Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης μετά την εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου και αυτό έχει δημιουργήσει «φωνές» που επικαλούνται από τη μία την άμεση διεύρυνση, και από την άλλη υπάρχει το ρεύμα που υποστηρίζει πως το πολυπόθητο άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο, δεν μπορεί να γίνει τόσο άμεσα, αλλά σταδιακά.
Έτσι, λοιπόν, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε ότι στις αρχές του 2020, θα πραγματοποιηθεί το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, θα αποτελέσει το συνέδριο της επανίδρυσης του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Κύριοι στόχοι του κόμματος είναι αφενός η ανασυγκρότηση, καθώς, λόγω της «φθοράς» που προκλήθηκε από τη διακυβέρνηση της χώρας καθίσταται αναγκαία, και αφετέρου η εγγραφή νέων μελών, κυρίως από το χώρο της νεολαίας, η οποία «βλέπει» στον ΣΥΡΙΖΑ την προοδευτική εκείνη δύναμη που δύναται να κυριαρχήσει.
Ένα από τα ζητήματα που έχει τεθεί επί τάπητος είναι η εκλογή του προέδρου του κόμματος, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς διακινείται η άποψη να εκλεγεί από τη βάση, με κύριο εκφραστή της άποψης αυτής τον Πάνο Σκουρλέτη, στον οποίο παρείχε πολιτική κάλυψη ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να αποφευχθεί οποιαδήποτε εσωκομματική αντιπαράθεση. Βέβαια, τόσο η Πολιτική Γραμματεία, όσο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν συζητήσει την εκλογή του προέδρου από τη βαση, προς το παρόν τουλάχιστον. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να δείξει ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη στη δήλωση πως δε χρειάζεται εκλογή για να αποκτήσει κύρος ηγεσίας, καθώς υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (Ευρωεκλογές 2014, Ιανουάριος & Σεπτέμβριος 2015), το δημοψήφισμα του 2015, ενώ αναφερόμενος στις τελευταίες εθνικές εκλογές, υποστήριξε πως ένας στους τρεις ψηφοφόρους ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα δεν χρειάζεται κάποιο είδος νομιμοποίησης, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ως τη συνέχεια της σκέψης του. Φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας δε θέλει την πραγματική ανασυγκρότηση, παρά ορισμένες αλλαγές, οι οποίες δε θα επηρεάσουν, σίγουρα, την παραμονή του στη θέση του αρχηγού του κόμματος, αποφεύγοντας να απευθυνθεί σε εκείνους που προεκλογικά υποστήριζε ότι υπερασπιζόταν, τους «πολλούς». Βέβαια, αναπόφευκτη είναι η σύγκριση με ό,τι συνέβη στο ΚΙΝ.ΑΛ. το Νοέμβριο του 2017, ψηφίζοντας για πρόεδρο 210.000 μέλη και στο κυβερνών κόμμα το Δεκέμβρη 2015 – Ιανουάριο 2016 για την εκλογή νέου προέδρου, όταν στον α’ γύρο ψήφισαν 405.000 και στο β’ γύρο 334.752 μέλη.
Κεντρικό σημείο των διήμερων εργασιών της Πολιτικής Γραμματείας ήταν η δημιουργία των διαδικτυακών πλατφορμών που θα συνδράμουν στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ο eΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως είναι μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα κόμμα, τα μέλη του οποίου θα οργανώνονται και θα κινητοποιούνται αποτελεσματικά, παράγωντας παράλληλα πολιτική δράση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός του κόμματος και όχι κάποια υπέρβαση, ξεκαθαρίζοντας με την τελευταία φράση πως δεν πρόκειται να αλλάξει όνομα το κόμμα. Τέλος, πάρθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο με την «Προοδευτική Συμμαχία», γεγονός που σημαίνει ότι επρόκειτο να συγκροτηθεί ενιαία Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότηση (ΚΟΕΑ), που θα περιλαμβάνει στελέχη της «Προοδευτικής Συμμαχίας» και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.