8.8 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνάπτυξηΠάσα στον Μαρινάκη για να σκοράρει, αυτή τη φορά, στη Forthnet

Πάσα στον Μαρινάκη για να σκοράρει, αυτή τη φορά, στη Forthnet


Του Βασίλη Δόγκα,

Ο βαρόνος των media και ιδιοκτήτης της ομάδας του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για εξαγορά μετοχών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Forthnet, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο τραπεζών, μετά από μετοχοποιήσεις χρεών της και αναδιαρθρώσεις δανείων, που έλαβε στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα: η τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Attica Bank και η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος εδώ και τρία χρόνια προσπαθούν να σώσουν την εν λόγω τηλεφωνική εταιρία, ψάχνοντας απεγνωσμένα έναν στρατηγικό επενδυτή για να καλύψει χρέη που δημιουργήθηκαν στο ταμείο της μετά από δανεισμό ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2008 η Forthnet  εξαγόρασε την πλατφόρμα της Nova στο Χ.Α., δαπανώντας τα πρώτα 300 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια, το 2013 η εταιρία προσέφερε καινοτόμες υπηρεσίες λανσάροντας τo «Nova 3Play», ενώ παράλληλα έγινε η πρώτη τηλεφωνική που προσέφερε απεριόριστες κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο προς όλα τα κινητά, επιτυγχάνοντας την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 29,1 εκατομμύρια ευρώ, στις αρχές του 2014. Η εταιρία, όμως, δεν έλαβε «φρέσκο χρήμα» μέχρι το τέλος του 2016, όταν εξέδωσε ομόλογα, τα οποία μπορούσαν να μετατραπούν σε μετοχές, με αποκλειστικό στόχο την αναδιάρθρωση μέρους του ποσού που είχε δανειστεί στο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν 70 εκατ. ευρώ, από τα 325 που είχαν χορηγήσει με τη μορφή δανείων στην εταιρία. Μετά την «ανάσα» του 2013-2014 συνέχισε να μην υπάρχει κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Forthnet και όλοι πρότειναν κούρεμα του χρέους της, ως μοναδική λύση.

Τον Νοέμβριο του 2017, λοιπόν, προκειμένου να πιέσουν την κατάσταση, οι πιστώτριες τράπεζες μετέτρεψαν μέρος των ομολογιών τους σε μετοχές, αποκτώντας τον έλεγχο του 33% της επιχείρησης. Στη διαδικασία «διάσωσης» αναμείχθηκε σοβαρά και η προηγούμενη κυβέρνηση, απορρίπτοντας τη μόνη βιώσιμη πρόταση των εταιριών Vodafone και Wind, για εξαγορά της εταιρίας από τις προαναφερθείσες. To σκεπτικό της κυβέρνησης ήταν ότι, αν αποκτούσαν τη Forthnet οι δύο ανταγωνιστές της, θα περιοριζόταν ο ανταγωνισμός στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά. Έτσι, η κυβέρνηση και οι πολιτικά πιεζόμενες τράπεζες άφησαν το χρόνο να κυλάει με αρνητικά αποτελέσματα για την εταιρία, που έψαχνε έναν από μηχανής Θεό.

Γυρνώντας στο 2019, η προσφορά Μαρινάκη στις τράπεζες αφορά την αγορά του συνόλου των δανείων (300 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και μέρους των μετοχών που κατέχουν, προσφέροντας 40 με 45 εκατ. ευρώ, τοις μετρητοίς, πράγμα που αντιστοιχεί σε κούρεμα της τάξεως του 85% με 90%, ικανοποιώντας τους υποστηρικτές της εν λόγω κίνησης. Η προσθήκη αυτή θα είναι εξαιρετικά συμφέρουσα για τον μεγάλο εφοπλιστή αφού, αποκτώντας τη Forthnet, θα προσθέσει στην «αυτοκρατορία» του ένα συνδρομητικό κανάλι με μεγάλα έσοδα, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα άλλα media, που βρίσκονται ήδη στην κατοχή του.

Κατά βάθος, σκοπός του Β. Μαρινάκη δεν είναι άλλος από την απόκτηση της ψηφιακής συνδρομητικής πλατφόρμας τηλεόρασης Nova, που αποτελεί θυγατρική της Forthnet και μία από τις κύριες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την παρακολούθηση αθλητικών αγώνων -ιδιαιτέρως χρήσιμο για τον ιδιοκτήτη μίας από τις μεγαλύτερες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Βασίλης Δόγκας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ