Της Μαρίας Στάμου,
Στους καιρούς που διανύουμε πολλά έχουν μεταβληθεί, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η απουσία «συνόρων» και η παγκοσμιοποίηση που τόσο πλέον έχει διαδοθεί, έχει δημιουργήσει πολλές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και αντίληψης των ανθρώπων. Η επιρροή αυτή γίνεται αισθητή στον τρόπο που μιλάμε, που ντυνόμαστε, στη μουσική που ακούμε, στις διατροφικές μας επιλογές, αλλά και σε πολλές ακόμα καθημερινές μας συνήθειες.
Αρκετοί άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους στο φαγητό, αφού αποφεύγουν το κρέας και τα παράγωγά του, επιλέγοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Όπως υποστηρίζουν, επιθυμούν να προάγουν μία λογική προστασίας των ζώα, αφού κάθε μέρα θανατώνονται χιλιάδες από αυτά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, μία ακραία ομάδα vegeterian, γνωστοί ως raw vegan, έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Οι raw vegan τρώνε μόνο ωμούς καρπούς, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να μη λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα βιταμινών. Ως φυσικό επακόλουθο, όλοι καταλήγουν να ξεφεύγουν σε συμπληρώματα διατροφής που μόνο καταστροφικά μπορεί να είναι για την υγεία. Γιατροί και Διατροφολόγοι σε όλο τον κόσμο, διεξάγουν καμπάνιες μέσω των οποίων προειδοποιούν τους ανθρώπους και κυρίως τους νέους πόσο καταστροφικό είναι αυτό που κάνουν, αλλά και τα προβλήματα που θα έχουν στην υπόλοιπη ζωή τους.
Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να αποφευχθούν οι υπερβολές και οι ανηθικότητες των βιομηχανιών, οι οποίες μπροστά στο εύκολο κέρδος παραβλέπουν τους ισχύοντες νόμους, χορηγώντας στα ζώα όπως στις αγελάδες ορμόνες, ώστε να παχύνουν υπερβολικά πολύ και να παράξουν περισσότερα κιλά κρέατος. Αυτή η τακτική, ναι μεν αυξάνει κατά πολύ τις ποσότητες παραγωγής, μειώνει, όμως, σε επικίνδυνο βαθμό την ποιότητα του κρέατος.
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται μία μεσότητα σε όλους τους τομείς, να εμπιστευόμαστε ειδικούς και να μην ακολουθούμε άκριτα το οτιδήποτε βλέπουμε να γίνεται γύρω μας. Οφείλουμε να σεβόμαστε τα ζώα, αλλά χωρίς να ξεφεύγουμε σε ακρότητες, οι οποίες θα μας στοιχίσουν προβλήματα ανεπανόρθωτα. Χρέος της κοινωνίας και των φορέων που σχετίζονται με την υγεία, είναι να προστατέψουν τον άνθρωπο και κυρίως τους νέους, αφού εξαιτίας της τεχνολογίας είναι πιο ευάλωτοι στο να επηρεαστούν. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι ένας καλύτερος κόσμος, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.
Όπως αναφέρει και ο Ιπποκράτης: «Το σώμα έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται. Ύψιστη σημασία έχει: η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής και ο τρόπος σκέψης».
Γεννήθηκε και διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων. Της αρέσει η ανάγνωση βιβλίων, η μουσική, ο χορός και η άθληση.