Της Αγγελικής Κουτουφά,
Η τεχνολογία εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και κάπως έτσι μαγικά ήρθε στην καθημερινότητά μας το internet. Όλοι μας, σχεδόν, έχουμε ένα smartphone -πολλές φορές περισσότερα από ένα- και ένα pc να μας κρατούν παρέα. Σίγουρα, στο πρώτο άκουσμα της λέξης internet, μας έρχονται στο μυαλό όλες αυτές οι εφαρμογές που μας έχουν κατακτήσει και, δυστυχώς, πλέον δεν μπορούμε να «ζήσουμε» χωρίς αυτές. Διότι, αντί να τις χρησιμοποιούμε σαν εργαλεία -γιατί στην τελική, αυτή είναι η δουλειά τους- τις έχουμε κάνει κομμάτι του εαυτού μας.
Καλές είναι οι εφαρμογές, δε λέω· πολλές φορές μπορούν να μας φανούν χρήσιμες για ένα σωρό πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δε σκέφτεται τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια εφαρμογή ή κανένας δεν τους έμαθε, μέχρι να κληθεί να τους αντιμετωπίσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μια εφαρμογή γνωριμιών, για παράδειγμα, τα «dating apps» όπως ονομάζονται, απαλλάσσουν τους χρήστες από τις «δυσκολίες» που θα έπρεπε να διαχειριστούν στα πλαίσια μίας προσωπικής γνωριμίας, προσφέροντάς τους εκατομμύρια πιθανά ταίρια, από τα οποία μπορούν να διαλέξουν.
Έτσι, λοιπόν, άρχισε η ιστορία του Ντουσάν Σαρμά από την Ινδία με την Priya Seth. Οι δύο τους μιλούσαν για αρκετό καιρό, μέσα από την εφαρμογή. Μια μέρα, η Priya αποφάσισε να τον καλέσει στο σπίτι της. Το αγόρι, ανυποψίαστο για το τι μπορεί να συμβεί, δέχτηκε την πρόσκληση. Μόλις έφτασε στο σπίτι, η κοπέλα με το αγόρι της έδεσαν τον Ντούσαν σε μια καρέκλα και δεν τον άφηναν να φύγει, εάν δεν τους έδινε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.
Το θύμα είχε δηλώσει στην εφαρμογή πως ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ινδίας. Πήραν την πιστωτική του κάρτα, πήγαν στο κοντινότερο ΑΤΜ και κάπου εκεί ανακάλυψαν πως ο Ντούσαν έλεγε ψέματα, καθώς ο λογαριασμός του ήταν άδειος. Η Priya Seth σκέφτηκε πως εάν τον άφηναν ελεύθερο, θα πήγαινε στην αστυνομία και η τιμωρία δε θα αργούσε να επέλθει γι’ αυτήν και τον σύντροφό της. Έτσι, αποφάσισαν να τον μαχαιρώσουν έντεκα φορές στον λαιμό, τον διαμέλισαν και τον έβαλαν μέσα σε μια μικρή βαλίτσα, την οποία πέταξαν στα σκουπίδια.
Μέσα από αυτή την ιστορία, λοιπόν, βλέπουμε πως ο κόσμος του internet και των social media δεν είναι παραδεισένιος. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν και λένε «εντάξει και τι μπορεί να συμβεί;». Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι ιστορίες που ακούμε διαρκώς, δεν αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας που βγήκαν από το μυαλό ενός ευρηματικού σεναριογράφου. Αποτελούν πραγματικές ιστορίες που συμβαίνουν συχνά, όσο κι αν δεν το πιστεύουμε. Σαφώς, η λύση στο πρόβλημα δεν είναι απλώς να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα social media, το internet και τις εφαρμογές που υπάρχουν, αλλά να μάθουμε τον σωστό τρόπο να το κάνουμε αυτό και να προσέχουμε, τόσο τους άλλους χρήστες, όσο και την επιρροή που μας ασκούν.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 με καταγωγή από το Ληξούρι, Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε το 2018 από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και έκτοτε σπουδάζει Δημοσιογραφία στην σχολή Ant1MediaLab. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέα μέρη.