13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ χρόνος τελειώνει

Ο χρόνος τελειώνει


Της Μαριάννας Χαμντάνη,

Σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, τέθηκαν στον «πάγο» χιλιάδες ασθενείς με την ελπίδα κάποια στιγμή να εξυπηρετηθούν. Ο χώρος αναμονής συνεχώς γεμίζει και οι άνθρωποι εξαγριώνονται. Τεράστιες ελλείψεις σημειώνονται σε προσωπικό και υποδομές, οι οποίες δυσχεραίνουν την κατάσταση, τόσο των ασθενών, όσο και το έργο των υπόλοιπων γιατρών. Οι ελλείψεις αυτές έχουν τραγική κατάληξη, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που υπήρξαν καταγγελίες εναντίον των δημόσιων νοσοκομείων, αφού πολλοί ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Είναι αδιανόητο ένας μικρός αριθμός προσωπικού να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις «απαιτήσεις» και στα προβλήματα των πολυάριθμων ασθενών. Τα τελευταία δέκα χρόνια σημειώθηκαν 18.000 αποχωρήσεις γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία, είτε για λόγους συνταξιοδότησης, είτε για λόγους μετακίνησης στον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις λιγοστές προσλήψεις, οδήγησαν στην πλήρη αποσύνθεση των μονάδων δημόσιας υγείας. Μέρα με τη μέρα, η κατάσταση χειροτερεύει. Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έκαναν τη θλιβερή διαπίστωση της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο της Λήμνου, αλλά και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, θέτοντας σε αναμονή τα χειρουργεία που είχαν προγραμματιστεί. Πολλές φορές, κάποιοι αναισθησιολόγοι χρειάστηκε να εφημερεύσουν από 2 μέχρι 4 ημέρες, όπως στην περίπτωση του Νοσοκομείου της Λαμίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, κρίσιμο πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη υποδομών, εξοπλισμού, συντήρησης και φαρμάκων στα νοσοκομεία, καθιστώντας κρίσιμη την κατάσταση των ασθενών που χρειάζονται να τα λάβουν άμεσα. Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα νοσοκομεία που δε διαθέτουν αξονικούς τομογράφους και φορεία. Στο Νοσοκομείο «Λαϊκό», σημειώθηκε μεγάλη έλλειψη ειδικών φαρμάκων χημείο θεραπείας, έχοντας ως αποτέλεσμα δεκάδες καρκινοπαθείς να μην κάνουν την προγραμματισμένη θεραπεία τους.

Παρόμοια προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει και το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», από το οποίο λείπουν απαραίτητα φάρμακα. Ένα γεγονός που δείχνει την επιτακτική ανάγκη συντήρησης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας αποτελεί η πτώση του ταβανιού του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, έχοντας ως συνέπεια τον τραυματισμό μιας γυναίκας. Ανάλογο συμβάν έγινε και στις αρχές του Σεπτέμβρη, όπου κατέρρευσε για δεύτερη φορά η οροφή του δωματίου όπου λειτουργεί το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων. Επιπλέον, ένας γιατρός τραυματίστηκε όταν υποχώρησε η κουπαστή μιας σκάλας του Νοσοκομείου «Ελπίς». Η χαριστική βολή, όμως, δόθηκε με το χαμό του 19χρονου στο Καρλόβασι της Σάμου που συντάραξε την τοπική κοινωνία, λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων. Μιάμιση ώρα περίμενε ο άτυχος νεαρός το ΕΚΑΒ που ήταν στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Σάμου, αρκετά μακριά από το Καρλόβασι που βρισκόταν το παιδί. Έπασχε από υπερτροφία του μυοκαρδίου και ο μόνος τρόπος για να σωθεί ήταν ο απινιδωτής. Αυτό το εργαλείο, όμως, έλειπε από το νοσοκομείο, γι’ αυτό και ο νεαρός βρήκε τραγικό θάνατο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Τον Αύγουστο, η ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε σε σωρεία καταγγελιών λόγω αυτών των συνθηκών που επικρατούν. Στις 2 Αυγούστου, τόνισε ότι στο Νοσοκομείο Καρπενησίου η κατάσταση αναμένεται κρίσιμη, καθώς οι ασθενείς δεν είχαν ζεστό νερό -λόγω έλλειψης χρημάτων- για να κάνουν μπάνιο. Στις 5 Αυγούστου, κατήγγειλε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας δε διέθετε αρκετούς τραυματιοφορείς, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών. Επιπρόσθετα, στις 7 του μήνα, η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε την έλλειψη παθολόγων στα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας. Στις 9 Αυγούστου, ανέφερε ότι στο Νοσοκομείο Ρόδου οι λιγοστοί εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες εξουθένωσης και οι ασθενείς κινδυνεύουν από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού. Στις 12 Αυγούστου, ανέφερε πως στο Νοσοκομείο της Άρτας δεν υπηρετεί κανένας φύλακας, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Κατήγγειλε, στις 21 Αυγούστου, ότι τα Κέντρα Υγείας Ν. Πρέβεζας λειτουργούν μόνο το πρωινό ωράριο, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στις 22 κινήθηκε σε καταγγελία του Νοσοκομείου Κέρκυρας, καθώς τόνισε τις ελλείψεις προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών, αλλά ανέφερε και περιστατικά βίας που έλαβαν χώρα. Τέλος, στις 26 Αυγούστου κατήγγειλε ότι στο Νοσοκομείο Βέροιας δεν υπήρχει αναισθησιολόγος έως την 1η Σεπτέμβρη. Θεωρείται αδιανόητο ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί τόσους πολίτες, να διαθέτει έναν μόνο αναισθησιολόγο.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας έρχονται αντιμέτωπα με πολλές δυσκολίες και ελλείψεις, δοκιμάζοντας τις αντοχές τόσο των ασθενών, όσο και των γιατρών. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, πως οι άνθρωποι αυτοί, παρά τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν, επιχειρούν με όποια μέσα διαθέτουν να προσφέρουν τα απαραίτητα σε ανθρώπους που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που διοργανώνουν εράνους ή βάζουν οι ίδιοι χρήματα για να αγοράσουν κάποια πράγματα, από αυτά που λείπουν από τα νοσοκομεία της περιοχής τους. Είναι μια κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, περίθαλψης και βοήθειας στην Ελλάδα.

Μας αφορά όλους!


Μαρία-Ιωάννα Χαμντάνη

Είναι γεννημένη το 1999 σπουδάζει στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και βρίσκεται στο 3ο έτος των σπουδών της. Ως κατεύθυνση θέλει να επιλέξει τις διεθνείς σχέσεις αλλά δε γνωρίζει ακόμα το επάγγελμα που επιθυμεί να ακολουθήσει στο μέλλον. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια, ημερίδες και πλέον συμμετέχει σε προσομοιώσεις. Της αρέσουν οι ξένες γλώσσες και ο χορός.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ