Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,
Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία διεξήχθη στη Νέα Υόρκη. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, κάτι που προφανώς θέτει τα υπάρχοντα προς διευθέτηση ζητήματα σε νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα τα οποία απασχολούν τις δύο χώρες στην περίπου μίας ώρας (μαζί με την διερμηνεία) συζήτηση που προηγήθηκε. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι επρόκειτο για επιφανειακές αναγνωριστικές συζητήσεις, αφού η μία ώρα δεν επαρκεί για επιμέρους λεπτομερέστερες αναλύσεις. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων 3 βασικά προβλήματα, των οποίων οι συνέπειες απασχολούν άμεσα τη χώρα μας:
Προσφυγικό: Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν και παραδέχτηκαν την αύξηση των προσφυγικών ροών. Η Ελλάδα προτίθεται να πολλαπλασιάσει τους ελέγχους στα σύνορα, ενώ φέρεται να ζήτησε την πιο ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών από τη θάλασσα. Ειδικότερα, το τελευταίο τρίμηνο οι ροές πολλαπλασιάστηκαν, με το κλίμα στα σημεία εγκατάστασης να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό.
Κυπριακό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του, ως όφειλε, στον πρόεδρο Αναστασιάδη, υπογραμμίζοντας ότι έχει διατυπώσει τις εποικοδομητικότερες προτάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Παράλληλα, επεσήμανε τον προβληματισμό της ελληνικής πλευράς για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή οικονομική ζώνη. Είναι σαφές ότι, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος επιθυμούν το σεβασμό του διεθνούς δικαίου από τη πλευρά της Τουρκίας, καθώς και τη δίκαιη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Όσον αφορά τις πολυτάραχες ανά τα χρόνια ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι λιγοστές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν πλήθος αντιδράσεων, καθώς φαίνεται αυτές να μην αποτέλεσαν ένα εκ των κυριότερων θεμάτων της ολιγόωρης συζήτησης. Να σημειωθεί ότι σχετικά με διμερή θέματα στο Αιγαίο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μία στενότερη συνεργασία με φιλική διάθεση και κλίμα αισιοδοξίας.
Από τη μεριά της η τουρκική πλευρά επανέλαβε τα πάγια αιτήματά της για τη λειτουργία και προστασία των τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, προσφέροντας ως ανταπόδοση την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης.
Σε γενικές γραμμές, οι δύο πλευρές συνέκλιναν σε μία σειρά ζητημάτων και αποβλέπουν τόσο στην επιμέρους ανάπτυξή τους όσο και στη βελτίωση των (φιλικών, οικονομικών, εμπορικών) σχέσεών τους. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Τουρκίας, τις διαδικασίες για τη λειτουργία του οποίου θα αναλάβουν οι Ν. Δένδιας και Α. Τσαβούσογλου.
Συμπερασματικά, η εξωτερική πολιτική και η επιτυχημένη διπλωματία αποτελούν τους κρίσιμους πυλώνες της ευρύτερης λειτουργίας και αποδοτικότητας ενός κράτους. Η ελληνική πλευρά και η νέα κυβέρνηση δείχνει να το αντιλαμβάνεται αυτό και βαδίζοντας στην ήδη αξιοπρεπή πεπατημένη, όσον αφορά τις ελληνικές διεθνείς σχέσεις, δημιουργεί προσδοκίες για ακόμα καλύτερους χειρισμούς. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να αποτελέσει η Ελλάδα παράγοντα-κλειδί στη γεωγραφική γειτονιά της. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, εκτός από την απαραίτητη πολιτική βούληση, είναι αναγκαία και η συνειδητή απαίτηση κάθε Έλληνα πολίτη από την εκάστοτε κυβέρνηση για άμεσες και σαφείς διεκδικήσεις των εθνικών θέσεων και διακυβευμάτων. Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα καθίσταται απαραίτητη και η άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής μακριά από κομματικές παρωπίδες. Αναμένουμε, λοιπόν, τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς και τους χειρισμούς της σε προσφυγικό, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.