11.9 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠροσφυγικό ζήτημα: Η τραγωδία, τα μέτρα και η αντιπαράθεση

Προσφυγικό ζήτημα: Η τραγωδία, τα μέτρα και η αντιπαράθεση


Της Χριστίνα Μαυρέα,

Το προσφυγικό στη χώρα μας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Οι διακινητές αναζητούν διαρκώς νέα λιμάνια στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με την απουσία μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού. Στο σύνολο των νησιών, οι διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζονται στους 26.272, ενώ η χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας είναι μόλις για 6.338 άτομα.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μόρια της Μυτιλήνης, η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι απελπιστική και εκρηκτική. Αυτή τη στιγμή, στο νησί βρίσκονται περισσότερα από 1.000 ασυνόδευτα παιδιά. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια (ΚΥΤ) διαμένουν περίπου 13.000 άτομα, με τη χωρητικότητα του να είναι μόλις για 3.000. Η πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, κατά την οποία μία γυναίκα από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή της και ενδεχομένως δύο ακόμα ζωές ανηλίκων, σύμφωνα με μαρτυρίες των παρευρισκόμενων, ανέδειξε για άλλη μία φορά τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα άτομα ζούσαν μέσα στο κοντέινερ και πόσα, τελικά, είναι τα θύματα τις τραγωδίας.

Με τις αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια. Με την ανατροπή της λέμβου στις Οινούσσες, η οποία στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, πέντε μωρά, το ένα εκ των οποίων βρέφος, και δύο γυναίκες. Με την τραγωδία στη Μόρια, έχει καταστεί πλέον αναγκαίο να υπάρξει μια γενικότερη ρύθμιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη Δευτέρα (30/09), μετά το υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή σκληρών μέτρων απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία στρατοπέδων κλειστού τύπου, η διατήρηση των hot spots στα νησιά με σκληρότερο καθεστώς και η επιτάχυνση των απελάσεων μέσω της εφαρμογής συνοπτικών διαδικασιών, για τη μη παροχή ασύλου.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν:

  • Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, κυρίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.
  • Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δε δικαιούνται άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
  • Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4.5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
  • Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
  • Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
  • Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες: Α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα 7 και αύριο 8 Οκτωβρίου 2019. Β) Την ήδη πραγματοποιημένη, από το διήμερο 2-3 Οκτωβρίου, επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Άγκυρα για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού. Γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας. Δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, 2019.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική και ασκεί σκληρή κριτική για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά το υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, «αποκαλύπτουν σε όλη τους την έκταση το αντιμεταναστευτικό μένος της Νέας Δημοκρατίας και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Η ανακοίνωσή τους, ακόμη, υποστηρίζει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν «οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου».

Οι Γιατροί του Κόσμου, από την πλευρά τους, με ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν πρέπει να καταπατάται με τον πιο βάναυσο τρόπο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διασφαλίζοντας άμεσα την προστασία των ευάλωτων προσώπων και επισπεύδοντας τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου. Καλούν, ακόμη, την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της, συνεπικουρώντας τις διαδικασίες ασύλου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όλα τα κέντρα αποφάσεων να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Οι μετακινήσεις των ανθρώπων σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής δεν θα πάψουν όσο υπάρχουν πόλεμοι, ακραία φτώχεια και φυσικές καταστροφές. Τώρα είναι η ώρα για ρεαλιστικές λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η αξιοπρέπεια, η πρόσβαση σε απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες για τα θύματα των πολέμων και καταστροφών που καταφτάνουν κάθε μέρα στις ακτές μας. Τώρα είναι και πάλι η ώρα για κοινή προσπάθεια και για αλληλεγγύη στο δράμα των αμάχων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους».


Χριστίνα Μαυρέα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.