9.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 19/8 - 23/8

Financial Report: 19/8 – 23/8


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

19/08/2019: Βρήκε αντίδραση στη συνεχή πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανοίγοντας την εβδομάδα με μεγάλη άνοδο.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,58%(!) και στις 828,30 μονάδες, από τις 792,06 μονάδες, που βρέθηκε την Παρασκευή. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ 798,84 και 831,25 μονάδων.

Κάπως έτσι το Χρηματιστήριο κατάφερε να επανέλθει δυναμικά πάνω από τις 800 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο, μάλιστα, να ηγείται της ανάκαμψης, σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 9%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των απωλειών που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα. Πολλά χαρτοφυλάκια έδειξαν να εκμεταλλεύονται τη μεγάλη διόρθωση που είχε προηγηθεί, καθώς από τις αρχές Αυγούστου το Χ.Α. έχει χάσει σχεδόν 5,3 δισ. ευρώ σε αξία και περισσότεροι τίτλοι είχαν καταγράψει σημαντικές απώλειες, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν το 30%.

Βέβαια, ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε χαμηλά, παρά το γεγονός ότι η ένταση της αντίδρασης ίσως να δικαιολογούσε μεγαλύτερο ρυθμό. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην επιλεκτικότητα των επενδυτών και την απουσία των πωλητών. Βραχυπρόθεσμα, άλλωστε, δεν υπάρχει σημαντικός καταλύτης που να αναμένεται. Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται και η αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s, η οποία όμως, μετά την επιφυλακτική στάση του οίκου Fitch, δεν αναμένεται να αλλάξει τους όρους της αγοράς ριζικά.

Στην αγορά ομολόγων, τέλος, το ελληνικό 10-ετές άνοιξε την εβδομάδα με απόδοση ανεβασμένη, ελαφρώς άνω του 2% και συγκεκριμένα στο επίπεδο του 2,05%. Η απόδοση του 5-ετούς, αντίθετα, κινήθηκε πτωτικά στο 1,20%.

20/08/2019: Σταθεροποιητικά κινήθηκε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών και πέριξ των 830 μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17%, από τις 828,30, στις 829,74 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 822,75 μονάδες και το υψηλότερο στις 833,17 μονάδες.

Η άνοδος αρκετών τίτλων στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν μια αντίδραση στις ζημίες που καταγράφουν αρκετά χαρτοφυλάκια, που τοποθετήθηκαν στην αγορά μετεκλογικά. Μετά από τις μεγάλες ζημίες των πρώτων δύο εβδομάδων του Αυγούστου, η κεφαλαιοποίηση χτες αυξήθηκε σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η αγορά πέρασε από αυτήν την κατάσταση το τελευταίο διάστημα, ήταν εύλογο να εκδηλωθούν κινήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί μέρος των χθεσινών κερδών. Πάντως, ο Γ.Δ. κατάφερε να μείνει σε επαφή με τις 830 μονάδες, παρά και την επιφυλακτικότητα των αγοραστών που επικράτησε.

Την ίδια ώρα, το διεθνές περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και μη υποστηρικτικό, δεδομένης και της διόρθωσης της Wall Street μετά από ένα τριήμερο ανοδικό σερί, αλλά και των εξελίξεων στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Κόντε, ανακοίνωσε την παραίτησή του και η χώρα ενδεχομένως οδεύει προς πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, αυξάνοντας τον κίνδυνο στην Ευρωζώνη.

21/08/2019: Διατήρησε το θετικό του πρόσημο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση μέσα στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 832,72 μονάδες, από τις 828,30. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 827,39 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 837,17 μονάδες.

Μετά την εκρηκτική άνοδο της Δευτέρας, η οποία είχε καθαρά χαρακτηριστικά αντίδρασης, το ερώτημα εάν ο πτωτικός κύκλος, που άρχισε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, έχει ολοκληρωθεί ή παραμένει. Η αγορά αναζητά τον καταλύτη, που θα τη βοηθήσει να χαράξει νέα πορεία. Αυτός ο καταλύτης, πιθανώς, να έρθει από τις ενέργειες της κυβέρνησης. Κρίσιμη, σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι η αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή, που αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια αισιοδοξία ή ακόμα και αναβάθμιση. Σε αυτή την περίπτωση, τα ελληνικά assets πιθανόν να μπορέσουν να κινηθούν σε θετική κατεύθυνση και προς τα προηγούμενα υψηλά που καταγράφηκαν.

Μέχρι τότε, όμως, το Χρηματιστήριο θα κατευθύνεται περισσότερο από το κλίμα, που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές. Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στην Ιταλία μετά την παραίτηση Κόντε, ενώ παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένονται τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Fed.

Κάποια στήριξη, πάντως, παρέχει και η απόδοση του ελληνικού ομολόγου, καθώς η απόδοση του 10-ετούς κινήθηκε στο 1,99%, επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποιητική τάση του τελευταίου διαστήματος. Τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή στο διεθνές περιβάλλον, κοντά στα ιστορικά χαμηλά, στα οποία διαπραγματεύονται.

22/08/2019: Σημαντική άνοδο την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, που δείχνει να επιστρέφει σιγά σιγά στα υψηλά των προηγούμενων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,50%, από τις 832,72, στις 845,22 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 831,71 και 845,28 μονάδων.

Η αγορά ξεπέρασε το επίπεδο των 840 μονάδων, μετά και την τέταρτη συνεχή ημέρα με κέρδη. Βέβαια, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες, με την άνοδο να αποδίδεται κυρίως στην απουσία ή την επιλεκτικότητα των πωλητών. Η ανάκτηση της τελευταίας μεγάλης πτώσης είναι μόλις στο 40%, με τα επίπεδα που έχουν ανακτηθεί να θεωρούνται ακόμη επισφαλή.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση, που προχωρά ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, αν και με αργό ρυθμό και τοποθετείται σχετικά. Αυτές τις ημέρες διατυπώνονται κάποια πλάνα για την ενεργειακή πολιτική, ενώ έλαβε χώρα και η συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Ζαββού, με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Την ίδια ώρα, κρίσιμη κρίνεται η αυριανή αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία. Μπορεί μια αναβάθμιση να είναι απίθανη, αλλά υπάρχει η ελπίδα για βελτίωση του outlook, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, εκτιμώντας πως οι πιθανότητες αναβάθμισης αυξάνονται μεσοπρόθεσμα.

23/08/2019: Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κρατάει μετά βίας αντιστάσεις στις 830 μονάδες.

Έκλεισε με απώλειες 1,60%, “πέφτοντας” στις 831,70 μονάδες, από το επίπεδο των 845,22 μονάδων της Πέμπτης. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 821,68 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 848,39 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, βέβαια, ο Γ.Δ. σημείωσε κέρδη της τάξεως του 5%, με κινητήριο μοχλό και τον τραπεζικό κλάδο, που κατέγραψε άνοδο 12,1%.

Η αγορά δεν κατάφερε να κρατήσει τον ανοδικό της ρυθμό, αλλά κατάφερε να βρει κάποιες αντιστάσεις στο κλείσιμο. Δεν μπόρεσε να πείσει, όμως, αυτήν την εβδομάδα, ότι ο πτωτικός κύκλος έχει κλείσει. Αυτό που επί της ουσίας λείπει από την ελληνική αγορά στην παρούσα φάση, είναι χαρτοφυλάκια μακροχρόνιου χαρακτήρα, καθώς μετά από τις εντυπωσιακές αποδόσεις του πρώτου επταμήνου, τα περιθώρια ανόδου είναι πολύ μικρά. Εκεί αποδίδεται και η αποεπένδυση του πρώτου μισού του Αυγούστου, μαζί με την έλλειψη εξελίξεων, που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω άνοδο. Το ενδιαφέρον της αγοράς προσανατολίζεται στον αγώνα δρόμου της κυβέρνησης, για να προσεγγίσει επενδυτές. Κρίσιμη θα είναι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΔΕΘ με την αγορά να αναμένει ανακοινώσεις σε σχέση με τα capital controls, και τις επενδύσεις, όπως αυτή του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και του Ελληνικού.

Επίσης, σύντομα αναμένεται και η αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία, που όπως φαίνεται θα ενσωματωθεί στην αγορά στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας. Τέλος, από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του Α’ 6μηνου για τις εισηγμένες, με εκείνες των τραπεζών, στις 29 και 30 Αυγούστου να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα δεδομένα θα είναι σταθεροποιητικά και θα παρουσιάζεται βελτιωμένη εικόνα των μεγεθών.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ