Του Ιάσονα Χαλκίδη,
Το τέλος του καλοκαιριού του 2019 έχει σημάνει τη λήξη μιας περιόδου αλλαγής για την Ευρώπη, και συνάμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και τη διεξαγωγή των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πενταετία 2019-2024 και των τοπικών ή κοινοβουλευτικών εκλογών των επιμέρους κρατών μελών της ΕΕ, όπως για παράδειγμα συνέβη στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο. Εκτός αυτής βέβαια, η Ένωση συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, όσον αφορά ορισμένα θέματα που την απασχολούν έντονα τα τελευταία χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποφυγή ή τη διαχείριση ενός πιθανού BREXIT καλά κρατούν, καθώς ακόμη δε βρέθηκε κάποια λύση στο ζήτημα αυτό, η αντιμετώπιση του οποίου φαίνεται πως θα καθυστερήσει κι άλλο. Και αυτό συμβαίνει λόγω της μη εύρεσης συμφωνίας επί του θέματος μεταξύ αφενός της βρετανικής Κυβέρνησης, με επικεφαλής τον ιδιόρρυθμο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιθυμεί την έξοδο του ΗΒ ακόμη και χωρίς την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ, και των υπόλοιπων μελών του Κοινοβουλίου, και αφετέρου με την Αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που προσπαθεί έντονα να αποτρέψει την έξοδο αυτή. Όπως διαφαίνεται βέβαια, το ζήτημα αυτό προβλέπεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τον προσεχή Οκτώβριο.
Εν συνεχεία, η ΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις, οι οποίες δεν πηγαίνουν τόσο γρήγορα όσο πολλοί αξιωματούχοι περίμεναν, με διάφορα κράτη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανά νέα μέλη της Ένωσης, όπως αυτά των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, με τα δύο πρώτα κράτη να βρίσκονται στο πιο προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Ένωση. Αλλά το ζήτημα του στάτους του Κοσόβου για τη Σερβία και η έντονη επιρροή της Ρωσίας και στα δύο κράτη, ακόμη αποτελούν τροχοπέδη στην πιθανή πραγμάτωση της ένταξής τους στους κόλπους της ΕΕ. Ακόμη, γεγονός αποτελεί και η ύπαρξη ενδιαφέροντος για την έναρξη ενταξιακών συζητήσεων από τη Γεωργία, κάτι βέβαια που βρίσκεται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο. Έτσι, διαφαίνεται σχεδόν καθαρά, πως για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον, η ένταξη μιας νέας χώρας στην ΕΕ δε θα είναι σίγουρη.
Ακόμη, το θέμα παραπάνω συνδέεται άρρηκτα και με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, όπως είναι πιο συγκεκριμένα η Ρωσία και η Τουρκία. Συγκεκριμένα, η μεν πρώτη, εμπλέκεται έμμεσα στο ζήτημα της πιθανής ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, κάποιες εκ των οποίων έχουν ανοικτή εμπορική και ενεργειακή συνεργασία με την Ρωσία, η οποία επηρεάζει τις ενταξιακές τους συζητήσεις με την ΕΕ. Η μεν δεύτερη, απασχολεί την ΕΕ λόγω της τρέχουσας συμφωνίας για το Μεταναστευτικό και τη διαχείριση των υπαρχόντων μεταναστευτικών ροών, αλλά και λόγω των συνεχών επιθετικών προκλήσεών της προς μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Ακόμη, επί της τραπέζης υπάρχουν τα ζητήματα της εμπορικής και μη συνεργασίας της ΕΕ με κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Επιπροσθέτως, άλλα τρέχοντα θέματα, που απασχολούν τις Βρυξέλλες, είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση και πρόληψη των καιρικών και φυσικών καταστροφών, η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, η αντιμετώπιση του ζητήματος της ενδυνάμωσης της άκρας δεξιάς στα κράτη μέλη της Ένωσης, αλλά και το θέμα της οριστικοποίησης μιας κοινής πολιτικής ασφαλείας και άμυνας στα πλαίσια της ΕΕ.
Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, πως τα θέματα, με τα οποία έχει κληθεί να έρθει αντιμέτωπη η ΕΕ στο άμεσο μέλλον, είναι πολλά. Επομένως είναι λογικό πως πρέπει να θέσει αρχικά προς επίλυση τα πιο τρέχοντα και επείγοντα ζητήματά της, όπως είναι η αποτροπή του BREXIT, οι εξωτερικές σχέσεις της με τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, και η καταπολέμηση του ακροδεξιού ρεύματος στα κράτη – μέλη. Παράλληλα, η ΕΕ οφείλει να έχει υπό την άμεση επίβλεψή της τα πιο βραχυπρόθεσμα θέματά της, όπως οι ενταξιακές συζητήσεις με άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης και η αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Βεβαίως, είναι σίγουρο πως οι επόμενοι μήνες θα είναι πολλοί «ζεστοί» για την Ένωση, περνώντας έμμεσα την Ηνωμένη Ευρώπη μέσα από ακόμα ένα τεστ, σχετιζόμενο με την οργάνωσή και την ομοιογένειά της και την αντιμετώπιση των διαφόρων κρίσεων, που προέκυψαν και που θα προκύψουν στο μέλλον.
Για όλες αυτές τις θεματικές, που αφορούν την Ευρώπη στο σύνολό της, την ΕΕ και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς ή που συνδέονται άρρηκτα μαζί τους, θα μπορείτε να ενημερώνεστε από μια πιο βαθιά, από ακαδημαϊκής φύσεως και επιστημονική σκοπιά μέσω των εμπεριστατωμένων άρθρων των αρθρογράφων και συντακτών του OffLine Post.
Είναι βαλκανιολόγος, 25 χρονών και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Κάνει το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, με ιδιότητα τις Δημόσιες Σχέσεις και τη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά και ομιλεί 5 ξένες γλώσσες.