11.1 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΗ Κοιλάδα του Θανάτου, τα Κίτρινα Γιλέκα και ο Εμανουέλ Μακρόν

Η Κοιλάδα του Θανάτου, τα Κίτρινα Γιλέκα και ο Εμανουέλ Μακρόν


Της Ματίλντας Γεωργελέ,

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εν όψει των πολλαπλών διαδηλώσεων του Σαββάτου, καλεί το γαλλικό λαό μέσω μηνύματος από τον  προσωπικό του λογαριασμό στο twitter σε ηρεμία, εκφράζοντας την απαράμιλλη υποστήριξή του σε κάθε είδους ειρηνική διαδήλωση, δηλώνοντας ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά θετικές. Ζητά, ταυτόχρονα, να μη διαρραγούν καμιά στιγμή η διαμαρτυρία για το κλίμα και οι προγραμματισμένες για την ημέρα πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και δυστυχώς όλες οι παρακλήσεις και προτροπές του προέδρου Μακρόν έχουν αγνοηθεί. Οι δρόμοι του Παρισιού είναι κατάμεστοι, όχι όμως εξ ολοκλήρου από διαδηλωτές υπέρ της προστασίας του κλίματος, αλλά και από αυτούς που έχουν παρεισφρήσει. Αφενός τα Κίτρινα Γιλέκα, τα οποία για 45 συνεχόμενα Σάββατα επιδεικνύουν βροντερό παρόν, διατρανώνοντας τα αιτήματά τους για οικονομική και κοινωνική μεταρρύθμιση, και αφετέρου η ριζοσπαστική ομάδα Black Blocs, που επιβεβαιώνει όλες τις φοβίες της αστυνομίας για την ανάμειξή της στις ταραχές. Πάρα το γεγονός ότι οι αρχές ρητά απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού hotspot Champs Élysées, ορισμένοι διαδηλωτές παραβίασαν την απαγόρευση, οδηγώντας σε μία τεταμένη και μετωπική σύγκρουση με την αστυνομία. Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη, φθορές σε τράπεζες και καταστήματα, πυρπόληση κάδων και φυσικά εκτόξευση διαφόρων αντικειμένων προς πάσα κατεύθυνση. Παρά το γεγονός ότι στην Πορεία για το Κλίμα ήταν αρκετές χιλιάδες αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαφόρων ΜΚΟ, μπροστά στο φόβο ενδεχόμενων τραυματισμών οι Greenpeace και οι Youth for Climate Organizers ζήτησαν από τους συμμετέχοντες της ειρηνικής διαδήλωσης να απομακρυνθούν από τους δρόμους και να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές μέρος για την προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, προσήχθησαν 174 άτομα, εκ των οποίων 11 τέθηκαν υπό κράτηση. Στις παράνομες και ιδιαίτερα καταστροφικές πράξεις των ταραξιών-διαδηλωτών, οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και δημιουργία οδοφραγμάτων. Όπως αναφέρουν μάλιστα αστυνομικές πηγές, υπό το φόβο της επανάληψης των καταστροφών σπουδαίων μνημείων της γαλλικής πρωτεύουσας και των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσε το χειμώνα η δράση των Κίτρινων Γιλέκων, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποστολή να επεμβαίνουν ταχύτατα, μόλις διαπιστώσουν συναθροίσεις. Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι το Σάββατο θα ήταν το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του ετήσιου Σαββατοκύριακου πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας, όπου μνημεία κι άλλα αξιοθέατα, όπως το Arc de Triomphe, θα παρέμεναν ανοιχτά στο κοινό, οι αρχές αποφάσισαν να τα διατηρήσουν κλειστά για την αποφυγή φθορών από τα Κίτρινα Γιλέκα και την ομάδα Black Blocs.

Κοινός τόπος όλων των διαδηλωτών ήταν η έχθρα και η αποστροφή προς τον Πρόεδρο Μακρόν. Από τη μία, μέλη της ειρηνικής κλιματικής διαδήλωσης τον κατηγορούν σφοδρά για την έλλειψη οργανωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποδίδοντάς του χαρακτηρισμούς, όπως «Ο ρυπαντής του Πλανήτη». Από την άλλη, τα Κίτρινα Γιλέκα κατηγορούν τον Πρόεδρο Μακρόν ότι ακολουθεί μια πολιτική οικονομικής εξαθλίωσης, ζητώντας του μείωση όλων των φόρων, αύξηση του κατώτατου μισθού και αύξηση των συντάξεων. Τέλος, οι διαδηλωτές των Black Blocs, ως ομάδας αναρχικής, αντιτίθενται σε κάθε τύπου εξουσία, επικροτώντας μονάχα τη βία.

Παρόλη την αποδυνάμωση του ρεύματος και τη μείωση της απήχησης των Κίτρινων Γιλέκων, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προέβη σε μια εξαιρετικά ανέλπιστη δήλωση. Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Time, παραδέχθηκε πως «κατά κάποιο τρόπο» η αναταραχή και η κρίση που δημιούργησαν τα Κίτρινα Γιλέκα ήταν πολύ «καλή» για τον ίδιο, καθότι όπως είπε «τον ανάγκασε να αλλάξει στάση προς τους Γάλλους». Ευρισκόμενος στα μέσα της πενταετούς θητείας του, χαρακτήρισε την περίοδο αυτή ως “Κοιλάδα του Θανάτου”, μια μεταβατική  δηλαδή περίοδο ανάμεσα στην εφαρμογή των μέτρων και μεταρρυθμίσεων και στην απτή εμφάνιση των αποτελεσμάτων τους. Ο χρόνος είναι αυτός που θα αποδείξει εάν πράγματι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κατορθώσει να επιβληθεί στα Κίτρινα Γιλέκα και στην επιθετική και διόλου συγκαταβατική ιδιοσυγκρασία τους ή εάν θα παραμείνει βυθισμένος και αποκλεισμένος στην Κοιλάδα του Θανάτου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ματίλντα (Σταματίνα) Γεωργελέ
Ματίλντα (Σταματίνα) Γεωργελέ
Είναι τριτοετής φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την παρούσα στιγμή βρίσκεται στο Παρίσι, όπου έχει επιλεγεί να φοιτήσει μέσω Εράσμους στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon Sorbonne στο τμήμα του Διεθνούς Δικαίου. Tην περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, βρισκόταν στις Βρυξέλλες οπου πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών όπως το HARVARD WORLD MUN στη Μαδρίτη, το FWWMUN (στη Νεα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ), καθώς και στο European Youth Debate υπό την αιγίδα του Πανεπιστήμιου Βοcconi στο Μιλάνο. Κατά την περσινή χρονία συμμετείχε ως βουλευτής στο 22 ΠΚΝ.Ομιλεί 4 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά σε επίπεδο μητρικής και Κινέζικα σε επίπεδο Lower. Είναι λάτρης της ιστιοπλοϊας καθώς και του χειμερινού σκι.