16.7 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΟ πλανήτης βρυχάται

Ο πλανήτης βρυχάται


Της Άλκηστης Κατσάλη,

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Το καλοκαίρι του 2019, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν το καλοκαίρι με τις περισσότερες πυρκαγιές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα, πάνω από εκατό πύρινα μέτωπα ξέσπασαν σε Αλάσκα, Γροιλανδία, Σιβηρία και Καναδά. Αποκορύφωμα; Ο Αμαζόνιος, ο πνεύμονας της Γης. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η κατάσταση με την κλιματική αλλαγή έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μέρα με τη μέρα, ο πλανήτης μας καταστρέφεται. Ο άνθρωπος χωρίς τη Γη, δεν μπορεί να επιβιώσει. Με την οικολογική καταστροφή, αυτομάτως καταστρεφόμαστε κι εμείς. Η ύπαρξη του είδους μας απειλείται, αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα. Ήδη, οι συνέπειες της οικολογικής καταστροφής είναι ορατές. Η ρύπανση του αέρα από τα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα και γενικότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οδηγεί στο λεγόμενο Φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί το λιώσιμο των πάγων και κατ’ επέκταση, την άνοδο της στάθμης του νερού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, αν το φαινόμενο δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τίθενται σε κίνδυνο πολλές πόλεις του πλανήτη που βρέχονται από θάλασσα, καθώς απειλούνται να αφανιστούν. Σε γενικές γραμμές, το ανθρώπινο χέρι ευθύνεται για τη μόλυνση των ωκεανών, τη ρύπανση του αέρα, καθώς και για τις πυρκαγιές που, ως επί το πλείστον, προκαλούνται από τα απορρίμματα που κατακλύζουν τεράστιες εκτάσεις δασών. Τη σήμερον ημέρα, ο άνθρωπος έχει μάθει να υπερκαταναλώνει, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι φυσικοί πόροι να εξαντλούνται.

Αν το σκεφτούμε καλύτερα, το καπιταλιστικό μοντέλο απειλεί πλέον σοβαρά, την ίδια μας τη ζωή. Οι μεγάλες πολυεθνικές συνεχίζουν να μολύνουν το περιβάλλον με σκοπό το κέρδος. Δυστυχώς, όμως, έχουμε μόνο έναν πλανήτη και οφείλουμε να τον σεβαστούμε. Όταν θα έχει καεί και το τελευταίο φύλλο πάνω στη Γη, ο πολιτισμός μας θα έχει αποτύχει ολοκληρωτικά. Όλοι γνωρίζουμε, εδώ και χρόνια, ότι ο πλανήτης χρειάζεται σεβασμό και φροντίδα και ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι το κλειδί για την ύπαρξη του πλανήτη. Όμως, γιατί κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά την τελευταία -ίσως- προειδοποίηση για τη σωτηρία μας; Πώς θα μπορούσαμε να δράσουμε όλοι και να συμβάλουμε στην «αναγέννηση» του μοναδικού πλανήτη μας; Υπάρχουν λύσεις για την άρση του αδιέξοδου;

Πρώτον, η βιώσιμη διαχείριση της γης, η ανάσχεση της αποδάσωσης, καθώς και η βελτίωση των αγροτικών πρακτικών, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εκπομπής αερίων. Ταυτόχρονα, με την αλλαγή των καθημερινών μας διατροφικών συνηθειών, μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας για την «ανοικοδόμηση» του πλανήτη. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γενικότερα ο περιορισμός σπατάλης τροφίμων έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διάσωση της Γης. Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε πως ο πλανήτης μας δίνει μια τελευταία ευκαιρία να αλλάξουμε τη ζωή μας και να σώσουμε το είδος μας. Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη και δεν είναι ώρα να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας στις προειδοποιήσεις. Ήρθε η ώρα από σιωπηλοί θεατές, να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Άλλωστε, ενεργός πολίτης σημαίνει και ζωντανός πλανήτης. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας! Σε εμάς θα γυρίσει!


Άλκηστη Κατσάλη

Γεννημένη το 2000 και μεγαλωμένη στα Γρεβενά. Σπουδάζει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατά καιρούς παρακολουθεί διάφορες επιμορφώσεις στον τομέα της, φέροντας έντονο ενδιαφέρον στην Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Στον ελεύθερό της χρόνο επιλέγει να διαβάζει ιστορικά βιβλία και ποίηση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ