14 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΙταλο-Γαλλική συμμαχία έναντι των αθρόων μεταναστευτικών ροών

Ιταλο-Γαλλική συμμαχία έναντι των αθρόων μεταναστευτικών ροών


Της Σωτηρίας Κόρδα,

Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών κυριαρχεί στην ατζέντα κάθε κυβέρνησης εδώ και πολλές δεκαετίες, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και θέσεις τόσο του πολιτικού κόσμου, όσο και των απλών πολιτών. Το φαινόμενο της μετανάστευσης αναζητά μια αναγκαία και μόνιμη διαχείριση, χωρίς προσωρινές ή έκτακτες λύσεις. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν στη Ρώμη, τέθηκε στο τραπέζι το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού, όπου μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, επιχείρησαν να θέσουν από κοινού σε λειτουργία ένα νέο σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα αναφορικά με την Ιταλο-Γαλλική φιλία.

Παρίσι και Ρώμη βρίσκονται σε κοινό μέτωπο όσον αφορά την μάστιγα του μεταναστευτικού, μετά από δύο χρόνια διαφωνιών και συγκρούσεων. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υπερασπιστούν στους κόλπους της ΕΕ τη συλλογική διαχείριση και αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, καθίσταται απαραίτητος ένας αυτόματος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα συμπεριλαμβάνει τις αποβιβάσεις και την άμεση κατανομή των μεταναστών, καθώς και τις περιπτώσεις επαναπατρισμού εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη. Η συμφωνία Μακρόν-Κόντε για διαμοιρασμό των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ δεν αφήνει πολλά περιθώρια, αφού όλες οι χώρες θα πρέπει να δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, υπό την απειλή μάλιστα οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη συμφωνία. Η μεγάλη επιρροή Γαλλίας και Ιταλίας στην ΕΕ σημαίνει, επίσης, την απαρχή, ώστε να δέχονται ακόμα και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης μετανάστες.

Είναι γεγονός πως οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διαχειριστούν το ζήτημα ρεαλιστικά, αποφεύγοντας κάθε αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή αποτελεί μεγάλο βήμα για τη συμμαχία που θέλει να φτιάξει ο Μακρόν για κάποια ζητήματα της ατζέντας, που έχει βάλει σε δημόσια διαβούλευση στην Ευρώπη. Όπως τόνισε, άλλωστε, ο Γάλλος Πρόεδρος, η απάντηση στα μεταναστευτικά ζητήματα θα έπρεπε να αναζητείται σε μια αποτελεσματική λύση ευρωπαϊκής συνεργασίας. Έτσι, μετά τη Λέγκα του Βορρά και το κόμμα των Πέντε Αστέρων, αλλά και την προκατειλημμένη στάση του Ματέο Σαλβίνι απέναντι στις γαλλικές πολιτικές, φαίνεται πως ο Εμάνουελ Μακρόν βρίσκεται σε καλό δρόμο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ροές των μεταναστών στην Ευρώπη, αλλά και να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Ρώμη.

Φυσικά, έχοντας ως σταθερή και προαπαιτούμενη βάση τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της ΕΕ, αποτελεί θετικό γεγονός η συγκατάβαση της Μάλτας, στις ακτές της οποίας πριν λίγες ημέρες αποβιβάστηκαν 45 μετανάστες. Ο μηχανισμός κατανομής μεταναστών που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, στον οποίο συμφώνησαν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα θεωρείται ένα πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και αναμένεται να φανεί ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στο μέλλον. Η συμφωνία θεωρείται από πολλούς «μήνυμα ανθρωπισμού και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», όπως έχει υποστηρίξει η Γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Εύα Χέγκλ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή Φιλελεύθεροι επικρίνουν τη στάση της Μάλτας, θεωρώντας πως η συμφωνία δίνει κίνητρο σε οικονομικούς μετανάστες να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Εν κατακλείδι, κατά καιρούς η ΕΕ μαζί με το Συμβούλιο έχουν θεσπίσει διάφορα σύνολα κανόνων και πλαίσια για τη διαχείριση των ροών νόμιμης μετανάστευσης. Ας ελπίσουμε πως αυτός ο μηχανισμός καταμερισμού μεταναστών θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ώστε να καταπολεμηθεί η «πληγή» του μεταναστευτικού προβλήματος και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ευρώπη στο μέλλον.


Σωτηρία Κόρδα

Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ