17.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Άλμπερτ Σβάιτσερ

In Memoriam: Άλμπερτ Σβάιτσερ


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1965 φεύγει από τη ζωή ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, ο Άλμπερτ Σβάιτσερ, στο Λαμπαρενέ. Δραστηριοποιήθηκε στους τομείς της θεολογίας, της μουσικής, της φιλοσοφίας, της ιατρικής, καθώς και στην εκπόνηση ιεραποστολικού έργου. Γεννήθηκε το 1875 στο Κάιζερσμπεργκ αλλά μεγάλωσε στο Γκούνσμπαχ, όπου ο πατέρας του τού έμαθε μουσική. Το 1893 έλαβε το πτυχίο του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική και τη φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Το 1899 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν, παρουσιάζοντας μια εργασία για τη θρησκευτική φιλοσοφία του Εμμάνουελ Καντ. Το 1905, σε ηλικία 30 ετών, ξεκίνησε τις ιατρικές του σπουδές και έφυγε στη Γκαμπόν, τότε αποικία της Γαλλίας, όπου αφιερώθηκε μαζί με τη σύζυγό του στη μελέτη των τροπικών νόσων. Μελέτησε ενδελεχώς τον Μπαχ και συνδέθηκε με τον Νίκο Καζαντζάκη σε φιλικό επίπεδο. Με το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα και δε χρειάστηκε να εγκαταλείψει την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Το 1952 του δόθηκε το Νόμπελ Ειρήνης λόγω της προώθησης της φιλοσοφικής σκέψης του, με θέμα τον σεβασμό σε κάθε μορφή ζωής καθώς και για την έμπρακτη εφαρμογή της με την ίδρυση νοσοκομείου στην αφρικανική γαλλική αποικία.

Ειδικότερα, στον τομέα της θεολογίας εισήγε τον Φιλελεύθερο Χριστιανισμό, σύμφωνα με τον οποίο αμφισβητούνταν η ύπαρξη του ιστορικού Ιησού και Τον απεικόνιζε σα να περίμενε την τελευταία μέρα του κόσμου. Μελέτησε κι άλλες πτυχές της ζωής του Ιησού και του Αποστόλου Παύλου και έτσι καθιερώθηκε ως μελετητής και ερμηνευτής της Καινής Διαθήκης.

Στον τομέα της φιλοσοφίας ανέδειξε το δόγμα του σεβασμού κάθε τύπου ζωής. Πίστευε πως ο δυτικός πολιτισμός έχανε τις αξίες του. Προφανώς, ήταν βαθύτατα επηρεασμένος από τις τρέχουσες πολιτικές και στρατιωτικές καταστάσεις που περνούσε η Ευρώπη. Έτσι, ο σεβασμός απέναντι στη ζωή ήταν το κορυφαίο ιδανικό. Μελετώντας τη φιλοσοφία του, έγινε αντιληπτό πως ο Σβάιτσερ επηρεάστηκε βαθύτατα από τον Νίτσε και τον Τολστόι. Ωστόσο, πολλοί μιλούν για μια φιλοσοφία, που μοιάζει με αυτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, κάτι που δε διαψεύστηκε από τον Σβάιτσερ. Το 1912 νυμφεύθηκε την Ελέν Μπρεσλό και το 1919 γεννήθηκε η κόρη του, Ρένα. Το 1957 και 1958 έδωσε 4 ομιλίες κατά των πυρηνικών δοκιμών.

Διαβάζοντας όλα αυτά, τελικά, η ρήση του Αϊνστάιν για τον Σβάιτσερ επιβεβαιώνεται: ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος μέσα σ’ αυτόν τον θλιβερό κόσμο…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).