10.8 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 30/9 - 4/10

Financial Report: 30/9 – 4/10


Της Μαριάννας Τζανέτου,

30/09/2019: Πτωτικά κινήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε καθίζηση από τις 870,35 (την Παρασκευή) στις 868,42 μονάδες (-0,22%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 862,71 μονάδες και το υψηλότερο στις 872,30 μονάδες.

Ο Σεπτέμβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο τελείωσε χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, με οριακά κέρδη (+0,04%). Υπήρξε ένας μήνας μετάβασης και εξισορρόπησης για την ελληνική αγορά, η οποία έπειτα από τη διόρθωση του Αυγούστου αναζητά νέους καταλύτες. Σχετικά με τους τελευταίους, οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία του ταμείου των προβληματικών δανείων των συστημικών τραπεζών μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου. Επιπλέον, επίκειται η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, στο οποίο αναμένονται οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών σε εταιρικά κέρδη και μερίσματα.

Χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπήρξε η απουσία αγοραστών, γεγονός που συνεπάγεται τη σίγαση των κινήσεων στα χαρτοφυλάκια και τη μείωση του όγκου της αξίας των συναλλαγών. Ο Γενικός Δείκτης κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινούταν με αρνητικό πρόσημο, ενώ τα τελευταία 45 λεπτά πραγματοποιήθηκαν σημαντικές κινήσεις από τους αγοραστές, χωρίς, όμως, να καταφέρουν να αλλάξουν πρόσημο στο ταμπλό.

01/10/2019: Απώλειες και πιέσεις κατά την πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε πτώση από 868,42 στις 861,50 μονάδες (-0,80%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 861,01 μονάδες και το υψηλότερο στις 866,76 μονάδες.

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης έδειξε την ανάγκη για επανεκκίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την εύρεση νέων καταλυτών. Ωσ καταλύτης, εκτός των άλλων, μπορεί να νοηθεί είτε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται το τελευταίο διάστημα, είτε η ένταξη της χώρας στο QE (Quantitative Easing), δηλαδή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η βρετανική τράπεζα HSBC δήλωσε ότι οι αναβαθμίσεις θα φέρουν την Ελλάδα πιο κοντά στην ένταξή της στο QE. Επιπλέον, ανέφερε ότι θεωρείται πολύ πιθανή η επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα, αλλά και η περαιτέρω εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

02/10/2019: Πιέσεις από το εξωτερικό κατευθύνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σημαντικές απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε πτώση από 861,50 στις 835,55 μονάδες (-3,01%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 834,45 μονάδες και το υψηλότερο στις 856,58 μονάδες.

Τα χθεσινά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη αποτέλεσαν πηγή ανησυχιών σχετικά με την πορεία των οικονομιών, τόσο της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής, όσο και της παγκόσμιας οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης της ISM υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ έναντι 49,1 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Στην Ευρωζώνη ο δείκτης μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 45,7 μονάδες, χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα έχει αντίκτυπο και στην ελληνική, καθώς αναμένεται μείωση της ζήτησης για εισαγωγές στις χώρες, στις οποίες η Ελλάδα εξάγει. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα του θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει.

Η απουσία καταλυτών στο εσωτερικό της χώρας, σε συνδυασμό με μια σειρά αρνητικών ειδήσεων, οι οποίες γεννούν ανησυχίες για το αν βρισκόμαστε στις αρχές μίας παγκόσμιας ύφεσης, είχαν ως συνέπεια το ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράψει σημαντική πτώση.

03/10/2019: Τέταρτη πτωτική συνεδρίαση για αυτή την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε πτώση από 835,55 στις 822,80 μονάδες (-1,53%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 822,12 μονάδες και το υψηλότερο στις 837,27 μονάδες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ότι δε μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχεται από τα διεθνή χρηματιστήρια και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς, σχετικά με τις ανησυχίες μίας παγκόσμια ύφεσης. Ανησυχίες, οι οποίες δεν αναμένεται να εξαλειφθούν άμεσα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαρκώς κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εν αναμονή της αβεβαιότητας του Brexit.

04/10/2019: Απώλειες της τάξεως του 5,46% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης αυτή την εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά από τις 822,80 στις 824,29 μονάδες (+0,18%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 818,39 μονάδες και το υψηλότερο στις 833,11 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και συνεχή εναλλαγή προσήμων, ωστόσο, κατάφερε εν τέλει να κλείσει την τελευταία ημέρα της εβδομάδας με θετικό πρόσημο. Μίας εβδομάδας, μάλιστα, με αναταραχές στις διεθνείς αγορές και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά τον προσχέδιο προϋπολογισμό του 2020, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, οι θεσμοί εντόπισαν κενό ύψους 1,5 δις ευρώ, δηλαδή 0,85% του ΑΕΠ, το οποίο η ελληνική πλευρά καλείται να καλύψει.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ