Του Βασίλη Δόγκα,
Τα ξημερώματα της 23ης Σεπτεμβρίου 2019, το «αρχαιότερο» ταξιδιωτικό γραφείο και δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως, γνωστό ως Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία, διότι αδυνατούσε να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωση-διάσωσή του. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1841 και παρέμεινε ιδιωτική μέχρι το 1948, οπότε μετά τη λήξη του πολέμου, κρατικοποιήθηκε. Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά, ξανά-ιδιωτικοποιήθηκε και περίπου μία εικοσαετία αργότερα εισήγαγε σε μία νέα εποχή το χώρο του τουρισμού, καθώς ήταν το πρώτο ταξιδιωτικό γραφείο παγκοσμίως, που προσέφερε στους πελάτες του τη δυνατότητα να κλείνουν μέσω του διαδικτύου πακέτα διακοπών, να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα, να αγοράζουν ταξιδιωτικά check και ταξιδιωτικούς οδηγούς.
Ωστόσο, περίπου 154 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου γραφείου της, η εταιρία κλήθηκε να αντιμετωπίσει συσσωρευμένο κενό στον προϋπολογισμό της και επιπλέον να αποπληρώσει χρέη στους δανειστές της, ύψους 200 εκατομμυρίων στερλινών (Αγγλικής λίρας), ενώ στο χρηματιστήριο τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Η τιμή μετοχής της είχε πλέον πέσει και αυτή πάνω από 90%. Την περασμένη, μάλιστα, άνοιξη ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας του άγριου ανταγωνισμού, αλλά και των συνεπειών του Brexit, που ώθησε μεγάλο αριθμό εν δυνάμει ταξιδιωτών να αναβάλουν τα σχέδιά τους για διακοπές.
Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι πιστωτές απαίτησαν επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες, για να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν την εταιρία, με το επιχείρημα ότι διαφορετικά δε θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη για την εύρεση πόρων ή για τη μείωση των απαιτήσεων για επιπλέον πόρους. Επιπλέον, ο κινέζικος όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med και βασικός μέτοχος της Thomas Cook, με κατοχή 17% του κεφαλαίου της, είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών, ενώ είχε καταβάλει το μισό από το προαναφερθέν ποσό. Η αδυναμία πραγματοποίησης των παραπάνω και η αποτυχία εύρεσης μίας άμεσης λύσης οδήγησαν την εταιρία σε οικονομικό αδιέξοδο και τελικά έπληξαν ανεπανόρθωτα, πλέον, την ομαλή λειτουργία της.
Ο όμιλος έχει στην κατοχή του 200 ξενοδοχεία, που φέρουν το όνομά του, την εταιρία Jet Tours, την Neckerman στην ηπειρωτική Ευρώπη, μαζί με εκατό αεροσκάφη στο όνομά της ή υπό το εμπορικό σήμα Condor. Ως φυσικό επακόλουθο, τα «σκάγια» πλήγωσαν κάθε επέκταση και θυγατρική της, ενώ θα επηρεαστεί από αυτή την πτώχευση και κάθε εταιρία ή επιχείρηση που είχε συμφωνήσει και υπογράψει συμβόλαια μαζί της. Για παράδειγμα, η Thomas Cook οφείλει σε ξενοδοχεία της Τυνησίας 60 εκατ. ευρώ για διαμονή τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, προέκυψαν απλήρωτες υποχρεώσεις σε Έλληνες ξενοδόχους, με το ύψος των ζημιών να εκτιμάται μεταξύ 250 και 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Άμεση ήταν δε η κινητοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού, που πρότεινε ως πρώτο μέτρο αντίδρασης την απαλλαγή των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την υποχρέωση καταβολής τέλους διαμονής για συγκεκριμένη περίοδο. Δεν απέκλεισε, όμως, και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, οι οποίες, ωστόσο, ειπώθηκε ότι πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.