9.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜια αιματηρή διεκδίκηση: Gaza vs. Israel

Μια αιματηρή διεκδίκηση: Gaza vs. Israel


Της Φωτεινής Πέτρου,

Τους τελευταίους 18 μήνες διαδραματίζεται στην περιοχή της Γάζας μια σωρεία διαμαρτυριών υπό την ονομασία «Η μεγάλη πορεία της επιστροφής». Οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις οργανώνονται από μια σύμπραξη αστικών οργανώσεων, γνωστή ως η επιτροπή πορείας για το δικαίωμα επαναπατρισμού. Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι πολλαπλά, εκ των οποίων κάποια περιλαμβάνουν: τον τερματισμό του επιβληθέντος εμπάργκο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο στη Γάζα και την επιστροφή των Παλαιστίνιων στη γη των προγόνων τους, την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν με τη δημιουργία του Ισραηλινού κράτους το 1948. Το αίτημα της επιστροφής έχει ήδη απορριφθεί από την Ισραηλινή ηγεσία, αφού θα εξάλειφε την Εβραϊκή πλειοψηφία στην περιοχή. Οι διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας με την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη να προσπαθούν να διατηρήσουν την ηρεμία στην περιοχή.

Στις 6 Σεπτεμβρίου κατά τη συνοριακή διαδήλωση οι ισραηλινές δυνάμεις διαφύλαξης των συνόρων ήρθαν αντιμέτωποι με 6000 διαδηλωτές, που βρίσκονταν σε πολλαπλά σημεία κατά μήκος του συνοριακού φράκτη. Η διαδήλωση της Παρασκευής καταμέτρησε, σύμφωνα με ιατρικούς απεσταλμένους, 70 τραυματίες και 2 νεκρούς έφηβους, τον Khaled Al Rabai, ετών 14, και τον Ali Al Ashqar, ετών 17. Ο θάνατος του 17χρονου επήλθε από τραυματισμό στο λαιμό, ενώ ο 14χρονος σκοτώθηκε από τραυματισμό στο στήθος. Οι θάνατοι των εφήβων σηματοδότησαν την εντατικοποίηση της βίας, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού υπουργείου υγείας της Γάζας, Ashraf al-Qidra, τα τραύματα των θυμάτων και των τραυματιών εντοπίζονταν στο  πάνω μέρος του σώματος, γεγονός που υποδηλώνει τη δολοφονική πρόθεση των Ισραηλινών. Στη διάρκεια της ίδιας μέρας διαδραματίστηκαν επιπλέον επιχειρήσεις στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός στρατός επιτέθηκε με τανκ και εναέρια χτυπήματα σε μια πλειάδα στρατιωτικών στόχων στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Η επίθεση αυτή είχε ως κίνητρο την εξάλειψη στρατηγικών σημείων της Χαμάς και  προκλήθηκε από τη ρίψη 5 παλαιστίνιων πυραύλων εναντίον του Ισραήλ ύστερα από τη θανάτωση των δυο εφήβων.

Το άνοιγμα των πυρών από την ισραηλινή πλευρά επήλθε ως απάντηση στην καταστροφή τμημάτων του συνοριακού τείχους από τους διαδηλωτές, οι οποίοι έκαναν χρήση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών μηχανισμών, μολότοφ και χειροβομβίδων. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης δύο παλαιστίνιους που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα. Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Nickolay Mladenov, καταδίκασε το γεγονός,  αποκαλώντας το φρικτό. Σε δημοσίευσή του στο Tweeter έγραψε ότι το Ισραήλ  θα πρέπει να περιορίσει την χρήση βίας και να χρησιμοποιεί τη θανατηφόρα ισχύς του μόνο σαν έσχατη λύση και μόνο ως απάντηση σε μια επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού. Απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές, ο Mladenov τους προέτρεψε να είναι πιο ειρηνευτικές οι διαδηλώσεις τους και ζήτησε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων, το Μάρτιο του 2018, υπολογίζεται ότι περίπου 210 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ κατά την ίδια περίοδο δύο Ισραηλινοί στρατιώτες  σκοτώθηκαν, ο ένας από ελεύθερο σκοπευτή και ο δεύτερος στη διάρκεια μυστικής επιδρομής στη Γάζα. Η περιοχή της Γάζας είχε καταληφθεί από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Το 2005 τα Ισραηλινά στρατεύματα ανακαλέστηκαν αλλά διατηρήθηκε εμπάργκο στη περιοχή. Ο ανακοινωθείς σκοπός των Ισραηλινών είναι ο φραγμός διακίνησης όπλων σε μία Ισλαμιστική οργάνωση, που ήρθε αντιμέτωπη με τις ισραηλινές δυνάμεις την περασμένη δεκαετία, γνωστή ως Χαμάς. Από τη μεριά της η Χαμάς μέσω του εκπρόσωπου της, Ghazi Hamad, δήλωσε ότι όταν δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία ή κατανόηση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ , όπως συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή, η συνοριακή κατάσταση θα είναι τεταμένη με το Ισραήλ να κλιμακώνει τις θανατηφόρες αντιδράσεις του.


Φωτεινή Πέτρου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα κρατώντας ζωντανές τις ρίζες της σε Κύπρο και Σπάρτη. Ως λάτρης της γνώσης αποτελεί μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη διεθνή δημόσια διοίκηση του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχοντας πρώτα αποφοιτήσει από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχοντας λάβει εξειδικεύσεις στη συμβουλευτική στην ηγεσία και στη παιδαγωγική διδασκαλία από το πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, αντίστοιχα. Έχοντας δουλέψει σε πολυεθνική εταιρία εκδόσεων ιατρικών περιοδικών στην οργάνωση και διοίκηση, ενδιαφέρεται να επικεντρωθεί στον τομέα της και να διευρύνει τους ορίζοντες της συγγράφοντας για πρώτη φορά άρθρα διεθνολογίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ