πριν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν δασμούς 10% σε αεροσκάφη που εισάγονται από την Ευρώπη και να εφαρμόζουν έναν φόρο εισαγωγών ύψους 25% σε γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, είναι παράγοντας που φαίνεται ότι υπό άλλες συνθήκες θα δυσχέραινε την κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη έξοδός μας στις αγορές με ένα δεκαετές ομόλογο (απόλυτα επιτυχές), μετά την έκδοση του επταετούς και του πενταετούς φέτος, ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο το ήδη ενισχυμένο κλίμα. Οι αποδόσεις των παραπάνω ελληνικών κρατικών ομολόγων διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα αυτή του δεκαετούς διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 1,3%! Μετά τις αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ, υπάρχει ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις αγορές ομολόγων και ο όγκος αυτών στην Ευρωζώνη με αρνητικές αποδόσεις ολοένα και αυξάνεται. Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το ένα τρίτο των εταιρικών ομολόγων στην Ευρωζώνη διαπραγματεύεται με αρνητικά επιτόκια, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί στους επενδυτές μία τάση για αγορά εταιρικών ομολόγων χαμηλότερης αξιολόγησης, που παρέχουν θετικές αποδόσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Tradeweb, το 70% των ομολόγων στην Ευρωζώνη –εταιρικών και κρατικών– έχουν αποδόσεις κάτω από το μηδέν. Όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, των οποίων η αξία αποτιμάται στα 8,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, περίπου τα 5,6 τρισεκατομμύρια, λίγο περισσότερο από το 68% του συνόλου, έχουν αρνητικά επιτόκια. Από την άλλη, σχετικά με τα εταιρικά ομόλογα, των οποίων η αξία διαμορφώνεται στα 3,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, τα 1,17 τρισεκατομμύρια, δηλαδή το 34% αυτών, έχουν αρνητικές αποδόσεις. «Ο αντίκτυπος δε στις ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να είναι σημαντικός, καθώς τα ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα απόδοσης, τόσο των γερμανικών όσο και των ελληνικών ομολόγων, επιτρέπουν με τη σειρά τους ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων», σημειώνει στέλεχος ξένης τράπεζας. Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η επιτυχημένη έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, αναφέροντας ότι: «ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού». Επίσης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Υπουργός προσέθεσε ότι: «το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους που αντλούνται».
Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην αποτελεί μια ανταγωνιστική οικονομία. Φαίνεται πως διατηρούμε την 59η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και οι κύριοι λόγοι που μας καθιστούν μη ανταγωνίσιμους είναι αυτοί των θεσμών, της πολιτικής αστάθειας, της έλλειψης υποδομών και της μακροοικονομικής μας αστάθειας. Αδυναμίες που, αν δε διορθωθούν, θα επιτρέψουν την αξιοποίηση μόνο ενός μικρού μέρους των ευκαιριών που μας δίνονται…
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.