Του Θεοχάρη Χατζημανώλη,
Σαν σήμερα το 1683 πεθαίνει ο Ζαν Μπατίστ Κολμπέρ, σημαντικός πολιτικός, που υπηρέτησε τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’ (γνωστό και ως βασιλιά Ήλιο) ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας την περίοδο 1665-1683. Με την πολιτική του δραστηριότητα κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα στο ευρύτερο μερκαντιλιστικό σύστημα που εφαρμοζόταν τότε, το οποίο ονομάστηκε κολμπερτισμός.
Γεννήθηκε στη Ρενς της Γαλλίας το 1619 από εμπόρους γονείς, οι οποίο ενδεχομένως να είχαν σκωτσέζικη καταγωγή. Άρχισε την ενασχόληση με τα οικονομικά σε μικρή ηλικία και κατόρθωσε να αναλάβει το πόστο της επιθεώρησης του στρατού στο Υπουργείο Πολέμου. Γρήγορα οι ικανότητές του έγιναν γνωστές και ήρθε σε επαφή με τον βασιλιά Λουδοβίκο. Αυτός τον όρισε «γενικό ελεγκτή οικονομικών» αμέσως μετά την κάθοδο του Φουκέ.
Στην οικονομία, η επιτυχία της κυβέρνησης Λουδοβίκου οφείλεται στον ικανότατο Υπουργό Οικονομικών του. Ο Κολμπέρ εφάρμοσε τον μερκαντιλισμό, απαγορεύοντας σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή προϊόντων στη Γαλλία. Παράλληλα, για να αυξήσει τις εξαγωγές της χώρας, εξασφάλισε ότι οι γαλλικές αποικίες θα απορροφούν περισσότερα γαλλικά προϊόντα, ενώ δημιούργησε ισχυρή εσωτερική βιομηχανία, για να αποκτήσει περισσότερη αυτάρκεια και συγκέντρωσε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από όλη την Ευρώπη για να εντατικοποιήσει την παραγωγή και να αυξήσει την ποιότητά της. Ακόμα, φρόντισε ο γαλλικός στόλος, τον οποίο ανέλαβε ο ίδιος, να πολλαπλασιαστεί, κατορθώνοντας να εξισορροπήσει την κατάσταση μεταξύ της Γαλλίας και της πανίσχυρης Αγγλίας στον ναυτικό κόσμο. Δημιούργησε λιμάνια και αύξησε τα πολεμικά πλοία που θα προστάτευαν τα εμπορικά. Ίδρυσε εταιρίες (Γαλλική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών) και προώθησε τη δημιουργία νέων γαλλικών αποικιών. Μέχρι τον θάνατό του, η Γαλλία απέκτησε 117 πλοία, από τα 12 που είχε πριν αναλάβει τα οικονομικά, ενώ μέχρι τον θάνατο του Λουδοβίκου, το γαλλικό ναυτικό αριθμούσε 381 πλοία.
Η θεωρία του ήταν απλή και τον κατέστησε δημοφιλή, λιτότητα και μικρά έξοδα για το κράτος και πολλαπλάσιες εξαγωγές. Σε κάθε περίπτωση, υπερασπίστηκε την εγχώρια παραγωγή, η οποία φρόντισε να είναι μεγάλη ποσοτικά, ποιοτικά και ως προς την ταχύτητα παραγωγής και ως προς την ποικιλία των προϊόντων, ώστε να καταστήσει τη χώρα αυτάρκη και απεξαρτημένη από εισαγωγές. Παράλληλα, ρύθμισε τις εισπράξεις των φόρων με νέο σύστημα περισσότερο δίκαιο και ισόνομο επί των κερδών, ιδρύοντας φορολογικά δικαστήρια. Επίσης, φρόντισε για τη δημόσια διοίκηση, προστάτευσε ιδιαίτερα τη ναυτιλία και επιμελήθηκε την κατασκευή λιμένων, διωρύγων κλπ. δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην υποδομή των μεταφορών, ενώ ταυτοχρόνως προώθησε την ανάπτυξη της Γαλλικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών.
Ο Κολμπέρ πέθανε το 1683 χωρίς να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του. Κατόρθωσε με τη δράση του να αλλάξει οριστικά το πρόσωπο της Γαλλίας και, αξιοποιώντας τη δυναμική της, να την αναδείξει στις πρώτες παγκόσμιες δυνάμεις, ενώ ανέδειξε καθοριστικά την απολυταρχία του Λουδοβίκου. Παραμένει έως τις μέρες μας ένα εξαιρετικό παράδειγμα πολιτικών προσώπων που έδρασαν πάνω στα οικονομικά.
Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1999. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2017. Στα ενδιαφέροντα και τις δράσεις που αναπτύσσει συμπεριλαμβάνονται θεματικές ενότητες πολιτικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, οικονομίας και κριτικής της τέχνης. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ασχολείται από την παιδική του ηλικία με το θέατρο. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Στο OffLine Post γράφει ιστορικά θέματα.