14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΈνα παράνομο χτύπημα στην Υεμένη

Ένα παράνομο χτύπημα στην Υεμένη


Της Φωτεινής Πέτρου,

Εναέριες επιδρομές στη Sana’a της Υεμένης στοχοποίησαν και ισοπέδωσαν ένα πανεπιστήμιο, το οποίο χρησιμοποιούταν ως χώρος κράτησης. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το στρατιωτικό συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Houthi επαναστάτες. Το εναέριο χτύπημα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων σύμφωνα με εκπρόσωπο του ερυθρού σταυρού. Αυτή η επίθεση ήταν μέχρι στιγμής η πιο θανατηφόρα για αυτόν τον χρόνο, ενώ ο συνασπισμός έχει δεχθεί τη διεθνή κατακραυγή για τα χτυπήματά του εναντίον των αμάχων και των μη στρατιωτικών στόχων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Υεμένης διατείνονταν ότι ο στόχος των χτυπημάτων ήταν το πανεπιστήμιο της Dhamar, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Houthis. Ωστόσο, η πόλη της Dhamar βρίσκεται περίπου 97 χλμ νοτιότερα της πρωτεύουσας Sana’a. Σύμφωνα με τους υπαίτιους, ο στόχος ήταν οι εγκαταστάσεις των επαναστατών, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες για drones και πυραύλους. Αντί όμως για στρατιωτικές αποθήκες, εκμηδένισαν το κτιριακό συγκρότημα των φυλακών.

Η διεθνής επιτροπή του ερυθρού σταυρού (ICRC) κατέφθασε στην περιοχή και περισυνέλλεξε τις ανθρώπινους σωρούς, καθώς συνέχισε αδιάκοπα την αναζήτησή της για τυχόν επιζώντες. Ο εκπρόσωπος τους Franz Rauchenstein δήλωσε πως το πιο ανησυχητικό και λυπηρό είναι το γεγονός ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε βάρος των εγκαταστάσεων κράτησης, οι οποίες μαζί με τους κρατούμενούς της προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο. Αυτό το κτίσμα είχε επιθεωρηθεί κατά το παρελθόν από τη διεθνή επιτροπή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 100 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 40 επιζήσαντες υποβλήθηκαν σε θεραπεία των τραυμάτων τους στα πλησιέστερα νοσοκομεία της περιοχής. Στα πλάνα μιας διεθνούς υπηρεσίας ειδήσεων, της AFP, καταδεικνύονται οι εκτεταμένες ζημιές στο κτήριο και οι σωροί των ανθρώπων που κείτονταν στα ερείπια.

Η επέμβαση του συνασπισμού στην περιοχή είχε ξεκινήσει από το 2015 με κίνητρο την υποστήριξη της κυβερνήσεως του νόμιμου προέδρου Abdu Rabbu Mansour Hadi εναντίον των συμμάχων του Ιράν Houthis. Οι μάχες μεταξύ τους έχουν οδηγήσει στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχουν χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η χειρότερη παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τα δεδομένα τους, σχεδόν το 80% του συνολικού πληθυσμού έχει ανάγκη από κάποιο είδος ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας, με 10 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στα όρια του λιμού και 7 εκατομμύρια να είναι ήδη υποσιτισμένοι.

Το εναέριο χτύπημα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών συζητήσεων που διεξάγονταν στην Ιορδανία υπό την αρχηγεία του Σουηδού υπουργού εξωτερικών, Margot Wallstrom (εικόνα2), ως προσπάθεια επανέναρξης τον ειρηνικών διαπραγματεύσεων για το τέλος του πολέμου. Σύμφωνα με τον επίσημο αντιπρόσωπο των επαναστατών, Abdul-Qader el-Murtaza, οι κρατούμενοι αυτοί προορίζονταν για ανταλλαγή αφού αποτελούσαν μέρος μιας τοπικής  συμφωνίας. Από την άλλη, κάποιοι από τους τραυματίες αναφέρουν ότι οι φυλακές αυτές όντως λειτουργούσαν και ως χώροι φύλαξης όπλων, δίνοντας έτσι ένα διττό χαρακτήρα στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Πάντως και οι δύο πλευρές καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου με το συνασπισμό να επιμένει ότι το χτύπημα τους αποτελούσε νόμιμο στρατιωτικό στόχο, χρησιμοποιώντας ως αποδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι υπήρξαν δευτερογενείς εκρήξεις στο κτίσμα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους οι επαναστάτες θα πρέπει να το χρησιμοποιούσαν ως μυστική φυλακή αφού δεν το είχαν καταγράψει στα Ηνωμένα έθνη ως περιοχή κράτησης φυλακισμένων, εμποδίζοντας έτσι την προστασία της περιοχής από το διεθνή νόμο. Ο εκπρόσωπος τους Turki Al Malki υπογραμμίζει ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των αμάχων και πως οι επαναστάτες παραβίασαν τους νόμους της ένοπλης συμπλοκής. Στην άλλη όψη του νομίσματος το τηλεοπτικό κανάλι των Houthi παρουσίασε ότι αυτό το χτύπημα ήταν εσκεμμένο και είχε ως στόχο τους άμαχους κρατουμένους οι οποίοι θα ανταλλάσσονταν σύντομα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Στοκχόλμης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Martin Griffiths και η υπεύθυνη συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας, Lise Grande, καταδίκασαν το γεγονός και προέτρεψαν το συνασπισμό να ερευνήσει το ζήτημα. Η διερεύνηση του περιστατικού ζητήθηκε και από τη διεθνή αμνηστία, που όμως τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει από αυτόνομους και ουδέτερους θεσμούς. Αναμένουμε τη λήξη των εχθροπραξιών για τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για την εκδίκαση της υπόθεσης.


Φωτεινή Πέτρου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα κρατώντας ζωντανές τις ρίζες της σε Κύπρο και Σπάρτη. Ως λάτρης της γνώσης αποτελεί μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη διεθνή δημόσια διοίκηση του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχοντας πρώτα αποφοιτήσει από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχοντας λάβει εξειδικεύσεις στη συμβουλευτική στην ηγεσία και στη παιδαγωγική διδασκαλία από το πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, αντίστοιχα. Έχοντας δουλέψει σε πολυεθνική εταιρία εκδόσεων ιατρικών περιοδικών στην οργάνωση και διοίκηση, ενδιαφέρεται να επικεντρωθεί στον τομέα της και να διευρύνει τους ορίζοντες της συγγράφοντας για πρώτη φορά άρθρα διεθνολογίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ