15 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑθλητισμός στη σημερινή Ελλάδα και οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες

Αθλητισμός στη σημερινή Ελλάδα και οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Πριν από κάποιες μέρες διεξήχθησαν στη χώρα μας οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες. Όπως λέγεται, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έλαβε μέρος στην Ελλάδα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η Πάτρα είχε την τύχη να φιλοξενήσει αυτό το σημαντικό γεγονός και να ενώσει 26 μεσογειακές χώρες στο όνομα του αθλητισμού. Παρ’ όλα αυτά, παρά τη μεγάλη σημασία του γεγονότος για την Ελλάδα, πολλοί δε γνώριζαν καν την ύπαρξη αυτών των αγώνων και πολύ περισσότερο ότι γίνονται σε μια ελληνική πόλη. Αυτό αποδεικνύει ότι αν και στη χώρα υπάρχει αρκετά μεγάλη αθλητική δραστηριότητα, η ορθή αθλητική ενημέρωση καθίσταται ελλιπής.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες φιλοξενήθηκαν με επιτυχία από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος, την όμορφη Πάτρα, ύστερα, όμως, από αρκετές αντιξοότητες. Εκατοντάδες αθλητές αγωνίστηκαν και περίπου χίλιοι εθελοντές κινητοποιήθηκαν για να συμβάλουν και αυτοί στην ομαλή διεξαγωγή τους. Οι πρώτοι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες είχαν λάβει μέρος στην Πεσκάρα της Ιταλίας 4 χρόνια πριν, με ρυθμούς αρκετά πιο χαλαρούς από αυτούς της χώρας μας. Ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών και των αθλητών ήταν μικρότερος, ενώ οι εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση ήταν κατά 50% λιγότεροι από ότι στους φετινούς αγώνες. Αυτά τα στοιχεία φανερώνουν πως αν και η διαφήμιση δεν ήταν η καλύτερη δυνατή στην Ελλάδα, σαφέστατα παρουσιάστηκε μεγάλη πρόοδος σε σύγκριση με μια χώρα που αποτελεί μεγάλη αθλητική και οργανωτική δύναμη.

Η Ελλάδα κατέλαβε την πρωτιά και στον τομέα των μεταλλίων με 19 χρυσά, 16 ασημένια και 11 χάλκινα, αποδεικνύοντας ότι ο αθλητισμός διαδραματίζει ακόμα σημαντικό ρόλο και ότι οι Έλληνες αθλητές παρά τη μικρή βοήθεια που λαμβάνουν, δε σταματούν να αγωνίζονται και να κατακτούν την κορυφή. Ο αθλητισμός για τους Έλληνες είναι μια αξία διαχρονική που δε θα πάψει ποτέ να υφίσταται. Μπορεί με το πέρασμα των χρόνων να έχει αλλοιωθεί, ωστόσο, όπως γίνεται φανερό, οι Έλληνες αθλητές παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δεν εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των μεταλλίων που λαμβάνει η χώρα σε παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις, ενώ επίσης πολλοί Έλληνες διακρίνονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση της ενασχόλησης των νέων με αθλήματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Με άλλα λόγια, οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πλέον μόνο για το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, αλλά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την αξία που έχουν όλα τα αθλήματα, ανεξαρτήτως της φήμης τους. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς πόσο απαραίτητη είναι για τους νέους η επαφή με τον αθλητισμό, αφού μέσα από αυτόν καλλιεργούν όχι μόνο το σώμα τους, αλλά το πνεύμα και την ψυχή τους. Μέσα από τον αθλητισμό γίνεται κανείς καλός άνθρωπος, μαθαίνει να έχει αυτοπειθαρχία, να σέβεται τον αντίπαλό του και καθετί διαφορετικό. Το ίδιο συνέβη, λοιπόν, και με τους μεσογειακούς παράκτιους αγώνες: χώρες με διαφορετικές παραδόσεις και νοοτροπίες ήρθαν κοντά και αγωνίστηκαν με πνεύμα αλληλεγγύης και σεβασμού.

Βλέποντας, λοιπόν, κανείς πόσο καλό κάνουν τέτοιες διοργανώσεις στη χώρα μας και πόσο ενθαρρύνουν τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, είναι σαφές ότι θα έπρεπε να  υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη προς τους αθλητές και μεγαλύτερη διαφήμιση σε αθλητικά γεγονότα που προβάλλουν και αθλήματα διαφορετικά από τα κοινά και τετριμμένα.


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ