10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την αναστολή λειτουργίας...

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου


Της Πηνελόπης Ανυφαντή, 

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε πρόσφατα πως η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου από τον Πρωθυπουργό είναι παράνομη, άκυρη και δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Πρόκειται για μία εμπεριστατωμένη και άρτια νομικά δομημένη απόφαση–καταπέλτη που καταδικάζει την αδίστακτη πολιτική του Μπόρις Τζόνσον για τη διαχείριση του ζητήματος της εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σέβεται απόλυτα την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως ανεξάρτητου οργάνου του κράτους, δίχως αυτό να σημαίνει πως δε διαφωνεί κάθετα με το περιεχόμενο αυτής. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, οι Βρετανοί δε θα υποφέρουν από οποιαδήποτε νόμιμη διεκδίκησή τους, απορρέουσα εκ του διενεργηθέντος προ τριετίας δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Αγγλίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η εν λόγω δικαστική απόφαση δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Η κυριαρχία του Κοινοβουλίου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του κοινοβουλευτικού συστήματος, κοιτίδα του οποίου υπήρξε η Αγγλία, η οποία τροφοδότησε με το πρότυπο αυτό τα σύγχρονα ευρωπαϊκά -και όχι μόνο- πολιτεύματα. Συνεπώς, το Δικαστήριο δύσκολα θα μπορούσε να διαμορφώσει διαφορετική ετυμηγορία. Η ομόφωνη απόφαση των 11 δικαστών επισφράγισε εκείνο, για το οποίο δύο δικαστήρια είχαν προηγουμένως αποφανθεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας και ένα Δικαστήριο του Λονδίνου είχαν κρίνει επί του παρανόμου της αναστολής λειτουργίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου, με τους αντιπάλους του Συντηρητικού κόμματος να κάνουν λόγο για εσκεμμένη απόφαση του Πρωθυπουργού να εμποδίσει τα μέλη του Κοινοβουλίου να ασκήσουν ουσιαστικό και εμπεριστατωμένο έλεγχο στην Κυβέρνηση και να ωθήσουν τη χώρα σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Το Ανώτατο Δικαστήριο, επιλαμβανόμενο της υπόθεσης κατόπιν άσκησης εφέσεως από την κυβέρνηση, απέρριψε όχι μόνο τα σχέδια για ένα Brexit χωρίς περαιτέρω διευθέτηση των περίπλοκων νομικών και οικονομικών ζητημάτων που αναπόφευκτα θα ανακύψουν αργότερα, αλλά και το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή είναι καταστροφική για τον Τζόνσον. Εκφράζει ανεπιφύλακτα και με κάθε σιγουριά ότι δε μπορεί να παρεκκλίνει από αυτή, όσο κι αν ο προκλητικά ατίθασος πολιτικός του χαρακτήρας επιθυμεί το αντίθετο. Ποικίλα, όμως, ερωτήματα γεννώνται σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών αναλυτών κάνει λόγο για μνημειώδη ήττα, που πρέπει -κατά λογική συνέπεια και πολιτική συναίσθηση- να τον οδηγήσει σε παραίτηση, λαμβάνοντας υπόψη και το δεδομένο ότι δεν ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχηγός των Εργατικών, καλεί ανοιχτά τον Τζόνσον σε παραίτηση, ενώ τα μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, τα οποία επίσης αφορά η απόφαση, πρέπει να αναδείξουν το πρόσωπο εκείνο, που θα διαχειριστεί με σύνεση, σεβασμό προς τη λαϊκή εντολή και συνέπεια απέναντι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τη διαδικασία της αποχώρησης. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Τζόνσον έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και δεν είναι εξ αυτού του λόγου ικανός να διευθετήσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα τονίζουν πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθησυχάζει τον ευρωπαϊκό κόσμο ότι το κράτος δικαίου δεν έχει απολέσει τη θέση του στη Μεγάλη Βρετανία.

Κλείνοντας, αυτό που μπορούμε ευσύνοπτα να διαπιστώσουμε, στηριζόμενοι στα παραπάνω δεδομένα, είναι πως αν κάτι δε μπορεί να γίνει σε ένα ευνομούμενο κράτος, αυτό είναι να κυβερνά κανείς σα να έχει την πλειοψηφία, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δε συμβαίνει. Η απόφαση της 24ης Σεπτεμβρίου διατρανώνει τον ύψιστο ρόλο του Κοινοβουλίου στη χώρα, η οποία γεννήθηκε προστατεύοντάς το από κάθε περιθωριακή δύναμη, η οποία το αμφισβητεί και προσπαθεί να το φιμώσει.


Πηνελόπη Ανυφαντή

Είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια, ημερίδες καθώς και προσομοιώσεις λειτουργίας θεσμικών οργάνων της ΕΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και έχει ολοκληρώσει ένα εξάμηνο φοίτησης στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το δημόσιο και ευρωπαϊκό δίκαιο, αγαπάει τα βιβλία και την ποίηση και της αρέσει πολύ να ταξιδεύει.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ