10 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ νέα Τουρκική πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο και η αντίδραση της ΕΕ

Η νέα Τουρκική πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο και η αντίδραση της ΕΕ


Του Ιάσονα Χαλκίδη,

Μετά από επίσημη ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, έγινε γνωστό πως οι φρεγάτες Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, συνοδευόμενες από υποβρύχια, τορπιλακάτους, κορβέτες, μη επανδρωμένα σκάφη και περιπολικά αεροσκάφη έσπευσαν στο σημείο, όπου βρίσκονται εγκατεστημένα τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα, Φατίχ και Γιαβούζ, και πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό ήρθε να γνωστοποιήσει και μέσω Τwitter το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, αναφέροντας πως οι προαναφερθείσες φρεγάτες, καθώς και τουρκικά υποβρύχια, τορπιλάκατοι κορβέτες, ντρόουνς και αεροσκάφη σε περίπολο συνεχίζουν να συνοδεύουν τις πλατφόρμες των τουρκικών γεωτρύπανων.

Επιπρόσθετα, έχει γίνει ακόμη γνωστή η Τουρκική πρόθεση για την εκ νέου διενέργεια γεώτρησης στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, περιοχής που βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας του Κυπριακού κράτους και για την έμμεση «εισβολή» του γεωτρύπανου Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα, επίσης, και με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιας για την Ανατολική Μεσόγειο, το εν λόγω γεωτρύπανο ενδέχεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις 7 Οκτωβρίου και η περιοχή, όπου θα πραγματοποιηθούν αυτές, θα βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, και όχι της κυπριακής.

Όπως είναι λογικό, η συνέχεια αυτή των Τουρκικών προκλήσεων δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τα μέλη της Κυπριακής Κυβέρνησης και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος προ λίγων ημερών αναφερόταν επί του ζητήματος στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών και έθετε υπό συζήτηση το θέμα της Αμμοχώστου στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, αφότου το γεγονός έλαβε χώρα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και έθεσε προς συζήτηση τη δυνατότητα λήψης συγκεκριμένων μέτρων με αφορμή τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή και τη συνεχή πρόθεσή της.

Ακόμη, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, και μαζί με τον Κύπριο ΥΠΕΞ εξέφρασαν τη λύπη τους για τις προαναφερθείσες προσπάθειες γεώτρησης της Τουρκίας 45 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, ανέφερε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες διευθέτησης του ευρύτερου Κυπριακού ζητήματος, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και της ίδιας της ΕΕ, η οποία κατέστησε σαφέστατη τη θέση της επί του θέματος ξανά στις 15 Ιουλίου 2019 και βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Τέλος, η Ιταλίδα Ευρωπαία αξιωματούχος διεμήνυσε πως το Τουρκικό κράτος πρέπει να απέχει από τέτοιες προκλητικές σε βάρος της Κύπρου ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματά του Κυπριακού κράτους, να διενεργεί έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Ακόμη, ανέφερε πως με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε αποδοχή της Κυπριακής πρόσκλησης και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, μέσω ειρηνικού διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, αποφεύγοντας τη διενέργεια παραπάνω επεισοδίων και κακώς κειμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν κατακλείδι, με μία ακόμη Τουρκική πρόκληση να λαμβάνει χώρα εις βάρος της Κύπρου, έγινε ξανά σαφής η ανάγκη επίλυσης του εν λόγου ζητήματος, αλλά και γενικότερα του Κυπριακού ζητήματος μέσω της συλλογικής προσπάθειας της Κύπρου, της Ελλάδος, της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά περισσότερο από ποτέ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ΕΕ που θα πρέπει να δράσει στην προκειμένη περίπτωση, σαν μία «κανονική κρατική οντότητα» και να θέσει σε λειτουργία τα πλάνα της για τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης αμυντικής πολιτικής που θα υπερασπίζεται άμεσα την εδαφική κυριαρχία των κρατών μελών της.


Ιάσων Χαλκίδης

Είναι βαλκανιολόγος, 25 χρονών και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Κάνει το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, με ιδιότητα τις Δημόσιες Σχέσεις και τη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά και ομιλεί 5 ξένες γλώσσες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ