17.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στο Αφγανιστάν·ένας σύγχρονος γόρδιος δεσμός

Πόλεμος στο Αφγανιστάν·ένας σύγχρονος γόρδιος δεσμός


Του Χρήστου Ζέρβα,

Αδιαμφισβήτητα, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου συντάραξαν την κοινή γνώμη και άλλαξαν το ρου της ιστορίας μια για πάντα. Βασικός απότοκος αυτής της ημέρας αποτελεί μια ακολουθία ενεργειών των Η.Π.Α., εν είδει απάντησης απέναντι στο τραγικό συμβάν. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με κωδική ονομασία Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερίας (2001-2014) και Επιχείρηση Φρουρός της Ελευθερίας (2015-σήμερα), με διάρκεια σχεδόν δύο δεκαετιών έχουν συνοπτικά ονομαστεί Πόλεμος στο Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια των 18 πλέον χρόνων που απαριθμεί αυτή η διαμάχη, έχουν γίνει προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικών διεξόδων. Παρόλα αυτά, συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα που αποτελούν τροχοπέδη για την επίλυση των διαφορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μέχρι πρότινος καλώς βαίνουσα συμφωνία που ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Ντόναλντ Τράμπ. Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι Η.Π.Α. θα απέσυραν σε βάθος περίπου 16 μηνών τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, με αντάλλαγμα την αποκοπή των Ταλιμπάν από κάθε είδους εξτρεμιστική-τρομοκρατική οργάνωση αλλά και την προθυμία τους για διαπραγμάτευση αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα.

Ευθύς εξαρχής η διεθνής κοινότητα δεν είδε με καλό μάτι αυτή τη συμφωνία. Ακόμη κι ο Πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Άσραφ Γκάνι, διατύπωσε εύλογα τις παρατηρήσεις του σχετικά με τους όρους αυτής της συμφωνίας. Αναλυτικότερα, οι Ταλιμπάν διαφωνούν κάθετα με το ισχύον καθεστώς στο Αφγανιστάν και συχνά δημιουργούν προβλήματα στα εσωτερικά του κράτους, εξαπολύοντας επιθέσεις σε αξιωματικούς κι όχι μόνο. Παρόλα αυτά, στη συμφωνία υπάρχουν δεσμεύσεις μόνο σε ό,τι αφορά τις Η.Π.Α, πράγμα που εξασφαλίζει τον κατευνασμό των πνευμάτων μονομερώς. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η αφγανική κυβέρνηση αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό του Αφγανιστάν, η ειρηνική επίλυση ισοδυναμεί με την εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.

Παρά το ό,τι προηγήθηκε, βέβαια, η αφορμή που εξώθησε τον Πλανητάρχη να ακυρώσει αυτή την προσπάθεια δόθηκε από τις επιθετικές τάσεις των ίδιων των Ταλιμπάν. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σημειώθηκε θάνατος ενός αμερικανού στρατιωτικού κοντά στην αμερικανική Πρεσβεία της Καμπούλ. Μάλιστα, το περιστατικό δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, καθώς έχουν σημειωθεί πλείστα όσα περιστατικά τραυματισμών αθώων πολιτών, την ευθύνη των οποίων έχουν αναλάβει οι Ταλιμπάν.

Τα αίτια της επίθεσης αυτής είναι -μέχρις στιγμής- επισήμως αδιευκρίνιστα. Μια τέτοια αψυχολόγητη κίνηση θα μπορούσε να αποδοθεί στην επιθετικότητα και το φανατισμό που χαρακτηρίζει τους Ταλιμπάν, ίσως ως μια προσπάθεια πίεσης των διαπραγματεύσεων. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως η εξεύρεση λύσης πάγωσε, ενώ η έχθρα συνεχίζει να καίει…


Χρήστος Ζέρβας

Είναι δευτεροετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τον σκύλο του. Αγαπά το θέατρο, το φαγητό, τα ταξίδια και πλέον, τις προσομοιώσεις. Παρότι του αρέσει το αντικείμενο των σπουδών του δεν έχει αποφασίσει με τι ακριβώς θα ασχοληθεί.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ