9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήBritish Steel: Από τον όλεθρο στην αναγέννηση

British Steel: Από τον όλεθρο στην αναγέννηση


Του Φάνη Γραμμένου, 

Η στρατιωτική υπερδύναμη της Τουρκίας, εδραιωμένη με το πέρασμα των χρόνων, ανέκαθεν στηριζόταν στην ισχυρή της οικονομία, μέρος της οποίας αποτελεί φυσικά και η βιομηχανία της χώρας. Όσον αφορά την τελευταία, και ιδίως την αμυντική πτυχή της, αυτή φαίνεται να δέχεται πλήγμα τον τελευταίο καιρό, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποβάλουν την Τουρκία από το σύστημα των F-35, ως αντίποινα, βεβαίως, για την αγορά των S-400 εκ μέρους της τελευταίας από το ρωσικό έδαφος. Όμως, τα δεδομένα στη διεθνή σκακιέρα πλέον μεταβάλλονται από την επικείμενη, όπως φαίνεται, εξαγορά του κολοσσού της βιομηχανίας χάλυβα της Βρετανίας από την Τουρκία.

Ο λόγος για την British Steel, τη δεύτερη βιομηχανία χάλυβα της Μεγάλης Βρετανίας. H British Steel ανήκει στην επενδυτική εταιρία Greybull Capital και απασχολεί περίπου 5.000 άτομα, ενώ πάνω από 20.000 άνθρωποι  εξαρτώνται από την εφοδιαστική της αλυσίδα. Η Greybull κατέβαλε στους προηγούμενους ιδιοκτήτες το συμβολικό ποσό της 1 λίρας Αγγλίας το 2016 για τη ζημιογόνα εταιρία, την οποία μετονόμασε British Steel. Η British Steel είχε ζητήσει από την κυβέρνηση δάνειο ύψους 75 εκατ. λιρών Αγγλίας, αλλά στη συνέχεια μείωσε τις απαιτήσεις της στα 30 εκατ. λίρες Αγγλίας, αφού η Greybull συμφώνησε να προσφέρει χρήματα, σύμφωνα με πηγή, κοντά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται, λοιπόν, η British Steel από το Μάιο του 2019, αν δεν εγκριθεί το δάνειο ύψους 38 εκατ. δολαρίων, που έχει ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σανίδα σωτηρίας προσφέρει το συνταξιοδοτικό ταμείο του τουρκικού στρατού (Οyak) στο αδιέξοδο της British Steel. Η βρετανική κυβέρνηση και η εταιρία Altaer Holding, που ελέγχεται πλήρως από το Oyak, βρίσκονται σε σειρά διαπραγματεύσεων για το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας χάλυβα στη Βρετανία. Η British Steel προχώρησε σε ρευστοποίηση των μετοχών της το Μάιο και αναζητεί πυρετωδώς κάποιον επενδυτή. Θεωρητικά, το Oyak θα μπορούσε να προσφέρει την απαραίτητη οικονομική “ανάσα”. Το συνταξιοδοτικό ταμείο του τουρκικού στρατού, που ιδρύθηκε το 1961, αυξάνει το ποσό των συντάξεων και προσφέρει στα 360.000 μέλη του δάνεια και υποθήκες με καλύτερους όρους. Πλέον το Oyak είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας και ανταγωνίζεται εμπορικούς κολοσσούς, που επί δεκαετίες κυριαρχούσαν στον τουρκικό επιχειρηματικό κλάδο. Η τουρκική εταιρία Ataer Holding ιδρύθηκε από το Oyak το 2015 και είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας στην Erdemir, τη μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα στην Τουρκία. Η Ataer σκοπεύει να προχωρήσει σε σειρά εξαγορών διεθνών εταιριών χάλυβα. Η εξαγορά της British Steel είναι το πρώτο, τολμηρό βήμα για την εταιρία. Ο δεσμός του Oyak με τον τουρκικό στρατό είναι σημαντικός, αν και δε χρηματοδοτείται από αυτόν ούτε κατανέμει μερίσματα στην κυβέρνηση. Στις εταιρίες που κατέχει, στις υψηλές θέσεις βρίσκονται απλοί πολίτες από τον επιχειρηματικό κλάδο.

Αναμφίβολα, τα σχέδια της Τουρκίας για την επέκταση της αμυντικής της βιομηχανίας, μέσω της εξαγοράς της βιομηχανίας χάλυβα British Steel,  πρόκειται να μεταβάλουν τις διεθνείς ισορροπίες, εξουδετερώνοντας τις όποιες εφήμερες ισορροπίες ισχύος είχαν δημιουργηθεί, έπειτα αφενός από την αγορά των S-400 της Ρωσίας από την Τουρκία, και αφετέρου από την απόφαση των ΗΠΑ να αποβάλουν την Τουρκία από το σύστημα των F-35. Αποκτά, έτσι, ενδιαφέρον η εξέλιξη των πραγμάτων στη διεθνή σκακιέρα, πάντα εν συναρτήσει με τη θετική ή αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων της βρετανικής κυβέρνησης με το συνταξιοδοτικό ταμείο του τουρκικού στρατού (Οyak).


Φάνης Γραμμένος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999 και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, έλκει την καταγωγή του από την Λακωνία την οποία αγαπά ιδιαίτερα. Φοιτεί στο 3ο έτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ιδιαίτερη έφεση στο Διεθνές Δίκαιο και τα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε προσομοιώσεις δικών (MICC Poland, Greece 2019), καθώς και σε άλλα προσομοιωτικά μοντέλα οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europa.S). Στην ομάδα του OffLine Post, έχει αναλάβει την συγγραφή άρθρων διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να έχουν ενεργό δράση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ