16 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

27η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

479 π.Χ.: Μάχη των Πλαταιών. Λαμβάνει χώρα στην πεδιάδα των Πλαταιών η τελευταία καθοριστική για την έκβαση των Περσικών Πολέμων, μάχη, μεταξύ των Περσών και των Ελλήνων συμμάχων τους. Στρατηγός των Περσών ήταν ο Μαρδόνιος και των Ελλήνων Σπαρτιατών και Αθηναίων, ο Παυσανίας και ο Αριστείδης αντίστοιχα. Ο Μαρδόνιος είχε στρατοπεδεύσει στη Θεσσαλία τον προηγούμενο χειμώνα και το καλοκαίρι ανέλαβε εκ νέου επιθετικές πρωτοβουλίες. Οι δύο «κόσμοι» συγκρούστηκαν σε βοιωτικό έδαφος και οι Πέρσες, αν και διέθεταν το αριθμητικό πλεονέκτημα, ηττήθηκαν κατά κράτος. Ο Μαρδόνιος σκοτώθηκε και οι επιζώντες αποχώρησαν υπό τον Αρτάβαζο από τον ελλαδικό χώρο. Χρήσιμες για την έκβαση της μάχης ήταν οι πληροφορίες περί της περσικής διάταξης, που παρείχε ο Μακεδόνας βασιλιάς, Αλέξανδρος Α’ στους συνασπισμένους Έλληνες. Την περσική ήττα ακολούθησε ανοικοδόμηση του ελλαδικού χώρου και τιμωρία των πόλεων που είχαν συνεργαστεί με τους εισβολείς.


1770: Γεννιέται στη Στουτγκάρδη ο Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ, Γερμανός θεολόγος και φιλόσοφος, κύριος εκπρόσωπος του Γερμανικού Ιδεαλισμού. Ο Χέγκελ σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τίμπενγκεν και το 1801 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιένας. Το 1812 ανέλαβε τη θέση του διευθυντή σε ένα Γυμνάσιο της Νυρεμβέργης, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1816, όταν έλαβε έδρα στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Δύο χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, την πρυτανεία του οποίου ανέλαβε το 1830. Η φιλοσοφική σκέψη του συνοψίστηκε στον όρο Εγελιανισμός και το έργο του επηρέασε σημαντικά τη δυτική φιλοσοφία και το ρεύμα της ιδεαλιστικής διαλεκτικής. Απεβίωσε τον Νοέμβριο του 1831 στο Βερολίνο.


1896: Ξεκινά και λήγει μέσα σε 38 λεπτά ο «πιο γρήγορος πόλεμος της Ιστορίας». Πρόκειται για μια σύγκρουση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας με το Σουλτανάτο της Ζανζιβάρης, αιτία της οποίας υπήρξε ο θάνατος του φιλοβρετανού σουλτάνου, Χαμάντ μπιν Τουβαϊνί αλ Μπουσέντ στις 25 Αυγούστου. Ο εχθρικός προς τους Βρετανούς ανηψιός του, Χαλίντ αλ Μπαργκάς, ανήλθε πραξικοπηματικά στην εξουσία και προκάλεσε τη βρετανική αντίδραση με τις θέσεις του. Οι Βρετανοί επέδωσαν τελεσίγραφο και απαίτησαν την αντικατάστασή του από τον θείο του, Χαμούντ μπιν Μουχάμεντ. Ο Μπαγκάς δεν υπάκουσε και οι Βρετανοί βομβάρδισαν με τα κανόνια 5 πλοίων τους το παλάτι του, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ παράλληλα αποβίβασαν πεζοναύτες που έθεσαν το νησιωτικό κρατίδιο υπό τον έλεγχό τους. Οι ντόπιοι απώλεσαν 500 νεκρούς και οι Βρετανοί έναν τραυματία. Ο Μουχάμεντ ανέλαβε στη συνέχεια ανενόχλητος τον ζανζιβαρικό θρόνο.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ