Του Δημήτρη Τόλια,
Αφήσαμε πίσω μας τρεις μήνες με τεράστιο εκλογικό ενδιαφέρον. Έχοντας αφιερώσει πλήθος άρθρων και κειμένων στην ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος, έρχεται η στιγμή της έρευνας και της ανάλυσης. Συγκέντρωσα ορισμένα στοιχεία που εντόπισα, μελετώντας το εκλογικό αποτέλεσμα ανά δημοτική ενότητα. Συνεπώς, μετά το ΤΟP 11, που παρουσίασα σε προηγούμενο μου άρθρο, σήμερα θα σας παρουσιάσω ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματά μου για τις δημοτικές εκλογές.
Ξεκινώντας, για «ορεκτικό», θα σας παρουσιάσω τους δημάρχους που έσπασαν τα κοντέρ και θριάμβευσαν από την πρώτη Κυριακή. Το υψηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε ήταν στον δήμο Αγίου Βασιλείου του Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Ταταράκης συγκέντρωσε το 91,22% και επανεξελέγη δήμαρχος. Λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα, με εμφατικό ποσοστό εξελέγη ο Ιωάννης Στεφανάκης, στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, που συγκέντρωσε ποσοστό 88,69%.
Ακόμη, με εξίσου υψηλό ποσοστό, 88,62% επανεξελέγη και ο δήμαρχος Αχαρνών–Αστερουσίων, Εμμανουήλ Κοκοσάλης. Φυσικά, υπήρχαν και δήμαρχοι που έλαβαν το 100% των ψήφων, καθώς δεν υπήρχε δεύτερος συνδυασμός.
Το επόμενο TOP αφορά τους υποψηφίους που εξελέγησαν δήμαρχοι με το μικρότερο ποσοστό την Α’ Κυριακή. Μάλιστα, καθώς οι έδρες κατανεμήθηκαν αναλογικά με το ποσοστό της Α’ Κυριακής, θα δούμε και τις έδρες του κάθε νικητήριου συνδυασμού στο νέο δημοτικό συμβούλιο της εκάστοτε περιοχής.
- Δήμος Πετρουπόλεως- 17,3%
Στην Πετρούπολη, στον Α’ γύρο, νικητής αναδείχθηκε ο Ευάγγελος Σίμος (απερχόμενος δήμαρχος) με ποσοστό 23,6% (8 έδρες), ενώ στον δεύτερο γύρο πέρασε και ο Στέφανος Βλάχος με ποσοστό 17,3 και 6 έδρες. Όμως, η ανατροπή τη δεύτερη Κυριακή έγινε και ο Στέφανος Βλάχος ανακηρύχθηκε δήμαρχος, αυξάνοντας το ποσοστό του από 17,3 σε 50,99.
- Δήμος Ηλιούπολης- 15,9%
Ο Γεώργιος Χατζηδάκης συγκέντρωσε το 15,9% την πρώτη Κυριακή και ήρθε δεύτερος πίσω από τον Βασίλη Βαλασόπουλο, που συγκέντρωσε το 30,7%. Την Β’ Κυριακή, όμως, η ανατροπή έγινε και ο Γεώργιος Χατζηδάκης εξελέγη δήμαρχος. Πλέον, θα κληθεί να διοικήσει τον Δήμο με 6/41 έδρες.
- Δήμος Θεσσαλονίκης- 14,9%
Έχοντας υπόψιν μας τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημάρχων, περιμέναμε πως τα ποσοστά στη Θεσσαλονίκη δε θα ξεπερνούσαν το 25%. Ο Νίκος Ταχιάος κέρδισε στον πρώτο γύρο με 22,4%, αφήνοντας Ζέρβα και Ορφανό να μάχονται για τη θέση στον δεύτερο γύρο. Εν τέλει, με διαφορά 500 ψήφων, ο Ζέρβας, όχι μόνο περνά στον δεύτερο γύρο, αλλά τη δεύτερη Κυριακή, εκλέγεται και δήμαρχος Θεσσαλονίκης με 66,8%. Ωστόσο, θα κληθεί να διοικήσει με 7/41 έδρες.
Ήρθε η ώρα για το κυρίως. Στο πρώτο ΤΟΡ, θα δούμε τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Β’ Κυριακής. Τους νικητές, που στο «νήμα» κατάφεραν για ελάχιστες ψήφους να εκλεγούν δήμαρχοι. Στο δεύτερο, θα σας παρουσιάσω τις μεγαλύτερες ανατροπές από την πρώτη Κυριακή στη δεύτερη.
ΤΟΡ 3 Μεγαλύτερα ντέρμπι της Β΄ Κυριακής
- Δήμος Πέλλας- 96 ψήφοι
Οι 16 μονάδες διαφορά που είχε στον πρώτο γύρο ο Γρηγόρης Στάμκος έναντι του αντιπάλου του, Ευσταθίου Καστερίδη, φαινόταν να έδιναν στον β’ γύρο διαδικαστικό χαρακτήρα. Ωστόσο, λίγο έλειψε να γίνει η ανατροπή. Σε ένα εκλογικό θρίλερ, ο Γ.Στάμκος εξασφάλισε την επανεκλογή του με διαφορά μόλις 96 ψήφων και ποσοστό 50,16%.
- Δήμος Αιγάλεω- 54 Ψήφοι
Δύσκολες στιγμές φαίνεται πως πέρασαν τα επιτελεία των δύο συνδυασμών, που διεκδικούσαν τη νίκη στον δήμο. Το ντέρμπι μεταξύ Γκίκα Ιωάννη και Μπίρμπα Δημητρίου στον Α’ γύρο, που βρήκε οριακό νικητή τον πρώτο, συνεχίστηκε και την δεύτερη Κυριακή. Ο Γκίκας Ιωάννης εξασφάλισε ακόμη μια οριακή νίκη έναντι του αντιπάλου του με 54 ψήφους διαφορά και εξελέγη Δήμαρχος με ποσοστό 50,11%
- Δήμος Μίνωα Πεδιάδας- 24 Ψήφοι
Η πιο οριακή νίκη, ωστόσο, σημειώθηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον δήμο Μίνωα Πεδιάδας. Ο απερχόμενος δήμαρχος, Ζαχαρίας Καλογεράκης κέρδισε με 7 μονάδες τον αντίπαλό του, Εμμανουήλ Φραγκάκη την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο, η μάχη της δεύτερης Κυριακής επιφύλασσε στιγμές αγωνίας για τους δύο μονομάχους. Ο Ε.Φραγκάκης, με μόλις 24 ψήφους διαφορά και ποσοστό 50,10% ανέτρεψε το αποτέλεσμα και εξελέγη δήμαρχος.
ΤΟΡ 3 Μεγαλύτερες ανατροπές
3. Δήμος Ηλιούπολης
Ο απερχόμενος δήμαρχος, Β. Βαλασόπουλος, εξασφάλισε μια ευρεία νίκη έναντι του αντιπάλου του, Γ. Χατζηδάκη με διαφορά 15 μονάδων στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο, όμως, ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο Γ. Χατζηδάκης ανέτρεψε τη διαφορά και εξελέγη δήμαρχος με 50,88%.
- Δήμος Κορυδαλλού
Στον Κορυδαλλό, ο απερχόμενος δήμαρχος, Κασιμάτης Σταύρος, κέρδισε τον πρώτο γύρο έχοντας διαφορά 16 μονάδων από τον δεύτερο Χουρσάλα Νικόλαο. Ωστόσο, την δεύτερη Κυριακή ο Ν. Χουρσάλας, όχι μόνο ανέτρεψε τις 16 μονάδες διαφοράς αλλά μάλιστα νίκησε και με 5 μονάδες διαφορά. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισε και η αποχή, καθώς από το 40% τον πρώτο γύρο εκτοξεύθηκε στο 58% στον δεύτερο.
- Δήμος Λευκάδας
Η μεγαλύτερη ανατροπή, που κατόρθωσα να εντοπίσω, σημειώθηκε στη Λευκάδα. Στον πρώτο γύρο, ο Θεόδωρος Σολδάτος κέρδισε με διαφορά 16 μονάδων από τον δεύτερο συνδυασμό. Για τη δεύτερη θέση, είχαμε μια μεγάλη μονομαχία μεταξύ του Καλού Χαράλαμπου και του απερχόμενου Δημάρχου, Δρακονταειδή Κωνσταντίνου. Στον δεύτερο γύρο, τελικά, πέρασε ο Ι. Καλός με μόλις 15 ψήφους διαφορά!
Έχοντας οριακά βρεθεί στον δεύτερο γύρο, είχε να ανατρέψει μια διαφορά 16 μονάδων έναντι του αντιπάλου. Και όμως, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά μάλιστα εξελέγη δήμαρχος Λευκάδας με 10 μονάδες διαφορά από τον Θ. Σολδάτο.
Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έχει φοιτήσει και για ένα έτος στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι λάτρης της πολιτικής ιστορικής ανάλυσης και έρευνας. Ασχολείται με την ανίχνευση της διαδικασίας διάδοσης και τις επιδράσεις των πολιτικών ιδεών στην κοινωνία τόσο στο παρελθόν όσο και φυσικά στο σήμερα.