11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟικονομικός εθνικισμός ή απονομή δικαιοσύνης;

Οικονομικός εθνικισμός ή απονομή δικαιοσύνης;


Της Ελευθερίας-Μαρίας Γκίκα, 

Τη γνώριμη τακτική του εμπορικού πολέμου φέρνει και πάλι η Ουάσινγκτον στο προσκήνιο, με θύμα αυτή τη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Ιούλιο του 2018, ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη –ΗΠΑ και Κίνας- με την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει δασμούς 34 δισ. δολαρίων σε πληθώρα κινεζικών προϊόντων, με την κατηγορία ότι το Πεκίνο εφάρμοσε άδικες εμπορικές πρακτικές και υπέκλεψε πνευματική ιδιοκτησία αμερικανικών εταιρειών. Η Κίνα παρότι «δε θα έριχνε την πρώτη σφαίρα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, απάντησε άμεσα με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας. Η σύγκρουση αυτή προξένησε εύλογα ανασφάλεια σε εταιρείες και καταναλωτές των δύο χωρών και νέους τριγμούς στα χρηματιστήρια.

Ένα χρόνο μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση «τιμωρείται» από την κυβέρνηση Τραμπ με δασμούς ύψους 25%. Ο λόγος επιβολής των δασμών, όπως υποστηρίζουν, είναι οι αθέμιτες επιδοτήσεις των Βρυξελλών στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Airbus, τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της αμερικανικής Boeing. Πληθώρα προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ θα υποστούν το κόστος της σύγκρουσης Ουάσινγκτον-Βρυξελλών και θα επιβαρυνθούν με δασμούς από 10%-25%. Ο κατάλογος των επιβαρυμένων ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων έχει δημοσιευτεί από την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου και η εφαρμογή του τίθεται σε ισχύ από 18 Οκτωβρίου.

Στην πρώτη γραμμή των προϊόντων που θα υποβληθούν στους δασμούς βρίσκονται εκείνα των τεσσάρων εταίρων του ευρωπαϊκού κολοσσού της Αirbus. Πρόκειται κυρίως για διατροφικά είδη και αλκοολούχα ποτά. Tα αεροσκάφη θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%. Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για τα θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ, εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του, που οι ΗΠΑ μετά από 15 χρόνια δύνανται να παίρνουν μέτρα τιμωρίας των ευρωπαϊκών παράνομων, όπως τις χαρακτήρισε, επιδοτήσεων.

Αναφορικά με την τύχη των ελληνικών προϊόντων μέσα σε αυτό το κλίμα, αυτά δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να εξαιρεθούν στο σύνολό τους. Παρ’ όλα ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε τη διαπραγμάτευση της επιβολής δασμών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ως απότοκο, το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές θα εξαιρεθούν από την επιβάρυνση των δασμών και θα συνεχίσουν να εξάγονται κανονικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, βέβαια, αντιμετωπίζει ήδη αμερικανικές κυρώσεις σε χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ οι ΗΠΑ μιλούν για ενδεχόμενες επιπλέον κυρώσεις σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και στα ανταλλακτικά τους. Οι Βρυξέλλες, όπως είναι φυσικό, ανταπέδωσαν με αντίποινα, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Εν κατακλείδι, ο προτεινόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, έκανε λόγο για επιβολή «συνοριακού φόρου άνθρακα», επικαλούμενος τη θωράκιση των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε χώρες με ελαστικότερο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Αναφερόμενος στις χώρες αυτές, άφησε καθαρά να εννοηθεί ότι πρόκειται για το πλαίσιο που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ. Η επιβολή των δασμών, αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πολύ σοβαρό διατλαντικό εμπορικό πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι δηλώνει υπέρμαχος της εύρεσης φιλικής λύσης, είναι προετοιμασμένη για αντίποινα και δεν πρόκειται να «το αφήσει να περάσει στα ψιλά».


Ελευθερία-Μαρία Γκίκα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου και διαμένει σήμερα, έχοντας στο μεταξύ ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και τη συμμετοχή σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση και διδασκαλία τους -summer schools κοκ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι, τη γυμναστική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ