10.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝέες ρυθμίσεις για την τόνωση της οικονομίας ως αντίβαρο στην επερχόμενη κρίση

Νέες ρυθμίσεις για την τόνωση της οικονομίας ως αντίβαρο στην επερχόμενη κρίση


Του Βασίλη Δόγκα,

Μια νέα σειρά κινήσεων και μεταρρυθμίσεων οργανώνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του χρόνιου πλέον προβλήματος χρέους, που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Πριν τις επισκέψεις και συνόδους, στις οποίες θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση σκοπεύει – έπειτα από συνεννόηση με τους θεσμούς – να θέσει σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

  • Άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Σκοπός της ρύθμισης αυτής, είναι η επαναφορά των επενδύσεων στο επιθυμητό-βιώσιμο επίπεδό τους, καθώς και η ελάττωση του υφιστάμενου κόστους δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου. Μετά από αυτό, ακολουθεί η άρση των ελέγχων αυτών, οι οποίοι έχουν οριστεί από την Κομισιόν, πράγμα που ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι, καθώς αποτελείται από νέα πακέτα νόμων, εισηγητικές εκθέσεις και εκθέσεις συνεπειών, που πρέπει να αποσταλούν και να εγκριθούν από τους θεσμούς. Στη συνέχεια, θα κατατεθούν ως νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή και μετά θα ψηφιστούν, έργο που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018.
  • Πρόωρη αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ. Η πιο σημαντική απόρροια αυτής της κίνησης θα είναι η ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με αποστολή αιτήματος προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, γνωστό και ως ESΜ. Στη συνέχεια, θα αξιολογηθεί από τον ESM, συνδυαστικά με νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και μετά θα αποσταλεί στο Eurogroup. Τέλος, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστεί η επίσημη αίτηση πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ.
  • Λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. «Τριφασική» θα είναι η λύση, όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Ζαββός, με εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, ενεργοποίηση ενός νέου συστήματος εγγυήσεως περιουσιακών στοιχείων το ερχόμενο φθινόπωρο και τέλος, την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Διπλασιασμός σε αξία της δυνατότητας των Ελληνικών τραπεζών στην κατοχή κρατικών ομολόγων. Το βήμα αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά η επίτευξή του θα βελτιώσει τη ρευστότητα χρήματος, θα επιτρέψει στην Ελληνική οικονομία να «πάρει ανάσα» και θα στηρίξει τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, οι παραπάνω ρυθμίσεις θα καλύψουν την επερχόμενη κρίση με προέλευση από το εξωτερικό. Δύο βασικοί παράγοντες, που φαίνεται να προκαλούν τη νέα κρίση, είναι το πολυσυζητημένο “Brexit” και η ξαφνική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Γερμανίας. Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει συνέπειες σε κάθε χώρα της ένωσης.

Μετά την αποχώρησή της, τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ δε θα είναι το ίδιο ευέλικτα σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας και την αποπληρωμή του, τα σύνορα με την Ιρλανδία, μετά την πιθανή αποχώρηση, θα επηρεάσουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (που φέρουν κέρδη ύψους 1,2 δις την εβδομάδα). Η Γαλλία προετοιμάζεται για κάθε σενάριο και θα πιέσει για έναν σύντομο «χωρισμό» ΕΕ-ΗΒ, κάτι που θα μπορούσε να προξενήσει προβλήματα στους Γάλλους του Ηνωμένου Βασιλείου (περίπου 160.000) και στους Άγγλους της Γαλλίας (σχεδόν 400.000), οι οποίοι θα χάσουν αυτόματα τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα. Το Βέλγιο, επίσης, θα πληγεί οικονομικά, καθώς αποτελεί έναν από τους καλύτερους εμπορικούς συνεργάτες του ΗΒ. Από την άλλη, Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, είναι δύο από τις πιο δυνατές φωνές της ΕΕ και με την αποχώρηση της Βρετανίας, θα χαθεί ένα ισχυρό αντίβαρο που υπήρχε, όχι απαραίτητα κακό, και θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η θέση τους, που πιθανώς να οδηγήσει στη δυσαρέσκεια των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Άσχετα με τη μείωση του ΑΕΠ και του ρυθμού ανάπτυξης της Γερμανίας, αλλά και τις δηλώσεις του Άντριου Κένινγκχαμ από την Capital Economics: «(…) η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης», το Βερολίνο δηλώνει προετοιμασμένο και έτοιμο για ένα πιθανό Brexit.


Βασίλης Δόγκας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ