Του Γιώργου Ναθαναήλ,
1749: Έρχεται στον κόσμο ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και εν γένει ανθρώπους της τέχνης στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε. Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια και έτσι κατάφερε να σπουδάσει αρχικά νομικά και εν συνεχεία ασχολήθηκε με την ιατρική, τη χημεία και τη βοτανική. Πολλά ποιήματά του αγαπήθηκαν, όπως «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου», το οποίο λάτρεψε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ήταν ένας μεγάλος φιλέλληνας και αφιέρωσε πολλά έργα του στην αρχαία Ελλάδα. Σημαντικό έργο του, ανάμεσα σε πολλά άλλα, κρίνεται ο ήρωας «Φάουστ», ο οποίος άρχισε να δομείται στο μυαλό του στα τέλη της δεκαετίας του 1760.
1904: Ο Παύλος Μελάς ξεκινά τον αγώνα εναντίον των Κομιτατζήδων στη Μακεδονία. Το βασίλειο της Ελλάδος, ιδρυμένο το 1830, είχε πάντοτε ως στόχο την απελευθέρωση εδαφών, που κατοικούνταν από Έλληνες. Η Μακεδονία, μια πολύ πλούσια περιοχή, βρισκόταν μακριά από το ελληνικό βασίλειο. Το 1881, με την προσάρτηση της Θεσσαλίας, η Ελλάδα είχε πλέον σύνορα με τη Μακεδονία. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Βούλγαροι ξεκινούν μια προσπάθεια βίαιου εκβουλγαρισμού της Μακεδονίας. Το ελληνικό κράτος, κάτω από άκρα μυστικότητα, έστειλε πολλούς -ορισμένοι από αυτούς συμμετείχαν εθελοντικά- αγωνιστές, για να υπερασπιστούν τη Μακεδονία. Το 1908 ο αγώνας έληξε, αφού οι Έλληνες κατάφεραν να αποτρέψουν την πραγμάτωση των σχεδίων των Βουλγάρων.
1916: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Μεγάλου πολέμου. Η Ιταλία, για πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και της νεότερης εποχής, ήταν ένας χώρος συγκρούσεων διαφόρων βασιλείων και κρατικών μορφωμάτων. Αποτέλεσε το μήλο της έριδος ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις και ήταν το λίκνο της Αναγέννησης. Το 1861 έγινε ένα ενιαίο βασίλειο και άρχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο. Η Ιταλία το 1915 είδε να ανοίγουν οι πύλες της Αντάντ, η οποία ως αντάλλαγμα θα της έδινε εδάφη εις βάρος της Αυστροουγγαρίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Ιταλία το 1922 πέρασε στην εποχή του φασισμού, που κράτησε έως το 1943.
1963: 200.000 διαδηλωτές, τόσο έγχρωμοι όσο και λευκοί, ξεκινούν την πορεία προς την Ουάσιγκτον από το μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στις διακρίσεις. Εκεί ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε το λόγο του, που ξεκινούσε με τη φράση «Έχω ένα όνειρο» και κράτησε 17 λεπτά. Σήμερα, θεωρείται ο καλύτερος λόγος στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο αντίκτυπός του ήταν σημαντικός, αφού το 1964 ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε τις διακρίσεις λόγω χρώματος, φυλής, θρησκείας και καταγωγής. Ο Κινγκ χρησιμοποιήθηκε από τους προέδρους Αϊζενχάουερ, Κένεντι και Τζόνσον, ως εκπρόσωπος όλων των έγχρωμων των ΗΠΑ.