9.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 9/9 - 13/9

Financial Report: 9/9 – 13/9


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

09/09/2019: Με σημαντικές απώλειες, άνω του 1%, ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,22%, από τις 869,38 μονάδες, στις 858,80 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 854,89 μονάδων και των 870,66 μονάδων.

Η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε με σημαντικές απώλειες, με το ΧΑ να μη βρίσκει στηρίγματα και να συνεχίζει τη διορθωτική πορεία που άρχισε την Παρασκευή. Αυτό που παρατηρείται είναι χαρτοφυλάκια που αποχωρούν λόγω των χαμηλών προσδοκιών από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη. Ένα σημαντικό μέρος της αγοράς παρακολουθεί έντονα τις εξελίξεις γύρω από ένα ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και ο Μ. Ντράγκι είχε προαναγγείλει από τον Ιούλιο ένα ισχυρό πακέτο παρέμβασης, διαπιστώνονται επιφυλάξεις εντός και εκτός Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό. Αυτή η εικόνα, όμως, αβεβαιότητας δημιουργεί πρόσθετη νευρικότητα.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, καθώς αποτελεί τον καταλύτη για τους υψηλότερους και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Η δήλωση αυτή αξιολογήθηκε θετικά από την αγορά. Άλλωστε, έχει δείξει ότι αναμένει ένα ενιαίο σχέδιο για τη μείωση των “κόκκινων δανείων”, κάτι που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον ακόμη και των απαισιόδοξων επενδυτών.

Στη δε αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου δείχνει τάσεις σταθεροποίησης πέριξ του 1,6% κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

10/09/2019: Μια ακόμα αρνητική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να πέφτει κάτω από τις 850 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05%, από τις 858,80 μονάδες, στις 849,81 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 855,88 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 857,04 μονάδες.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, η αγορά έδειχνε να ελέγχει απόλυτα τις πιέσεις που εκδηλώνονταν, όμως μια αντεπίθεση των πωλητών στο τελευταίο ημίωρο οδήγησε το Γενικό Δείκτη κάτω από τη στήριξη των 850 μονάδων. Πολλά ξένα χαρτοφυλάκια, μάλιστα, εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αναταράξεις στην ελληνική αγορά, αφού αποφεύγουν το ρίσκο και τηρούν στάση αναμονής για τις αποφάσεις της ΕΚΤ που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα. Η ευρωπαϊκή αγορά επιθυμεί και αναμένει ένα γενναίο πακέτο στήριξης της οικονομίας, με αγορές στοιχείων ενεργητικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, μεγάλη πίεση στη συνεδρίαση αυτή έφερε η μετοχή της Λάμδα, μετά και τις πληροφορίες που θέλουν την εταιρεία να προετοιμάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να θωρακιστεί το έργο στο Ελληνικό. Το ακριβές ύψος της, ο χρόνος υλοποίησης αλλά και ο τρόπος κάλυψης δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Ταυτόχρονα, η διοίκηση της εταιρείας φέρεται να είναι κοντά και στην ολοκλήρωση συμφωνίας για την παροχή μεγάλης πίστωσης από τράπεζες για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη του μήνα.

11/09/2019: Επιστροφή στα κέρδη για το Χρηματιστήριο την Τετάρτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,88%, από τις 849,81 μονάδες, στις 857,30 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 844,14 μονάδες και το υψηλότερο στις 857,58 μονάδες.

Μπορεί το ΧΑ να εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα αυτές τις ημέρες, όμως καταφέρνει να κρατήσει τη στήριξη των 850 μονάδων, η οποία από την αρχή της εβδομάδας δοκιμάζεται. Αυτό είναι σημαντικό, διότι σταδιακά εισερχόμαστε σε ένα διάστημα με σημαντικές εξελίξεις, με κυριότερες τις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED, που θα δώσουν το σήμα για τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Αυτές θα κρίνουν και την ευρύτερη στρατηγική των ξένων κυρίως χαρτοφυλακίων.

Ταυτόχρονα, εξαιρετικής σημασίας για την εγχώρια αγορά είναι και το κλίμα που διαμορφώνεται από τα τραπεζικά roadshows που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Τα μηνύματα είναι μέχρι στιγμής θετικά από τις συναντήσεις σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ ακολουθεί το ετήσιο roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου, το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Εκεί θα δοθεί μία ακόμη γεύση για τις διαθέσεις των διεθνών funds προς τα ελληνικά assets και το κατά πόσο θα μπορέσει το ΧΑ να κερδίσει το “παιχνίδι” της προσέλκυσης μακροπρόθεσμων και “καλής ποιότητας” επενδυτών, που παραμένει και το μεγάλο ζητούμενο.

12/09/2019: Νέα πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, υψώνοντας όμως και πάλι άμυνες στο επίπεδο των 850 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79%, από τις 857,30 μονάδες, στις 850,55 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 848,54 μονάδων και των 858,53 μονάδων.

Υπό το βάρος των πωλητών βρέθηκε για ακόμη μία ημέρα το ΧΑ, καταφέρνοντας ωστόσο και πάλι να κρατηθεί πάνω από τη γραμμή στήριξης των 850 μονάδων. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα, με αρκετές εναλλαγές προσήμου στους τίτλους, καθώς και από σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στο ισχυρό πακέτο μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, που συνδυάζει την περαιτέρω μείωση επιτοκίων και τις αγορές τίτλων (QE), που παρουσίασε η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, αποφάσισε το γενικό επιτόκιο καταθέσεων να μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Παράλληλα, ανακοίνωσε και ότι οι μηνιαίες αγορές θα επανεκκινήσουν με μηνιαίο ρυθμό τα 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου. Κάπως έτσι, προς το τέλος της συνεδρίασης οι τραπεζικές μετοχές “μάζεψαν” τις απώλειές τους, καθώς σταδιακά θα γίνονται γνωστοί και οι όροι του tiering που εισήγαγε η ΕΚΤ, με σκοπό να εξομαλύνει τις συνέπειες του αρνητικού επιτοκίου.

Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, θα πρέπει να δούμε αναλυτικά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις προεκτάσεις και για τα ελληνικά assets. Οι εκτιμήσεις πάντως δεν είναι αρνητικές, αν αναλογιστεί κανείς και την πορεία των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10-ετούς να αξιολογείται στα επίπεδα του 1,55%, ενώ βρέθηκε ακόμα και στο 1,48%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό. Αυτό που αναμένει πλέον η αγορά είναι το ερχόμενο Eurogroup που φαίνεται ότι θα εγκρίνει την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Εκεί θα δοθεί και μια εικόνα για τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

13/09/2019: Με θετικό πρόσημο έκλεισε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76%, από τις 850,55 μονάδες, στις 856,99 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 848,12 μονάδων και 857,39 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, ωστόσο, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,42%.

Μπορεί η εβδομάδα να έκλεισε με απώλειες για το ΧΑ, όμως έκλεισε με θετικό κλίμα, αφού βρήκε αντιστάσεις στις πιέσεις των πωλητών. Αυτό δημιούργησε προσδοκίες, ειδικά για μια αγορά που δείχνει ότι ακόμη δεν έχει βρει σταθερότητα. Παράλληλα, την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε θετική αποτίμηση της αγοράς για τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων, ενώ το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ διατήρησε το θετικό κλίμα στα ελληνικά ομόλογα.

Φανερή είναι βέβαια και η στάση αναμονής που τηρεί η αγορά ενόψει των εξελίξεων στο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις αποκρατικοποιήσεις. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι παρά την προσπάθεια της νέας Κυβέρνησης για αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος με στοχευμένες κινήσεις, ακόμα δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Ίσως οι επενδυτές να αναμένουν έργα, αλλά και τις αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της ημέρας, κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση του κλίματος είχε η ανάλυση της Goldman Sachs για τις επιπτώσεις των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για τις τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman Sachs εκτιμά πως η μείωση επιτοκίου κατά 10 μ.β. μόνον, θα οδηγούσε σε πτώση της τάξης του 6% της κερδοφορίας του 2019. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από το tiering, κι έτσι ο συνολικός αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία τους θα περιοριστεί στο 3%.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ